Tłuszcz pieni się w czasie smażenia pączków? Popełniłeś prosty błąd
Smażenie pączków, faworków czy oponek to przyjemność, ale czasem może być frustrujące, zwłaszcza gdy tłuszcz zaczyna się pienić. Jest to jednak błąd, który można łatwo uniknąć, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.
29.01.2024 15:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Smażenie pączków, faworków czy oponków to jedno z przyjemniejszych zajęć kuchennych, ale co zrobić, gdy tłuszcz na patelni zaczyna nagle pienić się? To pytanie, które może zaskoczyć wielu miłośników karnawałowych smakołyków. W tym artykule rozwiejemy wątpliwości i podpowiemy, jak uniknąć tego problemu, dzięki prostym trikom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przyczyny pienienia się tłuszczu, podczas smażenia pączków
Przyczyną pienienia się tłuszczu podczas smażenia pączków, faworków czy oponek jest najczęściej nadmiar mąki na powierzchni smażonej potrawy. Mąka zawiera w sobie skrobię, która w kontakcie z tłuszczem zaczyna się rozkładać, tworząc pianę. Dlatego tak ważne jest, aby przed wrzuceniem pączków na patelnię dokładnie je osuszyć. Można to zrobić za pomocą papierowego ręcznika lub silikonowego pędzelka.
Inną przyczyną pienienia się tłuszczu może być zbyt wysoka lub zbyt niska jego temperatura. Najlepsza temperatura do smażenia pączków i faworków to 170-180 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, pączki lub faworki będą się przypalać z wierzchu, a w środku pozostaną niedosmażone. Z kolei przy zbyt niskiej temperaturze smażenia pączki lub faworki będą się po prostu "kąpać w tłuszczu", co może spowodować, że będą tłuste i gumowate.
Oprócz tego tłuszcz może się pienić, jeśli patelnia nie została dokładnie umyta. Pozostałości płynu do mycia naczyń mogą wchodzić w reakcję z tłuszczem, powodując wydzielanie się piany. Dlatego tak ważne jest, aby przed smażeniem dokładnie umyć patelnię i wysuszyć ją.
Jak smażyć pączki i faworki, żeby tłuszcz się nie pienił?
Aby uniknąć pienienia się tłuszczu podczas smażenia pączków i faworków, należy pamiętać o kilku prostych zasadach:
- Przed wrzuceniem pączków na patelnię dokładnie je osusz.
- Upewnij się, że temperatura tłuszczu jest odpowiednia.
- Dokładnie umyj i wysusz patelnię przed smażeniem.
Oprócz tego warto pamiętać o kilku innych zasadach smażenia pączków i faworków:
- Wrzucaj pączki lub faworki na patelnię małymi partiami, aby nie obniżać gwałtownie temperatury tłuszczu.
- Daj pączkom lub faworkom wystarczająco dużo miejsca, aby mogły swobodnie się smażyć.
- Po usmażeniu odsącz pączki lub faworki z nadmiaru tłuszczu, wykładając je na ręcznik papierowy.
Stosując się do tych zasad, możesz uniknąć pienienia się tłuszczu podczas smażenia pączków, faworków czy oponek. Dzięki temu Twoje frykasy będą idealnie chrupiące i pyszne.