Nazywano ją zupą biedoty. Dziś z przyjemnością wraca na salony

Nasze babcie doskonale pamiętają tę zupę, jednak z biegiem lat odeszła nieco w zapomnienie. Warto przywrócić jej dawny blask, bo to idealna propozycja na sycący i tani obiad dla całej rodziny.

Zupa zapalanka - PysznościZupa zapalanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz
Ewa Malinowska

Zupa zapalanka to dowód na to, że z pomocą kreatywności można stworzyć coś z niczego. Przed laty nazywano to danie zupą biedoty, bo jej skład był dość ubogi i bazował na tym, co można było znaleźć w domach na polskich wsiach. Chociaż obecnie rzadko gości na naszych stołach, warto odświeżyć ten stary przepis i samemu spróbować ugotować tę wyjątkową zupę. To świetny sposób na pielęgnowanie kulinarnych tradycji poprzednich pokoleń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest zapalanka?

Zapalanka to tradycyjna zupa ziemniaczana, której charakterystyczny smak zawdzięczamy specjalnej zasmażce przygotowywanej na smalcu. Nazwa pochodzi od dawnej metody przyrządzania, polegającej na intensywnym podsmażaniu boczku lub słoniny, aż do momentu pojawienia się charakterystycznego zapachu.

Zapalanka to zupa ziemniaczana, którą dawniej szykowały nasze babcie
Zapalanka to zupa ziemniaczana, którą dawniej szykowały nasze babcie © Pixabay

Zupa zapalanka - przepis na tani obiad

Taką zupą zdecydowanie można najeść się do syta. Dawniej gotowano cały, wielki gar, który uciszał burczenie w brzuchu nawet po wysiłku fizycznym, takim jak praca na polu. Jest tanio, ale przy tym naprawdę smacznie, bo tłuszcz jest w końcu najlepszym nośnikiem aromatów.

Składniki:

  • 7 większych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 300 g słoniny lub boczku,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i włóż do rozgrzanego garnka, w którym będziesz gotować zupę. Podsmażaj, aż tłuszcz się wytopi.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
  3. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do garnka wraz ze startą na tarce marchewką i pietruszką.
  4. Podsmażaj całość, aż warzywa się zarumienią.
  5. Wlej do garnka bulion (najlepiej warzywny) lub wodę, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz sól.
  6. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną.
  7. Na patelni rozgrzej smalec i dodaj do niego łyżkę mąki, mieszając całość. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj chochelkę wywary. Wymieszaj i wlej do zupy.
  8. Gotuj na niewielkim ogniu przez 10-15 minut.

Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki i serwuj na ciepło w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀