Pyszna surówka obiadowa. Selera z takimi dodatkami jeszcze nie jadłeś
Zdarza się, że największy problem podczas przygotowania obiadu stanowi surówka. Jeśli szukasz inspiracji i zastanawiasz się nad tym, czym zachwycić swoich gości, to surówka z selera będzie świetną opcją. Kilka dodatków powoduje, że będzie o niebo lepsza od tej, którą podaje się w restauracji.
12.03.2023 | aktual.: 18.03.2024 09:54
Idealne owocowo-warzywne połączenie — taka jest surówka z selera
Większość surówek, które przygotowuje się w polskich domkach, zawiera w sobie nie tylko wspaniałe warzywa, ale również i owoce, które nadają tym witaminowym dodatkom wspaniałego smaku. Uzupełnieniem są oczywiście pozostałe składniki, w tym przyprawy, czy sos, dzięki którym jesteś w stanie stworzyć kulinarne arcydzieło z naprawdę prostych składników.
Taka właśnie będzie surówka z selera, która bez dodatków, z pewnością nie byłaby aż taka smaczna. Dlatego, jeśli zależy ci na tym, by przygotować pożywny i smaczny dodatek, który zachwyci twoich domowników i gości, to dobrze jest sięgnąć po owocowe akcenty. Świetnie sprawdzi się tu gruszka, chrupiąca marchewka i lekko kwaskowa żurawina. Prawdziwą "wisienką na torcie" będzie jednak sos musztardowo-jogurtowy, który sprawi, że ta propozycja już na stałe zagości w twoim domowym menu.
Surówka z selera — jak ją zrobić?
Podstawa tego dodatku do obiadu tkwi we wcześniej wspomnianych składnikach. Możesz być pewny, że taka surówka posmakuje absolutnie każdemu, kto tylko jej spróbuje. Z pewnością, w wielu przypadkach, konieczna będzie dokładka.
Składniki:
- gruszka
- niewielki seler korzeniowy
- garść suszonej żurawiny
- średniej wielkości marchewka
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Surówka z selera jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Rozpocznij od obrania i umycia marchewki i selera. Następnie, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. To właściwy moment, by skropić składniki — sokiem z cytryny.
Umyj gruszką i pozbądź się z niej gniazda nasiennego. Zetrzyj owoc na tarce o grubych oczkach i dodaj do pozostałych składników. Dorzuć garść suszonej żurawiny i wszystko wymieszaj.
Czas na przygotowanie sosu do surówki. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą jogurt i musztardę. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj sos do surówki i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem, udekoruj ją natką pietruszki. Podawaj ze swoimi ulubionymi daniami obiadowymi.
Taka surówka idealnie sprawdzi się w połączeniu z cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem. Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale YouTube: