Ten deser ma szansę stać się numerem jeden na święta. Przepis przywiozłem z urlopu na Krecie

Te greckie miodowe ciasteczka pachną pomarańczą, cynamonem i miodem – dokładnie tak, jak powinny pachnieć święta. Jeśli szukasz deseru, który połączy tradycję, prostotę i wyjątkowy smak, melomakarona z pewnością skradnie twoje serce.

Melomakarona to grecki przysmak na Boże NarodzenieMelomakarona to grecki przysmak na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rawf8
Karol Wiak

Zawsze wracam z podróży z czymś więcej niż tylko wspomnieniami – czasem to oliwa z lokalnej wytwórni, czasem przyprawy, a tym razem był to przepis, który stał się moim świątecznym odkryciem. Melomakarona to klasyk greckich świąt Bożego Narodzenia, który łączy w sobie aromat miodu i pomarańczy.

Melomakarona - popularny grecki deser

Melomakarona to dla Greków coś więcej niż deser, to smak rodzinnych spotkań i wspomnień. Kiedy ja pierwszy raz go spróbowałem, od razu podbił moje podniebienie; dlatego też wyprosiłem przepis.

Orzechowo-owocowy sernik na zimno. Każda warstwa to czysta poezja smaków

Te miodowe ciasteczka pojawiają się w każdym greckim domu, zaraz obok kourabiedes, czyli kruchych maślanych ciasteczek z cukrem pudrem. Jednak to właśnie melomakarona króluje na stołach – delikatne, nasączone syropem z miodu i soku pomarańczowego, posypane orzechami i odrobiną cynamonu. Mają w sobie wszystko, co kochasz w świętach: słodycz, aromat przypraw i ten moment, gdy pierwszy kęs po prostu rozpuszcza się w ustach.

W Grecji mówi się, że melomakarona przynosi szczęście i dobrobyt – dlatego podaje się je w dużych ilościach, często jeszcze ciepłe, tuż po upieczeniu. Kiedy przywiozłem przepis do Polski, w mojej kuchni uniósł się ten sam zapach, który zapamiętałem z Krety. I muszę przyznać – ten deser ma duże szanse, by stać się numerem jeden na święta, nawet w polskim domu.

Przepis na świąteczną melomakaronę

Zrobienie melomakarony w domu nie jest trudne, ale wymaga spokoju i odrobiny serca. To jeden z tych deserów, które smakują najlepiej, gdy naprawdę poświęcisz im chwilę. W Grecji przygotowuje się je zwykle kilka dni przed świętami – dzięki temu ciasteczka zdążą wchłonąć aromatyczny miodowy syrop i nabrać idealnej miękkości.

Składniki na ciasto:

  • 1 szkl. oliwy z oliwek,
  • ¾ szkl. cukru,
  • ¼ szkl. świeżego soku z pomarańczy,
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy,
  • ¼ szkl. koniaku (można zastąpić brandy),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • szczyptę soli,
  • około 7 i ½ szkl. mąki,
  • cynamon i orzechy do posypania.

Składniki na syrop:

  • 1 szkl. miodu,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. wody,
  • ½ szkl. soku z pomarańczy,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Syrop z podanych wyżej składników gotuj powoli, aż stanie się klarowny i lekko gęsty. Potem odstaw na bok, aby wystygł.
  2. W dużej misce połącz wszystkie płynne składniki – oliwę, sok pomarańczowy, koniak i cukier.
  3. Dodaj skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. Stopniowo wsypuj mąkę, aż masa stanie się gładka i miękka – powinna być plastyczna, ale nie klejąca.
  5. Z ciasta formuj owalne, lekko spłaszczone ciasteczka (w Grecji przypominają małe bochenki chleba) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  7. Kiedy melomakarona lekko przestygnie, zanurzaj każde ciasteczko w syropie – na tyle długo, by dobrze nasiąkło, ale nie rozpadło się. Następnie ułóż je na półmisku, posyp mielonymi orzechami i odrobiną cynamonu.

Najlepiej smakują następnego dnia, gdy syrop wniknie głęboko w strukturę ciasta, nadając mu miękkość i aromat.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯