Wyciągam warzywa z rosołu i robię z nich pyszne danie. Mąż zawsze prosi o dokładkę

Rosół to zupa, która cieszy się wyjątkowym uznaniem w polskiej kuchni. Jednak co zrobić z warzywami, które się w niej gotują? Mamy dla was sprawdzony przepis na pyszne danie, które zaskoczy was swoim smakiem.

Warzywa z rosołuWarzywa z rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jest pyszny i zdrowy, ale co zrobić z warzywami, które zostały po jego ugotowaniu? Większość osób po prostu je wyrzuca, a to duży błąd. Warzywa z rosołu można wykorzystać do przygotowania wielu pysznych i zdrowych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem na pyszny obiad nuda w kuchni na pewno ci nie grozi

Warzywa z rosołu: pomysł na wyjątkowe danie

Jednym z kulinarnych patentów na wykorzystanie warzyw z rosołu są kotlety warzywne. To pyszne i pożywne danie, które może zaskoczyć swoim smakiem. Jak je przygotować?

Składniki kotletów warzywnych:

  • Warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por, itp.),
  • Cebula,
  • Jajko,
  • Bułka tarta,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie:

  • Warzywa z rosołu dokładnie odcedź i zmiksuj na gładką masę.
  • Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni z odrobiną oleju.
  • Do masy warzywnej dodaj podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej i formuj z masy kotlety, spłaszczając je, aby przypominały kotlety mięsne.
  • Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Kotlety warzywne świetnie smakują posypane szczypiorkiem lub podane z sosem jogurtowo-czosnkowym albo z lekką śmietaną. To danie jest nie tylko pyszne, ale także pożywne i zdrowe. Spróbujcie go na obiad lub kolację - przekonacie się, że warzywa z rosołu można wykorzystać w wyjątkowy sposób.

Dlaczego warto wykorzystać warzywa z rosołu?

Warzywa z rosołu są bogate w witaminy i minerały. Zawierają m.in. witaminę C, witaminę A, potas, magnez i błonnik. Są więc zdrowe i pożywne.

Co więcej, kotlety warzywne to doskonały sposób na to, aby nie marnować jedzenia. Dzięki temu przepisowi warzywa z rosołu nie trafią do kosza, a zostaną wykorzystane do przygotowania pysznego i zdrowego dania.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki