Spróbowałem greckich pączków i teraz tylko takie robię. Są malutkie i pulchniutkie
Greckie pączki lukumades to pyszny i oryginalny deser, który warto spróbować. Są znacznie mniejsze od tradycyjnych pączków i mają chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Podawane są z miodem, orzechami i cynamonem.
28.01.2024 | aktual.: 28.01.2024 22:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W świecie deserów istnieje przysmak, który zdobywa serca smakoszy na całym świecie — greckie pączki, znane również jako lukumades. Są one niewielkie, pulchne, chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie mięciutkie w środku. Po pierwszym skosztowaniu tych malutkich cudeniek nigdy nie spojrzysz z takim samym entuzjazmem na tradycyjne pączki. Poznaj tajemnice przygotowania tego greckiego rarytasu, który doskonale wpisuje się w karnawałowe tradycje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Greckie pączki lukumades - słodka i chrupiąca przekąska
Połączenie chrupiącej skórki, delikatnego wnętrza i słodkiej miodowej polewy sprawia, że lukumades stają się idealną przekąską karnawałową. Gotowi na kulinarną podróż do Grecji?
Składniki:
- 85 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 450 ml mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- białko z 1 jajka,
- olej do smażenia,
- miód,
- orzechy,
- sezam,
- cynamon.
Przygotowanie krok po kroku:
- Najpierw kruszę drożdże, dodaję oliwę z oliwek i zalewam ciepłym mlekiem. Mieszam, aż drożdże się rozpuszczą.
- Mąkę łączę z cukrem i solą w oddzielnej misce, po czym dodaję do mleka z drożdżami. Mieszam wszystko dokładnie, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- Białko ubijam na sztywną pianę, a następnie dodaję je do wyrośniętego ciasta i dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej, formuję małe kulki za pomocą małej łyżeczki i szybko wrzucam je na rozgrzany tłuszcz.
- Smażę z obu stron przez około 3 minuty. Wyławiam je łyżką cedzakową, kładąc na talerzu wyłożonym papierem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe polewam miodem, posypuję cynamonem, sezamem i orzechami.
Lukumades to doskonała propozycja na karnawałowe łakocie. Są pyszne, a ich przygotowanie nie jest trudne. Warto je wypróbować, aby przekonać się, że są naprawdę wyjątkowe.