Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Kruche ciasteczka w te święta mogą smakować jeszcze lepiej. Połącz je z czekoladowymi dodatkami w kilku wersjach. Takiej kombinacji nie oprze się nawet największy niejadek. Dlatego od razu zrób je z podwójnej porcji, żeby parę sztuk zostało dla Mikołaja. Szczegółową instrukcję na świąteczne słodkości znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na kruche ciasteczka:
- 350 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 100 g miękkiego masła,
- 100 g brązowego cukru,
- 80 g białego cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 100 g płatków owsianych,
- 100 g drażetek czekoladowych - zielonych i czerwonych,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 50 g czekolady białej.
O czym warto pamiętać:
- Zacznij od przesiana mąki i proszku do pieczenia.
- Do przepisu użyj dwóch rodzajów cukru: brązowego i białego. Pierwsza opcja zapewni ciasteczkom głęboki, karmelowy smak i delikatnie ciągnącą się teksturę. Natomiast druga sprawi, że będą jednocześnie przyjemnie chrupać na krawędziach.
- Kiedy ciasto będzie już zwarte i gładkie, wsyp do miski czekoladowe drażetki. Polecamy dodać słodkości w kolorze czerwonym i zielonym, aby w ciasteczkach motyw świąteczny był dobrze widoczny.
- Gotową mieszankę podziel na mniejsze kulki, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Delikatnie rozpłaszcz ciasteczka przy pomocy dłoni. Do tego celu możesz wykorzystać też dno szklanki.
- Na koniec powbijaj w ciasteczka drobno posiekane kawałki czekolad w dwóch wariantach smakowych.
- Blachę z zawartością wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie ma on pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Z wyżej podanych proporcji przygotowaliśmy 11 ciasteczek.
- Domowe wypieki wychodzą bardzo słodkie. Jeśli wolisz bardziej zrównoważone kombinacje smakowe, dodaj do ciasta mniej cukru.