PrzepisZupyNazywano ją zupą biedoty. Dziś z przyjemnością wraca na salony

Nazywano ją zupą biedoty. Dziś z przyjemnością wraca na salony

Nasze babcie doskonale pamiętają tę zupę, jednak z biegiem lat odeszła nieco w zapomnienie. Warto przywrócić jej dawny blask, bo to idealna propozycja na sycący i tani obiad dla całej rodziny.

Zupa zapalanka - Pyszności
Zupa zapalanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz

22.07.2024 09:08

Zupa zapalanka to dowód na to, że z pomocą kreatywności można stworzyć coś z niczego. Przed laty nazywano to danie zupą biedoty, bo jej skład był dość ubogi i bazował na tym, co można było znaleźć w domach na polskich wsiach. Chociaż obecnie rzadko gości na naszych stołach, warto odświeżyć ten stary przepis i samemu spróbować ugotować tę wyjątkową zupę. To świetny sposób na pielęgnowanie kulinarnych tradycji poprzednich pokoleń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest zapalanka?

Zapalanka to tradycyjna zupa ziemniaczana, której charakterystyczny smak zawdzięczamy specjalnej zasmażce przygotowywanej na smalcu. Nazwa pochodzi od dawnej metody przyrządzania, polegającej na intensywnym podsmażaniu boczku lub słoniny, aż do momentu pojawienia się charakterystycznego zapachu.

Zapalanka to zupa ziemniaczana, którą dawniej szykowały nasze babcie
Zapalanka to zupa ziemniaczana, którą dawniej szykowały nasze babcie© Pixabay

Zupa zapalanka - przepis na tani obiad

Taką zupą zdecydowanie można najeść się do syta. Dawniej gotowano cały, wielki gar, który uciszał burczenie w brzuchu nawet po wysiłku fizycznym, takim jak praca na polu. Jest tanio, ale przy tym naprawdę smacznie, bo tłuszcz jest w końcu najlepszym nośnikiem aromatów.

Składniki:

  • 7 większych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 300 g słoniny lub boczku,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i włóż do rozgrzanego garnka, w którym będziesz gotować zupę. Podsmażaj, aż tłuszcz się wytopi.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
  3. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do garnka wraz ze startą na tarce marchewką i pietruszką.
  4. Podsmażaj całość, aż warzywa się zarumienią.
  5. Wlej do garnka bulion (najlepiej warzywny) lub wodę, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz sól.
  6. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną.
  7. Na patelni rozgrzej smalec i dodaj do niego łyżkę mąki, mieszając całość. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj chochelkę wywary. Wymieszaj i wlej do zupy.
  8. Gotuj na niewielkim ogniu przez 10-15 minut.

Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki i serwuj na ciepło w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie