Przepis na szybkie oponki serowe. Idealne na tłusty czwartek

Jeśli na tegoroczny tłusty czwartek chciałbyś przygotować coś wyjątkowego, to mamy przepis w sam raz dla ciebie. Dowiedz się, jak w prosty i nieskomplikowany sposób wyróżnić się wśród zjadaczy klasycznych pączków. Jak zrobić oponki serowe? O tym w artykule.

ObrazekJak zrobić oponki serowe - Pyszności; foto: Canva

Oponki serowe to doskonała opcja dla każdego, kto uwielbia słodycze, a w tłusty czwartek pozwala sobie na dozę jedzeniowego szaleństwa. Są jednocześnie ciekawą odskocznią od klasyki. Żadne pączki z różą - tym razem na ruszt swój i rodziny wrzuć te przysmaki rodem z portalu Wielkie Żarcie.

Obrazek
Jak zrobić oponki serowe - Pyszności; foto: Canva

Przepis jest banalnie prosty, a oponki wychodzą puszyste i absolutnie przepyszne. Nie przedłużajmy więc oczekiwania i przedstawmy tę nietrudną recepturę. Gwarantujemy, że wszyscy będą wniebowzięci.

Oponki serowe

Składniki:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie: mały kieliszek spirytusu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jak zrobić oponki serowe? To naprawdę proste. Zacznij od przeciśnięcia sera przez praskę. Pamiętaj, żeby wybrać twaróg półtłusty lub tłusty - dzięki temu oponki nie wyjdą kwaśne.

Obrazek
Jak zrobić oponki serowe - Pyszności; foto: Canva

Następnie na blacie lub stolnicy połącz mąkę, zmielony ser, żółtka, oba cukry, sodę, ocet i śmietanę. Jeśli obawiasz się nadmiernego picia tłuszczu przez oponki, dodaj też d do masy kieliszek spirytusu. Zacznij zagniatać ciasto. Wyrabianie nie powinno zająć zbyt dużo czasu. Masa już po chwili powinna być elastyczna. Kiedy tak się stanie, oprósz mąką ją i blat i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 centymetra.

Teraz użyj szklanki do wycięcia z ciasta kółek i kieliszka do wykrojenia środka. W garnku nagrzej olej. Jego temperatura powinna wynosić około 180 stopni. Pamiętaj, by robić to cierpliwie - nie wrzucaj zbyt wielu oponek naraz. Smaż je po trochu, a następnie odsącz dokładnie z tłuszczu.

Kiedy oponki ostygną, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten przepis na soczystą roladę z polędwicy wieprzowej z grzybowym farszem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥