WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne

Idealne kruche ciasto to klucz do tarty, którą będzie zajadać się cała rodzina, a znajomi na pewno poproszą o przepis. Ten jest od znajomego cukiernika, który sprawił, że pieczenie domowej tarty przestało być utrapieniem, a stało się przyjemnością.

To kruche ciasto jest zawsze idealneTo kruche ciasto jest zawsze idealne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kruchy spód to idealna podstawa, od której można zacząć wiele innych przepisów - od wytrawnej tarty z łososiem i szpinakiem, po słodkie wypieki, które umilą picie kawy lub będą słodkim akcentem po obiedzie. Na szczęście teraz jej przygotowanie jest o wiele przyjemniejsze i prostsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

Nie przesadzaj z wyrabianiem ciasta

Podstawą udanego kruchego ciasta jest szybkie i delikatne zagniatanie. Im dłużej ugniatasz masę, tym bardziej masło topi się w dłoniach, a ciasto traci swoją kruchość i zaczyna się kleić. Warto pamiętać, że składniki powinny być dobrze schłodzone, a masło najlepiej wyjąć z lodówki na 10 minut przed przygotowaniem. Po zagnieceniu ciasta obowiązkowo schłódź je w lodówce – to pozwoli masłu ponownie stężeć i sprawi, że wypiek będzie miał idealną strukturę.

Zapomnij o wałkowaniu

Wałkowanie kruchego ciasta bywa trudne, zwłaszcza dla początkujących – kruszy się, a potem przykleja do wałka. Zamiast tego lepiej rwij je na mniejsze kawałki i wylepiaj nimi formę, dociskając dłońmi. Jeśli wolisz równe wykończenie, możesz zamrozić część ciasta i zetrzeć je na tarce. Tak przygotowaną górę wypieku warto po upieczeniu polać lukrem – to szybki sposób na efektowny domowy deser.

Przepis na idealne kruche ciasto

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki),
  • 200 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 8 g cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę wysyp mąkę i połowę cukru, dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj całość nożem do uzyskania grudek.
  2. Następnie dodaj żółtka utarte z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
  3. Znów posiekaj i dodaj łyżkę śmietany.
  4. Ponownie wymieszaj wszystko nożem i szybko zagnieć dłońmi tylko do połączenia składników.
  5. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15–20 minut.
  6. W tym czasie wysmaruj formę masłem i oprósz mąką.
  7. Gdy ciasto się schłodzi porwij je na małe kawałki i wylep nimi spód formy dociskając palcami, jeśli chcesz zetrzeć je na tarce, włóż ciasto do zamrażarki na około 40 minut.
  8. Przed pieczeniem nakłuj spód widelcem, a jeśli wyklejasz również boki, schłodź formę z ciastem jeszcze raz.
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a po włożeniu ciasta zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
  10. Piecz spód przez 10–15 minut.
  11. Przejdź do kolejnego kroku, jakim jest stworzenie ulubionego nadzienia do tarty.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany