Przepis na szybkie oponki serowe. Idealne na tłusty czwartek

Jeśli na tegoroczny tłusty czwartek chciałbyś przygotować coś wyjątkowego, to mamy przepis w sam raz dla ciebie. Dowiedz się, jak w prosty i nieskomplikowany sposób wyróżnić się wśród zjadaczy klasycznych pączków. Jak zrobić oponki serowe? O tym w artykule.

ObrazekJak zrobić oponki serowe - Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

Oponki serowe to doskonała opcja dla każdego, kto uwielbia słodycze, a w tłusty czwartek pozwala sobie na dozę jedzeniowego szaleństwa. Są jednocześnie ciekawą odskocznią od klasyki. Żadne pączki z różą - tym razem na ruszt swój i rodziny wrzuć te przysmaki rodem z portalu Wielkie Żarcie.

Obrazek
Jak zrobić oponki serowe - Pyszności; foto: Canva

Przepis jest banalnie prosty, a oponki wychodzą puszyste i absolutnie przepyszne. Nie przedłużajmy więc oczekiwania i przedstawmy tę nietrudną recepturę. Gwarantujemy, że wszyscy będą wniebowzięci.

Oponki serowe

Składniki:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie: mały kieliszek spirytusu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jak zrobić oponki serowe? To naprawdę proste. Zacznij od przeciśnięcia sera przez praskę. Pamiętaj, żeby wybrać twaróg półtłusty lub tłusty - dzięki temu oponki nie wyjdą kwaśne.

Obrazek
Jak zrobić oponki serowe - Pyszności; foto: Canva

Następnie na blacie lub stolnicy połącz mąkę, zmielony ser, żółtka, oba cukry, sodę, ocet i śmietanę. Jeśli obawiasz się nadmiernego picia tłuszczu przez oponki, dodaj też d do masy kieliszek spirytusu. Zacznij zagniatać ciasto. Wyrabianie nie powinno zająć zbyt dużo czasu. Masa już po chwili powinna być elastyczna. Kiedy tak się stanie, oprósz mąką ją i blat i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 centymetra.

Teraz użyj szklanki do wycięcia z ciasta kółek i kieliszka do wykrojenia środka. W garnku nagrzej olej. Jego temperatura powinna wynosić około 180 stopni. Pamiętaj, by robić to cierpliwie - nie wrzucaj zbyt wielu oponek naraz. Smaż je po trochu, a następnie odsącz dokładnie z tłuszczu.

Kiedy oponki ostygną, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten przepis na soczystą roladę z polędwicy wieprzowej z grzybowym farszem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza