Odkąd znajoma Niemka dała mi przepis, robię tylko taką śledziową. Nawet na Wigilię
Sałatka śledziowa wcale nie musi być ciężka. Wystarczy kilka drobnych zmian, aby nadać jej świeżości i polotu, a przy tym zachować tradycyjny smak, wynikający z połączenia pysznych filetów z piklami i cebulką. Będziesz pod wrażeniem, jaka jest lekka i chrupiąca. To zasługa 2 sprytnych dodatków.
12.11.2024 12:42
Muszę przyznać, że sałatka śledziowa w tej wersji była dla mnie niemałym zaskoczeniem. Jednak już po pierwszym kęsie wiedziałam, że muszę dostać ten przepis. Trudno było mi rozgryźć, co odpowiada za jej lekko kwaskowy i wyrazisty smak. Okazało się, że sekret tkwi w sosie na bazie śmietany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskakujący smak sosu do sałatki śledziowej
Najczęściej w przepisach na wigilijne śledzie pojawia się olej lub majonez, czasem zmieszany z jogurtem greckim. Tym razem nie będzie potrzebny żaden z tych składników. W tym przepisie na sałatkę śledziową podstawą sosu jest śmietana 18% z dodatkiem chrzanu, odrobiny musztardy i otartej skórki z limonki.
Sokiem z limonki skropione są też jabłka. Dzięki temu zachowują ładny kolor, a przy tym nabierają kuszącej kwasowości.
Zobacz także
Lekka sałatka śledziowa na wigilię
Chociaż przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i piklami jest banalnie prosty, warto rozłożyć pracę na raty. Wtedy efekt jest zdecydowanie najlepszy.
Przede wszystkim potrzebujesz dobrych filetów śledziowych, mogą być z solanki. Aby jednak nie były one zbyt słone, musisz namoczyć śledzie najlepiej dzień przed przygotowaniem sałatki.
Kolejnego dnia robisz sałatkę i odstawiasz ją na minimum 12 godzin do lodówki. Można ją jeść od razu, ale najlepiej smakuje wtedy, gdy składniki się przegryzą.
Składniki
- 4 filety śledziowe z solanki,
- 1 jabłko,
- 4 ogórki korniszone,
- 1 cebula,
- 30 ml śmietany 18%,
- 3 g chrzanu startego,
- 3 g musztardy,
- 0,5 limonki,
- 2 g soli,
- 2 g cukru,
- 2 g świeżo zmielonego pieprzu,
- pół pęczka szczypiorku,
- pół pęczka koperku
Sposób wykonania
- Zaczynam od przygotowania sosu. W niewielkiej miseczce mieszam 2 łyżki śmietany z musztardą i chrzanem. Dokładnie myję i wyparzam limonkę i ocieram z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodaję do sosu. Na koniec doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną cukru i soli.
- Filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki o długości ok. 4 cm. Z jabłka wykrawam gniazda nasienne i kroję je w kostkę. Jabłka nie musisz obierać ze skórki, wystarczy dokładnie umyć. Jeśli lubisz większe kawałki, możesz je pokroić w półksiężyce. Pokrojone jabłko skrapiam sokiem wyciśniętym z połowy limonki.