Spróbowali faworków z cukierni Gessler. Werdykt był jednomyślny

Faworki to nie tylko symbol tłustego czwartku, ale również trwającego właśnie karnawału. Doskonale wiedzą o tym Lara i Magda Gessler, bo tych słodkości nie mogło zabraknąć w ofercie cukierni "Słodki Słony". Jak smakują i ile kosztują? Sprawdziliśmy to z naszą kamerą.

Ewa Malinowska

Faworki to niepozorne, słodkie przekąski, które potrafią słono kosztować. Ich cena u Magdy Gessler wywołuje dużo emocji - za opakowanie ok. 450 gramów zapłacić trzeba aż 120 zł. Co istotne, dla porównania w 2024 roku za podobną gramaturę płaciliśmy 105 złotych. Kupiliśmy porcję kontrowersyjnego wypieku i ruszyliśmy na warszawskie ulice, by sprawdzić, co sądzą o tym przechodnie. Czy za taką kwotę otrzymujemy ciastka wyjątkowe w smaku, czy płacimy głównie za markę i nazwisko?

Faworki od Magdy Gessler - jak smakują?

Na pierwszy rzut oka faworki sygnowane nazwiskiem gwiazd nie różnią się niczym od faworków, jakie smaży się na co dzień w polskich domach. Są cienkie, chrupiące i obficie posypane cukrem pudrem. Gdyby przełożyć je z opakowania na talerzyk i podać gościom, można ich nabrać, że faworki przygotowaliśmy samodzielnie.

Paczka faworków od Magdy Gessler
Paczka faworków od Magdy Gessler © Pyszności
- Smakują jak mojej mamy. Zwykłe, domowe faworki - mówi jeden z zapytanych przechodniów.

Podobnych opinii wśród ankietowanych nie brakuje. Wszyscy wyrażają mniejszy lub większy zachwyt nad tradycyjnym wypiekiem. Niektórzy twierdzą, że smakują prawie tak dobrze, jak te babcine. Są również osoby, którym deser odpowiada pod kątem smaku i tekstury, ale nie widzą w nim nic specjalnego. Ot, faworek jak każdy inny.

- Są dobre, ale nie powiedziałbym, że jakieś nadzwyczajne - zaznacza zapytany przez nas mężczyzna.

Niektórzy zwrócili uwagę na to, że ciastka są nieco za słodkie. W dużej mierze to zasługa obfitej kołderki z cukru pudru. Pojawiały się również zdania, że ciasto mogłoby być nieco cieńsze. Faworki spotkały się z powszechnym uznaniem, zdobywając szereg komplementów. Niezależnie od wieku naszych rozmówców, pozytywy zdecydowanie przeważały.

Czy warto zapłacić tak dużo?

Przechodnie zgadywali na naszą prośbę, ile kosztowało pudełko ciastek. Padały kwoty od 20 zł do 100 zł, raz pojawiła się tylko kwota 200 złotych. Nikt jednak nie podał właściwej ceny. Gdy nasi rozmówcy słyszeli prawdziwą sumę z paragonu, nie kryli zdumienia.

- To ja bym wolał sobie zrobić sam - odpowiedział jeden z naszych testerów.

Mimo że smak zdobył ogólną aprobatę, to cena zdecydowanie go przerosła. Przechodnie byli zmieszani i powtarzali, że za taką cenę niespecjalnie warto kupować faworki u Magdy Gessler w szczególności, gdy w innych cukierniach za taką cenę można kupić dwa razy więcej.

Faworki obficie posypano cukrem pudrem
Faworki obficie posypano cukrem pudrem © Pyszności


Były jednak osoby, które skusiłyby się na wypiek, a nawet stwierdziły, że 120 zł za prawie półkilogramowe opakowanie nie jest specjalnie wygórowaną ceną i są w stanie wydać tyle na deser w tłusty czwartek. Dla uczczenia wyjątkowego święta i podkreślenia jego tradycji w polskiej kuchni.

- Myślę, że to rozsądnie, jak na polskie ceny. Są wspaniałe, chrupiące, pachnące, delicious - zaznacza jedna z kobiet.

Faworki u Magdy Gessler to przysmak zdecydowanie nie na przeciętną kieszeń. Alternatywą pozostaje zakup w innej cukierni. Jeszcze taniej wyjdzie przygotowanie ich w domu za ułamek ceny, jaka widnieje w "Słodki Słony".

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans