Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Kluczowa jest odpowiednia temperatura pieczenia
Kruche ciasto to podstawa wielu pysznych deserów. Chociaż pozornie wydaje się być proste, to nie zawsze wychodzi idealnie. Z tymi wskazówkami pieczenie tartaletek, tart i ciast będziesz miał w małym paluszku.
Kruche ciasto w naszych domach znane jest od pokoleń. Wracamy chętnie do niego szczególnie teraz, gdy rusza sezon na świeże owoce. Tarta z owocami leśnymi, kruche ciasto z rabarbarem czy wytrawne tartaletki z jajeczną pastą to tylko kilka sposób na to, jak można wykorzystać to ciasto w swojej kuchni. Ważne są nie tylko odpowiednie proporcje składników, ale również dobrze dobrana temperatura pieczenia. To klucz do pysznego sukcesu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Składniki na kruche ciasto
Lista składników nie jest długa, bo to jedynie mąką, cukier, tłuszcz oraz żółtka. Składniki powinny być odpowiednie schłodzone. Najlepiej jest wybrać dobrej jakości masło, które doda jeszcze więcej smaku wypiekowi. Weganie zastępują je często margaryną. Dobrze jest wybrać drobny cukier lub cukier puder. Delikatna struktura kryształów łatwiej rozpuści się w cieście podczas pieczenia, tworząc jednolitą konsystencję. W przypadku wytrawnych tart z cukru powinno się raczej zrezygnować. Do tego żółtka lub kwaśna śmietana i nic więcej nie potrzeba do kruchego szczęścia.
Podstawowe proporcje mąki do tłuszczu i cukru są bardzo łatwe do zapamiętania — jest to 3:2:1. Dzięki temu łatwo wyczarujesz idealne kruche ciasto bez względu na to, jak dużej formy używasz. Kruche ciasto wyrabia się krótko, do połączenia składników. Dzięki temu po upieczeniu zachowuje kształt i nie jest twarde. Następnie chłodzi się je, aby zapobiec kurczeniu się ciasta podczas pieczenia i uzyskać idealnie równą, płaską powierzchnię wypieku.
W jakiej temperaturze piec kruche ciasto?
Kiedy ciasto jest już gotowe, pora zabrać się za pieczenie. To kluczowy moment, chociaż wiele osób niespecjalnie zwraca na to uwagę. Tymczasem to od niego zależy to, czy ciasto będzie miało równą powierzchnię i dobry smak.
Należy zacząć od porządnego rozgrzania piekarnika. Jeśli włożymy ciasto do zimnego, tłuszcz może się za szybko rozpuścić i spód szybko się skurczy. Temperatura, jaką powinno się ustawić, waha się od 170 do 200 stopni Celsjusza. Wszystko zależy od tego, jak grube spody pieczesz. Cieńsze spody lepiej reagują na wyższą temperaturę, te grubsze lepiej piec w niższej, aby środek dobrze się dopiekł bez przypalenia wierzchu. Zanim blaszka wyląduje w piekarniku, dobrze jest ponakłuwać ciasto widelcem lub obciążyć papierem do pieczenia z fasolą, grochem czy też specjalnymi ceramicznym kulkami. Dzięki temu ciasto nie będzie się napowietrzało i rosło i po wyjęciu z piekarnika będziesz miał do dyspozycji równy, płaski spód.
Jaki jest czas pieczenia ciasta kruchego? To zależy od wybranej opcji. W programie góra-dół wynosi około 25 minut, wybierając termoobieg, czas pieczenia możesz skrócić do 15-20 minut. Najlepiej jest obserwować wypiek przez szybkę piekarnika. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia. W przeciwnym wypadku może się połamać przy wyciąganiu z formy.