Lara Gessler zdradziła swój przepis na kruche ciasto. Jest prosty i zawsze się udaje
Przed świętami Wielkanocnymi poszukujemy przepisów na najlepsze kruche ciasto. Wiadomo, to idealna podstawa do wszystkich mazurków. Swoją recepturą podzieliła się Lara Gessler.
Lara Gessler wraz z mamą Magdą prowadzi słynny lokal Słodki Słony. To właśnie tam można kupić jedne z najdroższych wypieków w Polsce, które firmują znane panie swoim nazwiskiem. W ofercie Wielkanocnej cukierni są również mazurki, za które trzeba zapłacić ponad 60 zł za sztukę. Ich bazą jest kruche ciasto. Nic dziwnego, że Lara Gessler zna przepis na nie na pamięć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowe ciasto Kubuś dla fanów marchewki. Zawsze zbiera pochwały
Ciasto kruche jest najlepsze do mazurków
Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Słynie z niego francuskie cukiernictwo, bo używa się go do tart. Jest też niezastąpione do mazurków wielkanocnych, często jest też spodem do świątecznego sernika. Powinno być delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie dość zwarte, by dobrze utrzymywała się na nim masa.
Jak robi kruche ciasto Lara Gessler?
Lara Gessler od razu zaznaczyła, że nigdy do swojego ciasta kruchego nie stosuje proszku do pieczenia. Wyklucza też całe jajka, które powodują, że ciasto jest zbyt twarde. Podkreśla, aby sięgnąć po same żółtka. Stosuje też dwa rodzaje mąki. Cukierniczka zawsze trzyma się swojej sprawdzonej receptury. Wszystkie składniki wystarczy szybko zagnieść i schłodzić. A potem wystarczy już piec jego cienkie blaty na mazurki. Lara Gessler radzi, by wypiekać je na złoto, by wykorzystać cały potencjał skarmelizowanego cukru i masła.
Ciasto kruche Lary Gessler
Składniki:
- 280 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g zimnego masła 82 proc. tłuszczu,
- 100 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- otarta skórka z cytryny lub pomarańczy, wanilia (opcjonalnie).