PrzepisNajbardziej oryginalna surówka z selera według Ewy Wachowicz. Wyjątkowy smak zawdzięcza 2 dodatkom, które każdy ma pod ręką

Najbardziej oryginalna surówka z selera według Ewy Wachowicz. Wyjątkowy smak zawdzięcza 2 dodatkom, które każdy ma pod ręką

Najbardziej oryginalna surówka z selera według Ewy Wachowicz - Pyszności; Foto: instagram.com/ewawachowicz; Canva.com
Najbardziej oryginalna surówka z selera według Ewy Wachowicz - Pyszności; Foto: instagram.com/ewawachowicz; Canva.com
Agnieszka
24.08.2022 12:19, aktualizacja: 15.09.2023 16:00

Surówka z selera Ewy Wachowicz jest oryginalnym wariantem dobrze znanego dodatku do obiadu. Skrywa ona w sobie takie składniki jak ananas, czy jajka. Jeśli masz już dosyć surówki z selera z dodatkiem rodzynek - koniecznie wypróbuj recepturę popularnej dziennikarki. Poniżej podajemy przepis.

Smaczny dodatek do obiadu

Seler - Pysności; Foto: Canva.com
Seler - Pysności; Foto: Canva.com

Surówka z selera według Ewy Wachowicz jest jedyna w swoim rodzaju. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w dodatku takich składników jak ananas, czy jajko.

Jeśli macie ochotę na surówkę z selera marynowanego w nieco innej odsłonie - koniecznie sprawdźcie recepturę według Ewy Wachowicz. Surówka jest pyszna i odświeżająca, idealna na ciepłe dni.

Przepis - surówka z selera według Ewy Wachowicz

Seler - Pyszności; Foto: Canva.com
Seler - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

2 słoiczki selera marynowanego

5 jajek

por

szklanka majonezu

puszka ananasa

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Na początku ugotuj jajka. W związku z tym wrzuć je do garnka z zimną wodą. Zacznij je podgrzewać, a gdy zaczną się gotować, odlicz około 8 - 10 minut. Po tym czasie zalej je zimną wodą i odstaw na jakiś czas do ostudzenia.

W międzyczasie delikatnie odciśnij selera na sicie. Dzięki temu usuniesz z produktu nadmiar marynaty. Jeśli pominiesz tę czynność, może to wpłynąć negatywnie na smak gotowej surówki. Następnie pokrój selera na mniejsze kawałki.

Ananasa odsącz na sicie. Następnie zarówno ananasa, jak i pora pokrój na mniejsze kawałki. W kolejnym kroku przełóż pora na sito i sparz go gorącą wodą. W ten sposób warzywo będzie odznaczało się idealną konsystencją. Następnie obierz ostudzone jajka i przekrój je na pół. Wyjmij żółtko i przełóż je do oddzielnego naczynia. Natomiast białka pokrój na małe kawałki.

Żółtka rozetrzyj z łyżką majonezu. Następnie dodaj do nich resztę składników. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie dopraw surówkę solą oraz pieprzem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sałatkę szwedzką w słoiki krok po kroku. Sałatka stanowi świetny dodatek do potraw mięsnych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także