Większość gospodyń dodaje ten składnik do faworków. Duży błąd, wychodzą twarde i niesmaczne

Faworki, czyli chrust, to pyszny przysmak, który kojarzy się z karnawałem. Wiele osób uważa, że sekretem idealnych faworków jest odpowiedni przepis. Jednak prawda jest taka, że nawet najlepszy przepis nie zadziała, jeśli do ciasta dodamy jeden, konkretny składnik.

Większość gospodyń dodaje ten składnik do faworków. Duży błąd, wychodzą twarde i niesmaczne.Większość gospodyń dodaje ten składnik do faworków. Duży błąd, wychodzą twarde i niesmaczne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Tłusty czwartek to czas, kiedy w polskich domach królują faworki. Te delikatne, kruche wypieki, znane również jako chrusty, mają swoją niepowtarzalną historię i sekret, który sprawia, że rozpływają się w ustach. Wielu kulinarnych entuzjastów popełnia jednak jeden błąd, dodając składnik, który sprawia, że faworki tracą swoją lekkość i chrupkość. Jak uniknąć tej pułapki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Unikaj tego składnika w przepisie na faworki

Sekretem idealnych faworków jest odpowiednia mąka. W tradycyjnym przepisie na faworki znajdziemy mąkę pszenną, żółtka jajek, śmietanę, spirytus i cukier. Jednak wiele gospodyń popełnia jeden błąd, który sprawia, że faworki wychodzą twarde i niesmaczne.

Jest to mąka pszenna tortowa typu 550. Mąka ta jest bardziej zbita i gęsta niż mąka typu 450, która jest odpowiednia do ciasta na faworki.

Mąka pszenna tortowa typu 550 zawiera więcej glutenu niż mąka typu 450. Gluten sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne i trzyma swój kształt. Jednak w przypadku faworków jest to wadą.

Faworki powinny być kruche i delikatne. Mąka pszenna tortowa typu 550 sprawia, że ciasto jest twardsze i mniej chrupiące.

Jakie mąkę wybrać na faworki?

Do ciasta na faworki najlepiej sprawdzi się mąka pszenna tortowa typu 450. Jest to klasyczna mąka, która jest łatwa do zagniatania i sprawia, że ciasto jest kruche i lekkie.

Innym rozwiązaniem jest użycie mąki pszennej tortowej typu 500. Mąka ta zawiera mniej glutenu niż mąka typu 550, ale więcej niż mąka typu 450. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne i mniej kruche.

Oprócz mąki na faworki warto użyć również innych składników, które sprawią, że będą one jeszcze smaczniejsze. Do ciasta można dodać odrobinę mleka, jajka lub śmietany.

Inne błędy przy robieniu faworków

Oprócz dodania mąki o niewłaściwym typie można popełnić jeszcze kilka błędów przy robieniu faworków. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci przygotować idealne chruściki:

  • Używaj świeżych, zimnych jajek.
  • Dodawaj mąkę stopniowo, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.
  • Nie zagniataj ciasta zbyt długo, aby nie zrobiło się twarde.
  • Smaż faworki na rozgrzanym oleju.
  • Nie przewracaj faworków zbyt często, aby nie popękały.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach