Pyszna surówka obiadowa. Selera z takimi dodatkami jeszcze nie jadłeś

Zdarza się, że największy problem podczas przygotowania obiadu stanowi surówka. Jeśli szukasz inspiracji i zastanawiasz się nad tym, czym zachwycić swoich gości, to surówka z selera będzie świetną opcją. Kilka dodatków powoduje, że będzie o niebo lepsza od tej, którą podaje się w restauracji.

ObrazekSurówka z selera - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Karol Wiak

Idealne owocowo-warzywne połączenie — taka jest surówka z selera

Większość surówek, które przygotowuje się w polskich domkach, zawiera w sobie nie tylko wspaniałe warzywa, ale również i owoce, które nadają tym witaminowym dodatkom wspaniałego smaku. Uzupełnieniem są oczywiście pozostałe składniki, w tym przyprawy, czy sos, dzięki którym jesteś w stanie stworzyć kulinarne arcydzieło z naprawdę prostych składników.

Obrazek
Seler - Pysności; Foto: Canva.com

Taka właśnie będzie surówka z selera, która bez dodatków, z pewnością nie byłaby aż taka smaczna. Dlatego, jeśli zależy ci na tym, by przygotować pożywny i smaczny dodatek, który zachwyci twoich domowników i gości, to dobrze jest sięgnąć po owocowe akcenty. Świetnie sprawdzi się tu gruszka, chrupiąca marchewka i lekko kwaskowa żurawina. Prawdziwą "wisienką na torcie" będzie jednak sos musztardowo-jogurtowy, który sprawi, że ta propozycja już na stałe zagości w twoim domowym menu.

Surówka z selera — jak ją zrobić?

Podstawa tego dodatku do obiadu tkwi we wcześniej wspomnianych składnikach. Możesz być pewny, że taka surówka posmakuje absolutnie każdemu, kto tylko jej spróbuje. Z pewnością, w wielu przypadkach, konieczna będzie dokładka.

Składniki:

           
  • gruszka
  • niewielki seler korzeniowy
  • garść suszonej żurawiny
  • średniej wielkości marchewka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Surówka z selera jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Rozpocznij od obrania i umycia marchewki i selera. Następnie, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. To właściwy moment, by skropić składniki — sokiem z cytryny.

Obrazek
Przygotowanie surówki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Alina w kuchni

Umyj gruszką i pozbądź się z niej gniazda nasiennego. Zetrzyj owoc na tarce o grubych oczkach i dodaj do pozostałych składników. Dorzuć garść suszonej żurawiny i wszystko wymieszaj.

Czas na przygotowanie sosu do surówki. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą jogurt i musztardę. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj sos do surówki i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem, udekoruj ją natką pietruszki. Podawaj ze swoimi ulubionymi daniami obiadowymi.

Taka surówka idealnie sprawdzi się w połączeniu z cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem. Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟