Spróbowałem greckich pączków i teraz tylko takie robię. Są malutkie i pulchniutkie

Greckie pączki lukumades to pyszny i oryginalny deser, który warto spróbować. Są znacznie mniejsze od tradycyjnych pączków i mają chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Podawane są z miodem, orzechami i cynamonem.

Spróbowałem greckich pączków i teraz tylko takie robię. Są malutkie i pulchniutkieSpróbowałem greckich pączków i teraz tylko takie robię. Są malutkie i pulchniutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W świecie deserów istnieje przysmak, który zdobywa serca smakoszy na całym świecie — greckie pączki, znane również jako lukumades. Są one niewielkie, pulchne, chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie mięciutkie w środku. Po pierwszym skosztowaniu tych malutkich cudeniek nigdy nie spojrzysz z takim samym entuzjazmem na tradycyjne pączki. Poznaj tajemnice przygotowania tego greckiego rarytasu, który doskonale wpisuje się w karnawałowe tradycje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Greckie pączki lukumades - słodka i chrupiąca przekąska

Połączenie chrupiącej skórki, delikatnego wnętrza i słodkiej miodowej polewy sprawia, że lukumades stają się idealną przekąską karnawałową. Gotowi na kulinarną podróż do Grecji?

Składniki:

  • 85 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 450 ml mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 500 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • białko z 1 jajka,
  • olej do smażenia,
  • miód,
  • orzechy,
  • sezam,
  • cynamon.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Najpierw kruszę drożdże, dodaję oliwę z oliwek i zalewam ciepłym mlekiem. Mieszam, aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Mąkę łączę z cukrem i solą w oddzielnej misce, po czym dodaję do mleka z drożdżami. Mieszam wszystko dokładnie, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Białko ubijam na sztywną pianę, a następnie dodaję je do wyrośniętego ciasta i dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej, formuję małe kulki za pomocą małej łyżeczki i szybko wrzucam je na rozgrzany tłuszcz.
  4. Smażę z obu stron przez około 3 minuty. Wyławiam je łyżką cedzakową, kładąc na talerzu wyłożonym papierem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe polewam miodem, posypuję cynamonem, sezamem i orzechami.

Lukumades to doskonała propozycja na karnawałowe łakocie. Są pyszne, a ich przygotowanie nie jest trudne. Warto je wypróbować, aby przekonać się, że są naprawdę wyjątkowe.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej