Właśnie tyle naprawdę miód jest zdatny do jedzenia. Pszczelarz rozprawia się z mitem, że ten przysmak się nie psuje

Są takie mity, które słyszeliśmy już tyle razy, że w końcu sami zaczęliśmy w nie wierzyć. Jednym z nich jest ten, że miód się nie psuje i nie trzeba martwić się świeżością raz otwartego słoika. Niestety, rzeczywistość nie jest tak kolorowa, a znany pszczelarz postanowił zabrać głos w tym temacie.

Pszczelarz rozprawia się z mitem, że ten przysmak się nie psujePszczelarz rozprawia się z mitem, że ten przysmak się nie psuje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hseyin

Udzielający się na TikToku pszczelarz z Wąchocka, Wojciech Margowniczy, zdobył spore grono obserwatorów dzięki prostemu i rzeczowemu obalaniu popularnych mitów o miodzie. Postanowił wypowiedzieć się na temat powszechnego przekonania, że ten produkt jest niemal niezniszczalny i można go przechowywać bez ograniczeń w swojej kuchni. Ale czy naprawdę jest to magiczny, niepsujący się produkt?

Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu

Pytanie o trwałość miodu

Pan Wojciech na jednym ze swoich TikToków odpowiedział na pytanie dotyczące trwałości miodu. Jeden z użytkowników zapytał, jak długo można go przechowywać – nie ten ze sklepu, ale ten od szwagra, który ma własną pasiekę. Pszczelarz od razu zaznaczył, że nie jest to tak prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać, a sam miód nie jest produktem, który może stać w nieskończoność. Potwierdził, że można go przechowywać bardzo długo, ze względu na duże stężenie cukrów, przez co nawet drożdże nie chcą tam się rozwijać. Problem pojawia się jednak, gdy dochodzi do rozwodnienia.

Fermentacja i utrata właściwości

Margowniczy podkreśla, że gdy wilgotność wzrasta, a stosunek cukrów do wody się zmienia, miód może zacząć fermentować. To właśnie wtedy traci swoje właściwości i może się zepsuć. Wojciech zwraca uwagę, że wraz z upływem czasu w miodzie zachodzą zmiany, które nie zawsze są korzystne. Jednym z naturalnie powstających związków jest hydroksymetylofurfural (HMF) – powstający na skutek rozpadu fruktozy. Choć występuje też w innych produktach, to w miodzie wymaga szczególnej uwagi.

Znaczenie odpowiedniego przechowywania

Aby ograniczyć wzrost HMF, ważne jest przechowywanie miodu w chłodnym miejscu. Niektóre źródła wskazują, że wysokie stężenie HMF może wywoływać niekorzystne reakcje w organizmie, choć pszczelarz zauważa, że są też opinie zupełnie odmienne – które traktują go jako korzystny dla zdrowia składnik. Dlatego Wojciech radzi, by nie przechowywać miodu przez lata, a najlepiej zużywać go w ciągu jednego sezonu.

Idealne warunki do przechowywania

Zdaniem Wojciecha Margowniczego, najlepsze miejsce do przechowywania miodu to chłodne, suche i zacienione pomieszczenie, gdzie temperatura wynosi maksymalnie 18 stopni Celsjusza – to właśnie wtedy wzrost HMF jest powolny. Ważne jest, by trzymać miód z dala od źródeł ciepła, takich jak kuchenka, kaloryfer czy okno z intensywnym światłem słonecznym. Wilgoć i wysoka temperatura sprzyjają fermentacji, a to prowadzi do utraty smaku i wartości zdrowotnych. Najlepiej przechowywać miód w szczelnych, szklanych pojemnikach, które pomagają zachować jego świeżość.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób