Podjadanie może być zdrowe? Tylko pod kilkoma warunkami

Sięganie po miniposiłki między głównymi daniami w ciągu dnia może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii. Jak wskazują, istotne jest to, co i o jakiej porze spożywamy.

Naukowcy wzięli pod lupę kwestię podjadaniaNaukowcy wzięli pod lupę kwestię podjadania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oczywiście, nie chodzi nam o zachęcanie do opychania się między posiłkami. Temat podjadania przewija się od dawna, a wokół niego urosły dwa obozy. Część osób uważa podjadanie za oznakę złych nawyków żywieniowych, która może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Kolejni zaś postrzegają je jako sposób na zaspokojenie swoich potrzeb żywieniowych i dostarczenie energii na cały dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Czy podjadanie może być zdrowe?

Kwestię podjadania pod lupę wzięli naukowcy z King's College London (w ramach Zoe PREDICT 1, największego na świecie szczegółowego badania dotyczącego odżywiania). Jak możemy przeczytać w badaniu, jakość i pora spożycia przekąsek mają większy wpływ na zdrowie niż ilość i częstotliwość ich spożywania. Co dokładniej ustalili naukowcy?

  • podjadanie niezależnie od posiłków może poprawić zdrowie,
  • przekąski wyższej jakości, bogate w składniki odżywcze, wiążą się z korzystnym poziomem trójglicerydów i reakcją na insulinę,
  • osoby, które jadły przekąski po godzinie 21, miały wyższy poziom glukozy i tłuszczu we krwi w porównaniu z osobami, które podjadały w ciągu dnia,
  • przekąski złej jakości, bogate w cukier, sól i tłuszcze nasycone, również wiązały się z gorszym poziomem glukozy i tłuszczów we krwi.
- Nasze badanie wykazało, że jakość podjadania jest ważniejsza niż ilość i częstotliwość podjadania - wskazała Kate Bermingham, jedna ze współautorek badania w informacji prasowej. - Ważny jest również czas, ponieważ późne podjadanie jest niekorzystne dla zdrowia.
Orzechy są przykładem zdrowej przekąski
Orzechy są przykładem zdrowej przekąski © Pixabay

Dietetycy o przekąskach. Co jeść między posiłkami, by zachować zdrowie?

Co na ten temat sądzą dietetycy? Eksperci zapytani przez dziennikarzy Yahoo Life o wyniki badań stwierdzają, że odkrycie to pomoże złagodzić powszechne obawy dotyczące podjadania i potwierdzają, że dobrze zbilansowane, pożywne przekąski mogą stanowić ważną część zdrowego stylu życia. Dietetyczka Alyssa Pacheco zwraca uwagę, że w przeciwieństwie do wielu wcześniejszych badań, które koncentrowały się na tym, ile zjadamy, to badanie pokazuje, że optymalny stan zdrowia może być bardziej powiązany z tym, co zjadamy.

Jak zatem powinna wyglądać zdrowa przekąska? Według dietetyków powinna zawierać błonnik, białko i/lub zdrowy tłuszcz. Takie połączenie pomoże zaspokoić głód, utrzyma stały poziom cukru we krwi pomiędzy posiłkami i zapewni długotrwały poziom energii. Przykładami dobrze zbilansowanych przekąsek są:

  • jabłko z masłem orzechowym,
  • krakersy wieloziarniste z serem,
  • papryka z hummusem,
  • jogurt grecki z jagodami,
  • mieszanka orzechów.

Źródło: www.eurekalert.org/news-releases/995504

Wybrane dla Ciebie
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟