Tłuszcz pieni się w czasie smażenia pączków? Popełniłeś prosty błąd

Smażenie pączków, faworków czy oponek to przyjemność, ale czasem może być frustrujące, zwłaszcza gdy tłuszcz zaczyna się pienić. Jest to jednak błąd, który można łatwo uniknąć, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.

Tłuszcz pieni się w czasie smażenia pączków? Popełniłeś prosty błądTłuszcz pieni się w czasie smażenia pączków? Popełniłeś prosty błąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Smażenie pączków, faworków czy oponków to jedno z przyjemniejszych zajęć kuchennych, ale co zrobić, gdy tłuszcz na patelni zaczyna nagle pienić się? To pytanie, które może zaskoczyć wielu miłośników karnawałowych smakołyków. W tym artykule rozwiejemy wątpliwości i podpowiemy, jak uniknąć tego problemu, dzięki prostym trikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Przyczyny pienienia się tłuszczu, podczas smażenia pączków

Przyczyną pienienia się tłuszczu podczas smażenia pączków, faworków czy oponek jest najczęściej nadmiar mąki na powierzchni smażonej potrawy. Mąka zawiera w sobie skrobię, która w kontakcie z tłuszczem zaczyna się rozkładać, tworząc pianę. Dlatego tak ważne jest, aby przed wrzuceniem pączków na patelnię dokładnie je osuszyć. Można to zrobić za pomocą papierowego ręcznika lub silikonowego pędzelka.

Inną przyczyną pienienia się tłuszczu może być zbyt wysoka lub zbyt niska jego temperatura. Najlepsza temperatura do smażenia pączków i faworków to 170-180 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, pączki lub faworki będą się przypalać z wierzchu, a w środku pozostaną niedosmażone. Z kolei przy zbyt niskiej temperaturze smażenia pączki lub faworki będą się po prostu "kąpać w tłuszczu", co może spowodować, że będą tłuste i gumowate.

Oprócz tego tłuszcz może się pienić, jeśli patelnia nie została dokładnie umyta. Pozostałości płynu do mycia naczyń mogą wchodzić w reakcję z tłuszczem, powodując wydzielanie się piany. Dlatego tak ważne jest, aby przed smażeniem dokładnie umyć patelnię i wysuszyć ją.

Jak smażyć pączki i faworki, żeby tłuszcz się nie pienił?

Aby uniknąć pienienia się tłuszczu podczas smażenia pączków i faworków, należy pamiętać o kilku prostych zasadach:

  • Przed wrzuceniem pączków na patelnię dokładnie je osusz.
  • Upewnij się, że temperatura tłuszczu jest odpowiednia.
  • Dokładnie umyj i wysusz patelnię przed smażeniem.

Oprócz tego warto pamiętać o kilku innych zasadach smażenia pączków i faworków:

  • Wrzucaj pączki lub faworki na patelnię małymi partiami, aby nie obniżać gwałtownie temperatury tłuszczu.
  • Daj pączkom lub faworkom wystarczająco dużo miejsca, aby mogły swobodnie się smażyć.
  • Po usmażeniu odsącz pączki lub faworki z nadmiaru tłuszczu, wykładając je na ręcznik papierowy.

Stosując się do tych zasad, możesz uniknąć pienienia się tłuszczu podczas smażenia pączków, faworków czy oponek. Dzięki temu Twoje frykasy będą idealnie chrupiące i pyszne.

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem