Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Kruche ciasteczka w te święta mogą smakować jeszcze lepiej. Połącz je z czekoladowymi dodatkami w kilku wersjach. Takiej kombinacji nie oprze się nawet największy niejadek. Dlatego od razu zrób je z podwójnej porcji, żeby parę sztuk zostało dla Mikołaja. Szczegółową instrukcję na świąteczne słodkości znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na kruche ciasteczka:

  • 350 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 80 g białego cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g drażetek czekoladowych - zielonych i czerwonych,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 50 g czekolady białej.

O czym warto pamiętać:

  • Zacznij od przesiana mąki i proszku do pieczenia.
  • Do przepisu użyj dwóch rodzajów cukru: brązowego i białego. Pierwsza opcja zapewni ciasteczkom głęboki, karmelowy smak i delikatnie ciągnącą się teksturę. Natomiast druga sprawi, że będą jednocześnie przyjemnie chrupać na krawędziach.
  • Kiedy ciasto będzie już zwarte i gładkie, wsyp do miski czekoladowe drażetki. Polecamy dodać słodkości w kolorze czerwonym i zielonym, aby w ciasteczkach motyw świąteczny był dobrze widoczny.
  • Gotową mieszankę podziel na mniejsze kulki, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Delikatnie rozpłaszcz ciasteczka przy pomocy dłoni. Do tego celu możesz wykorzystać też dno szklanki.
  • Na koniec powbijaj w ciasteczka drobno posiekane kawałki czekolad w dwóch wariantach smakowych.
  • Blachę z zawartością wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie ma on pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Z wyżej podanych proporcji przygotowaliśmy 11 ciasteczek.
  • Domowe wypieki wychodzą bardzo słodkie. Jeśli wolisz bardziej zrównoważone kombinacje smakowe, dodaj do ciasta mniej cukru.
Więcej wideo
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
To zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurkaTo zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurka
Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"
Wydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkęWydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkę
Obiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnikaObiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnika
Wybrane dla Ciebie
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne