Lara Gessler zdradziła swój przepis na kruche ciasto. Jest prosty i zawsze się udaje

Przed świętami Wielkanocnymi poszukujemy przepisów na najlepsze kruche ciasto. Wiadomo, to idealna podstawa do wszystkich mazurków. Swoją recepturą podzieliła się Lara Gessler.

MazurekLara Gessler ma niezawodny przepis na kruche ciasto
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock
Dorota Gepert

Lara Gessler wraz z mamą Magdą prowadzi słynny lokal Słodki Słony. To właśnie tam można kupić jedne z najdroższych wypieków w Polsce, które firmują znane panie swoim nazwiskiem. W ofercie Wielkanocnej cukierni są również mazurki, za które trzeba zapłacić ponad 60 zł za sztukę. Ich bazą jest kruche ciasto. Nic dziwnego, że Lara Gessler zna przepis na nie na pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto Kubuś dla fanów marchewki. Zawsze zbiera pochwały

Ciasto kruche jest najlepsze do mazurków

Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Słynie z niego francuskie cukiernictwo, bo używa się go do tart. Jest też niezastąpione do mazurków wielkanocnych, często jest też spodem do świątecznego sernika. Powinno być delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie dość zwarte, by dobrze utrzymywała się na nim masa.

Jak robi kruche ciasto Lara Gessler?

Lara Gessler od razu zaznaczyła, że nigdy do swojego ciasta kruchego nie stosuje proszku do pieczenia. Wyklucza też całe jajka, które powodują, że ciasto jest zbyt twarde. Podkreśla, aby sięgnąć po same żółtka. Stosuje też dwa rodzaje mąki. Cukierniczka zawsze trzyma się swojej sprawdzonej receptury. Wszystkie składniki wystarczy szybko zagnieść i schłodzić. A potem wystarczy już piec jego cienkie blaty na mazurki. Lara Gessler radzi, by wypiekać je na złoto, by wykorzystać cały potencjał skarmelizowanego cukru i masła.

Ciasto kruche Lary Gessler

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g zimnego masła 82 proc. tłuszczu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • otarta skórka z cytryny lub pomarańczy, wanilia (opcjonalnie).

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis