Podudzia z kurczaka bez kości pieczone z batatami. Szybki obiad dla całej rodziny

Pieczone podudzia z kurczaka z batatami to mój sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, idealnie przyprawione i pełne smaku. Niespodzianka w postaci batatów sprawia, że danie jest niesztampowe i interesujące.

Obrazek
Ewa

Pieczone kawałki kurczaka z warzywami to jeden z naszych patentów na prosty i smaczny obiad. Dzięki mieszance aromatycznych przypraw mięso jest smaczne i soczyste. Efektowne kieszonki z batatem sprawiają, że przepis nie jest nudny.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pieczone podudzia z kurczaka z batatami- składniki

5 podudzi z kurczaka

4 łyżki oleju roślinnego

1 duży batat

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka suszonego czosnku

1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Batat obierz ze skórki i opłucz pod zimną wodą. Podziel go na słupki.

Obrazek
Podudzia z batatami- Pyszności

Podudzia z kurczaka wytrybuj tak, aby pozbyć się kości. Nożyczkami lub nożem natnij mięso wokół dolnej części podudzia. Następnie odkrój mięso wzdłuż kości i powoli, kawałek po kawałku, odsuń w stronę dolnej części podudzia.Ręką ściągnij całe mięso z kości i gotowe. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

W miejsce kości włóż kawałek batata.

Podudzia z batatami- Pyszności
Podudzia z batatami- Pyszności

Tak przygotowane mięso przełóż do miski. Dodaj olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, zioła prowansalskie, curry oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość, żeby przyprawy równomiernie otoczyły kawałki mięsa.

Podudzia z batatami- Pyszności
Podudzia z batatami- Pyszności

Tak przygotowane mięso umieść na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.

Podudzia z batatami- Pyszności
Podudzia z batatami- Pyszności

Po tym czasie nasze podudzia z kurczaka są już gotowe. Udekoruj je posiekaną natką pietruszki i serwuj w towarzystwie ziemniaków czy frytek. Pamiętaj o porcji warzyw w postaci ulubionej surówki, na przykład naszej ulubionej z selera. Taki obiad błyskawicznie znika z talerzy zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej