WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Mało kto ma świadomość. Lara Gessler tłumaczy, co oznacza biała obwódka wokół pączka

Tłusty czwartek to gorący czas dla cukierników. Nie tylko smażą pączki faworki, ale też odpowiadają na mnóstwo pytań. Ostatnio w radiu Eska gościła Lara Gessler i oczywiście wrócił temat tego karnawałowego przysmaku.

Mało kto ma świadomość. Lara Gessler tłumaczy, co oznacza biała obwódka wokół pączkaLara Gessler pochodzi z rodziny cukierników
Źródło zdjęć: © FB, KAPiF
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Lara Gessler wraz z mamą prowadzi słynny lokal Słodki Słony. To właśnie tam można kupić jedne z najdroższych wypieków w Polsce, które firmują znane panie swoim nazwiskiem. Tuż przed tłustym czwartkiem prym wiodą pączki. W tym roku za ich klasyczną wersję z różą trzeba zapłacić 23 zł. I właśnie na temat karnawałowego przysmaku ostatnio często wypowiadała się Lara.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z karmelową skorupką. Ale to krem cytrynowy robi w nich robotę

Dlaczego pączki są drogie?

Lara Gessler wielokrotnie tłumaczyła, dlaczego za pączki sygnowane jej nazwiskiem, trzeba tak słono płacić. Podkreślała, że wypieki zawsze trzymają najwyższy poziom i bazują tylko na jakościowych składnikach. Nie oszczędza na maśle, cukrze, ani smalcu, na którym pączki są smażone. Ważne jest też nadzienie, które od podstaw powstaje w cukierni i nie ma w nim żadnych polepszaczy.

Cenna jest sama receptura pączków, bo pracowały nad nią całe pokolenia cukierników. Lara wspomina tu o swoim tacie, a także dziadkach. Co roku cukiernia ma na tłusty czwartek w swojej ofercie klasyczne pączki z konfiturą różaną. Dekorowane są lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. Lara przyznaje, że właśnie takie, lubi najbardziej. W tym roku dostępne będą także pączki z konfiturą malinową.

O czym świadczy obwódka na pączkach?

Ostatnio Lara Gessler gościła w programie radia Eska. Tam została zapytana o jasną obwódkę na pączkach. Cukierniczka potwierdziła, że ona zawsze była i będzie na wypiekach sygnowanych jej nazwiskiem. Dlaczego? Kiedy ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, lekko unosi się na tłuszczu podczas smażenia i wtedy powstaje obwódka. Znaczenie ma też odpowiednia temperatura smalcu i oczywiście jego świeżość. Na tym samym smalcu pączki można smażyć tylko raz.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób