Podjadanie może być zdrowe? Tylko pod kilkoma warunkami

Sięganie po miniposiłki między głównymi daniami w ciągu dnia może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii. Jak wskazują, istotne jest to, co i o jakiej porze spożywamy.

Naukowcy wzięli pod lupę kwestię podjadaniaNaukowcy wzięli pod lupę kwestię podjadania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oczywiście, nie chodzi nam o zachęcanie do opychania się między posiłkami. Temat podjadania przewija się od dawna, a wokół niego urosły dwa obozy. Część osób uważa podjadanie za oznakę złych nawyków żywieniowych, która może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Kolejni zaś postrzegają je jako sposób na zaspokojenie swoich potrzeb żywieniowych i dostarczenie energii na cały dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Czy podjadanie może być zdrowe?

Kwestię podjadania pod lupę wzięli naukowcy z King's College London (w ramach Zoe PREDICT 1, największego na świecie szczegółowego badania dotyczącego odżywiania). Jak możemy przeczytać w badaniu, jakość i pora spożycia przekąsek mają większy wpływ na zdrowie niż ilość i częstotliwość ich spożywania. Co dokładniej ustalili naukowcy?

  • podjadanie niezależnie od posiłków może poprawić zdrowie,
  • przekąski wyższej jakości, bogate w składniki odżywcze, wiążą się z korzystnym poziomem trójglicerydów i reakcją na insulinę,
  • osoby, które jadły przekąski po godzinie 21, miały wyższy poziom glukozy i tłuszczu we krwi w porównaniu z osobami, które podjadały w ciągu dnia,
  • przekąski złej jakości, bogate w cukier, sól i tłuszcze nasycone, również wiązały się z gorszym poziomem glukozy i tłuszczów we krwi.
- Nasze badanie wykazało, że jakość podjadania jest ważniejsza niż ilość i częstotliwość podjadania - wskazała Kate Bermingham, jedna ze współautorek badania w informacji prasowej. - Ważny jest również czas, ponieważ późne podjadanie jest niekorzystne dla zdrowia.
Orzechy są przykładem zdrowej przekąski
Orzechy są przykładem zdrowej przekąski © Pixabay

Dietetycy o przekąskach. Co jeść między posiłkami, by zachować zdrowie?

Co na ten temat sądzą dietetycy? Eksperci zapytani przez dziennikarzy Yahoo Life o wyniki badań stwierdzają, że odkrycie to pomoże złagodzić powszechne obawy dotyczące podjadania i potwierdzają, że dobrze zbilansowane, pożywne przekąski mogą stanowić ważną część zdrowego stylu życia. Dietetyczka Alyssa Pacheco zwraca uwagę, że w przeciwieństwie do wielu wcześniejszych badań, które koncentrowały się na tym, ile zjadamy, to badanie pokazuje, że optymalny stan zdrowia może być bardziej powiązany z tym, co zjadamy.

Jak zatem powinna wyglądać zdrowa przekąska? Według dietetyków powinna zawierać błonnik, białko i/lub zdrowy tłuszcz. Takie połączenie pomoże zaspokoić głód, utrzyma stały poziom cukru we krwi pomiędzy posiłkami i zapewni długotrwały poziom energii. Przykładami dobrze zbilansowanych przekąsek są:

  • jabłko z masłem orzechowym,
  • krakersy wieloziarniste z serem,
  • papryka z hummusem,
  • jogurt grecki z jagodami,
  • mieszanka orzechów.

Źródło: www.eurekalert.org/news-releases/995504

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej