PoradyWsypuję łyżkę do wody. Po kilku minutach skorupka sama zsuwa się z jajka

Wsypuję łyżkę do wody. Po kilku minutach skorupka sama zsuwa się z jajka

Wsypuję łyżkę do wody. Po kilku minutach skorupka sama zsuwa się z jajka.
Wsypuję łyżkę do wody. Po kilku minutach skorupka sama zsuwa się z jajka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
25.01.2024 11:13

Obieranie jajek na twardo może być uciążliwe, zwłaszcza jeśli jajka są świeże. Na szczęście są sposoby, dzięki którym można to zadanie ułatwić. Poznajcie mój sprawdzony trik.

Jajka na twardo są kulinarznym must-have, ale obieranie ich ze skorupki czasami sprawia kłopoty. Nie martwcie się jednak! Odkryjcie sprawdzone triki, które uczynią to zadanie łatwiejszym i przyjemniejszym. Jajka na twardo to wszechstronny składnik, który może stać się bazą dla wielu przepisów. Dowiedzcie się, jak przygotować je idealnie i jak łatwo obrać je ze skorupki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skorupka sama zsuwa się z jajka w kilka minut

Obieranie jajek na twardo może być uciążliwe, zwłaszcza jeśli są one świeże. Skorupka jest wówczas mocno przyklejona do białka i trudno ją usunąć bez uszkodzenia jajka. Na szczęście istnieje prosty sposób, dzięki któremu skorupka z łatwością schodzi z jajka.

Wystarczy, że ugotowane jajko umieścimy w szklance, zalewając je zimną wodą. Następnie należy energicznie potrząsać szklanką przez kilka sekund, przykrywając dłonią jej górę. Po takim zabiegu skorupka powinna bez problemu zejść z jajka niemal w jednym kawałku.

Ten trik opiera się na różnicy temperatur. Zimna woda powoduje, że skorupka kurczy się, a białko rozszerza. Dzięki temu skorupka staje się bardziej miękka i elastyczna, co ułatwia jej usunięcie.

Inne sposoby na łatwiejsze obieranie jajek

Oprócz opisanego wyżej triku, istnieje jeszcze kilka innych sposobów na łatwiejsze obieranie jajek na twardo. Oto kilka z nich:

  • Ostukanie jajka łyżeczką. Należy lekko stuknąć jajko łyżeczką, a następnie wsunąć ją pod skorupkę. Jeśli będziemy przesuwać łyżeczką po jajku, usuniemy skorupkę prawie całą za jednym razem.
  • Zalanie jajka octem. Do gotującej się wody należy dodać łyżkę octu. Ocet rozmiękczy skorupkę, dzięki czemu będzie ona łatwiej schodziła z jajka.
  • Zrolowanie jajka. Po ugotowaniu jajko należy wałkować pod dłońmi na płaskiej powierzchni, aby pękła skorupka. Skorupka będzie wtedy dobrze rozgnieciona i z łatwością powinna odejść od białka.

Jakie jajka użyć?

Najłatwiej obiera się jajka, które nie są zbyt świeże. Im jajko jest starsze, tym skorupka jest bardziej miękka i elastyczna. Jeśli jednak chcemy użyć świeżych jajek, warto je przed gotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także