Lara Gessler zdradziła swój przepis na kruche ciasto. Jest prosty i zawsze się udaje

Przed świętami Wielkanocnymi poszukujemy przepisów na najlepsze kruche ciasto. Wiadomo, to idealna podstawa do wszystkich mazurków. Swoją recepturą podzieliła się Lara Gessler.

MazurekLara Gessler ma niezawodny przepis na kruche ciasto
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock
Dorota Gepert

Lara Gessler wraz z mamą Magdą prowadzi słynny lokal Słodki Słony. To właśnie tam można kupić jedne z najdroższych wypieków w Polsce, które firmują znane panie swoim nazwiskiem. W ofercie Wielkanocnej cukierni są również mazurki, za które trzeba zapłacić ponad 60 zł za sztukę. Ich bazą jest kruche ciasto. Nic dziwnego, że Lara Gessler zna przepis na nie na pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto Kubuś dla fanów marchewki. Zawsze zbiera pochwały

Ciasto kruche jest najlepsze do mazurków

Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Słynie z niego francuskie cukiernictwo, bo używa się go do tart. Jest też niezastąpione do mazurków wielkanocnych, często jest też spodem do świątecznego sernika. Powinno być delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie dość zwarte, by dobrze utrzymywała się na nim masa.

Jak robi kruche ciasto Lara Gessler?

Lara Gessler od razu zaznaczyła, że nigdy do swojego ciasta kruchego nie stosuje proszku do pieczenia. Wyklucza też całe jajka, które powodują, że ciasto jest zbyt twarde. Podkreśla, aby sięgnąć po same żółtka. Stosuje też dwa rodzaje mąki. Cukierniczka zawsze trzyma się swojej sprawdzonej receptury. Wszystkie składniki wystarczy szybko zagnieść i schłodzić. A potem wystarczy już piec jego cienkie blaty na mazurki. Lara Gessler radzi, by wypiekać je na złoto, by wykorzystać cały potencjał skarmelizowanego cukru i masła.

Ciasto kruche Lary Gessler

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g zimnego masła 82 proc. tłuszczu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • otarta skórka z cytryny lub pomarańczy, wanilia (opcjonalnie).
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀