PrzepisBoże NarodzenieOdkąd znajoma Niemka dała mi przepis, robię tylko taką śledziową. Nawet na Wigilię

Odkąd znajoma Niemka dała mi przepis, robię tylko taką śledziową. Nawet na Wigilię

Sałatka śledziowa wcale nie musi być ciężka. Wystarczy kilka drobnych zmian, aby nadać jej świeżości i polotu, a przy tym zachować tradycyjny smak, wynikający z połączenia pysznych filetów z piklami i cebulką. Będziesz pod wrażeniem, jaka jest lekka i chrupiąca. To zasługa 2 sprytnych dodatków.

Lekka sałatka śledziowa
Lekka sałatka śledziowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.11.2024 12:42

Muszę przyznać, że sałatka śledziowa w tej wersji była dla mnie niemałym zaskoczeniem. Jednak już po pierwszym kęsie wiedziałam, że muszę dostać ten przepis. Trudno było mi rozgryźć, co odpowiada za jej lekko kwaskowy i wyrazisty smak. Okazało się, że sekret tkwi w sosie na bazie śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskakujący smak sosu do sałatki śledziowej

Najczęściej w przepisach na wigilijne śledzie pojawia się olej lub majonez, czasem zmieszany z jogurtem greckim. Tym razem nie będzie potrzebny żaden z tych składników. W tym przepisie na sałatkę śledziową podstawą sosu jest śmietana 18% z dodatkiem chrzanu, odrobiny musztardy i otartej skórki z limonki.

Sokiem z limonki skropione są też jabłka. Dzięki temu zachowują ładny kolor, a przy tym nabierają kuszącej kwasowości.

Lekka sałatka śledziowa na wigilię

Chociaż przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i piklami jest banalnie prosty, warto rozłożyć pracę na raty. Wtedy efekt jest zdecydowanie najlepszy.

Przede wszystkim potrzebujesz dobrych filetów śledziowych, mogą być z solanki. Aby jednak nie były one zbyt słone, musisz namoczyć śledzie najlepiej dzień przed przygotowaniem sałatki.

Kolejnego dnia robisz sałatkę i odstawiasz ją na minimum 12 godzin do lodówki. Można ją jeść od razu, ale najlepiej smakuje wtedy, gdy składniki się przegryzą.

Składniki

  • 4 filety śledziowe z solanki,
  • 1 jabłko,
  • 4 ogórki korniszone,
  • 1 cebula,
  • 30 ml śmietany 18%,
  • 3 g chrzanu startego,
  • 3 g musztardy,
  • 0,5 limonki,
  • 2 g soli,
  • 2 g cukru,
  • 2 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka koperku 

Sposób wykonania

  1. Zaczynam od przygotowania sosu. W niewielkiej miseczce mieszam 2 łyżki śmietany z musztardą i chrzanem. Dokładnie myję i wyparzam limonkę i ocieram z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodaję do sosu. Na koniec doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną cukru i soli.
  2. Filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki o długości ok. 4 cm. Z jabłka wykrawam gniazda nasienne i kroję je w kostkę. Jabłka nie musisz obierać ze skórki, wystarczy dokładnie umyć. Jeśli lubisz większe kawałki, możesz je pokroić w półksiężyce. Pokrojone jabłko skrapiam sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
Zobacz także