Mało kto ma świadomość. Lara Gessler tłumaczy, co oznacza biała obwódka wokół pączka

Tłusty czwartek to gorący czas dla cukierników. Nie tylko smażą pączki faworki, ale też odpowiadają na mnóstwo pytań. Ostatnio w radiu Eska gościła Lara Gessler i oczywiście wrócił temat tego karnawałowego przysmaku.

Lara Gessler pochodzi z rodziny cukiernikówLara Gessler pochodzi z rodziny cukierników
Źródło zdjęć: © FB, KAPiF
Dorota Gepert

Lara Gessler wraz z mamą prowadzi słynny lokal Słodki Słony. To właśnie tam można kupić jedne z najdroższych wypieków w Polsce, które firmują znane panie swoim nazwiskiem. Tuż przed tłustym czwartkiem prym wiodą pączki. W tym roku za ich klasyczną wersję z różą trzeba zapłacić 23 zł. I właśnie na temat karnawałowego przysmaku ostatnio często wypowiadała się Lara.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z karmelową skorupką. Ale to krem cytrynowy robi w nich robotę

Dlaczego pączki są drogie?

Lara Gessler wielokrotnie tłumaczyła, dlaczego za pączki sygnowane jej nazwiskiem, trzeba tak słono płacić. Podkreślała, że wypieki zawsze trzymają najwyższy poziom i bazują tylko na jakościowych składnikach. Nie oszczędza na maśle, cukrze, ani smalcu, na którym pączki są smażone. Ważne jest też nadzienie, które od podstaw powstaje w cukierni i nie ma w nim żadnych polepszaczy.

Cenna jest sama receptura pączków, bo pracowały nad nią całe pokolenia cukierników. Lara wspomina tu o swoim tacie, a także dziadkach. Co roku cukiernia ma na tłusty czwartek w swojej ofercie klasyczne pączki z konfiturą różaną. Dekorowane są lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. Lara przyznaje, że właśnie takie, lubi najbardziej. W tym roku dostępne będą także pączki z konfiturą malinową.

O czym świadczy obwódka na pączkach?

Ostatnio Lara Gessler gościła w programie radia Eska. Tam została zapytana o jasną obwódkę na pączkach. Cukierniczka potwierdziła, że ona zawsze była i będzie na wypiekach sygnowanych jej nazwiskiem. Dlaczego? Kiedy ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, lekko unosi się na tłuszczu podczas smażenia i wtedy powstaje obwódka. Znaczenie ma też odpowiednia temperatura smalcu i oczywiście jego świeżość. Na tym samym smalcu pączki można smażyć tylko raz.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty