Podudzia z kurczaka bez kości pieczone z batatami. Szybki obiad dla całej rodziny
Pieczone podudzia z kurczaka z batatami to mój sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, idealnie przyprawione i pełne smaku. Niespodzianka w postaci batatów sprawia, że danie jest niesztampowe i interesujące.
26.08.2022 | aktual.: 18.09.2023 09:46
Pieczone kawałki kurczaka z warzywami to jeden z naszych patentów na prosty i smaczny obiad. Dzięki mieszance aromatycznych przypraw mięso jest smaczne i soczyste. Efektowne kieszonki z batatem sprawiają, że przepis nie jest nudny.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Pieczone podudzia z kurczaka z batatami- składniki
5 podudzi z kurczaka
4 łyżki oleju roślinnego
1 duży batat
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka suszonego czosnku
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Batat obierz ze skórki i opłucz pod zimną wodą. Podziel go na słupki.
Podudzia z kurczaka wytrybuj tak, aby pozbyć się kości. Nożyczkami lub nożem natnij mięso wokół dolnej części podudzia. Następnie odkrój mięso wzdłuż kości i powoli, kawałek po kawałku, odsuń w stronę dolnej części podudzia.Ręką ściągnij całe mięso z kości i gotowe. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
W miejsce kości włóż kawałek batata.
Tak przygotowane mięso przełóż do miski. Dodaj olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, zioła prowansalskie, curry oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość, żeby przyprawy równomiernie otoczyły kawałki mięsa.
Tak przygotowane mięso umieść na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.
Po tym czasie nasze podudzia z kurczaka są już gotowe. Udekoruj je posiekaną natką pietruszki i serwuj w towarzystwie ziemniaków czy frytek. Pamiętaj o porcji warzyw w postaci ulubionej surówki, na przykład naszej ulubionej z selera. Taki obiad błyskawicznie znika z talerzy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Smacznego!