Nazywano ją zupą biedoty. Dziś z przyjemnością wraca na salony

Nasze babcie doskonale pamiętają tę zupę, jednak z biegiem lat odeszła nieco w zapomnienie. Warto przywrócić jej dawny blask, bo to idealna propozycja na sycący i tani obiad dla całej rodziny.

Zupa zapalanka - PysznościZupa zapalanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz
Ewa Malinowska

Zupa zapalanka to dowód na to, że z pomocą kreatywności można stworzyć coś z niczego. Przed laty nazywano to danie zupą biedoty, bo jej skład był dość ubogi i bazował na tym, co można było znaleźć w domach na polskich wsiach. Chociaż obecnie rzadko gości na naszych stołach, warto odświeżyć ten stary przepis i samemu spróbować ugotować tę wyjątkową zupę. To świetny sposób na pielęgnowanie kulinarnych tradycji poprzednich pokoleń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest zapalanka?

Zapalanka to tradycyjna zupa ziemniaczana, której charakterystyczny smak zawdzięczamy specjalnej zasmażce przygotowywanej na smalcu. Nazwa pochodzi od dawnej metody przyrządzania, polegającej na intensywnym podsmażaniu boczku lub słoniny, aż do momentu pojawienia się charakterystycznego zapachu.

Zapalanka to zupa ziemniaczana, którą dawniej szykowały nasze babcie
Zapalanka to zupa ziemniaczana, którą dawniej szykowały nasze babcie © Pixabay

Zupa zapalanka - przepis na tani obiad

Taką zupą zdecydowanie można najeść się do syta. Dawniej gotowano cały, wielki gar, który uciszał burczenie w brzuchu nawet po wysiłku fizycznym, takim jak praca na polu. Jest tanio, ale przy tym naprawdę smacznie, bo tłuszcz jest w końcu najlepszym nośnikiem aromatów.

Składniki:

  • 7 większych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 300 g słoniny lub boczku,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i włóż do rozgrzanego garnka, w którym będziesz gotować zupę. Podsmażaj, aż tłuszcz się wytopi.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
  3. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do garnka wraz ze startą na tarce marchewką i pietruszką.
  4. Podsmażaj całość, aż warzywa się zarumienią.
  5. Wlej do garnka bulion (najlepiej warzywny) lub wodę, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz sól.
  6. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną.
  7. Na patelni rozgrzej smalec i dodaj do niego łyżkę mąki, mieszając całość. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj chochelkę wywary. Wymieszaj i wlej do zupy.
  8. Gotuj na niewielkim ogniu przez 10-15 minut.

Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki i serwuj na ciepło w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości