Ewa Wachowicz oprócz jajka dodaje do chłodnika niezwykły składnik. Mało kto by na to wpadł

W ciepłe dni mamy ochotę na lekkie potrawy. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się chłodnik. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na to danie. Dodaje do niego przepiórcze jajka i łososia. Poniżej podajemy przepis na tę rewelacyjną potrawę.

ObrazekEwa Wachowicz podaje chłodnik z niezwykłymi dodatkami - Pyszności; Foto: instagram.com/ewawachowicz; Canva.com
Agnieszka

Pyszne danie na lato

Obrazek
Chłodnik litewski - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zastanawiacie się nad pysznym obiadem w ciepłe dni - polecamy zrobić chłodnik. To wyjątkowe danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Przygotowujemy je na bazie warzyw bądź owoców. Poza tym zazwyczaj przed podaniem, schładzamy potrawę do temperatury poniżej 14 st. C. Najczęściej przygotowujemy chłodnik litewski. Jego głównym składnikiem jest botwinka. Potrawę serwujemy m.in. z dodatkiem ugotowanego jajka, rzodkiewek, czy szczypiorku.

Latem, chłodnik świetnie sprawdzi się na obiad. W związku z tym Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na tę wyjątkową potrawę. Danie świetnie współgra z dodatkiem łososia i przepiórczych jajek. Poniżej zdradzamy jak wykonać tę rewelacyjną zupę.

Jak robi chłodnik z ogórków Ewa Wachowicz?

Obrazek
Chłodnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l gęstego jogurtu
  • 1 ogórek
  • 5 ogórków małosolnych
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 łyżki zalewy z ogórków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku
  • Do podania: kilka plastrów łososia wędzonego, kilka jajek przepiórczych, kromki chleba razowego, kolendra

Sposób wykonania:

  1. Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij je z nadmiaru wody. Starte ogórki połącz z rosołem, maślanką oraz jogurtem. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj niewielką ilość zalewy z ogórków konserwowych.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, łyżeczkę cukru i starty imbir. Całość dopraw pieprzem i solą. Posiekaj koperek na drobne kawałki. Następnie dodaj go do reszty składników. Całość przykryj i odstaw do lodówki. Zupa przed podaniem powinna być dobrze schłodzona.
  3. Potrawę podawaj z plastrem wędzonego łososia i ugotowanymi przepiórczymi jajami. Udekoruj zupę kolendrą.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować dwukolorowy chłodnik krok po kroku. To pyszne danie to wyjątkowe połączenie chłodnika z ogórków oraz z botwinki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej