Ewa Wachowicz oprócz jajka dodaje do chłodnika niezwykły składnik. Mało kto by na to wpadł

W ciepłe dni mamy ochotę na lekkie potrawy. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się chłodnik. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na to danie. Dodaje do niego przepiórcze jajka i łososia. Poniżej podajemy przepis na tę rewelacyjną potrawę.

ObrazekEwa Wachowicz podaje chłodnik z niezwykłymi dodatkami - Pyszności; Foto: instagram.com/ewawachowicz; Canva.com
Agnieszka

Pyszne danie na lato

Obrazek
Chłodnik litewski - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zastanawiacie się nad pysznym obiadem w ciepłe dni - polecamy zrobić chłodnik. To wyjątkowe danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Przygotowujemy je na bazie warzyw bądź owoców. Poza tym zazwyczaj przed podaniem, schładzamy potrawę do temperatury poniżej 14 st. C. Najczęściej przygotowujemy chłodnik litewski. Jego głównym składnikiem jest botwinka. Potrawę serwujemy m.in. z dodatkiem ugotowanego jajka, rzodkiewek, czy szczypiorku.

Latem, chłodnik świetnie sprawdzi się na obiad. W związku z tym Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na tę wyjątkową potrawę. Danie świetnie współgra z dodatkiem łososia i przepiórczych jajek. Poniżej zdradzamy jak wykonać tę rewelacyjną zupę.

Jak robi chłodnik z ogórków Ewa Wachowicz?

Obrazek
Chłodnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l gęstego jogurtu
  • 1 ogórek
  • 5 ogórków małosolnych
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 łyżki zalewy z ogórków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku
  • Do podania: kilka plastrów łososia wędzonego, kilka jajek przepiórczych, kromki chleba razowego, kolendra

Sposób wykonania:

  1. Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij je z nadmiaru wody. Starte ogórki połącz z rosołem, maślanką oraz jogurtem. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj niewielką ilość zalewy z ogórków konserwowych.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, łyżeczkę cukru i starty imbir. Całość dopraw pieprzem i solą. Posiekaj koperek na drobne kawałki. Następnie dodaj go do reszty składników. Całość przykryj i odstaw do lodówki. Zupa przed podaniem powinna być dobrze schłodzona.
  3. Potrawę podawaj z plastrem wędzonego łososia i ugotowanymi przepiórczymi jajami. Udekoruj zupę kolendrą.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować dwukolorowy chłodnik krok po kroku. To pyszne danie to wyjątkowe połączenie chłodnika z ogórków oraz z botwinki.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇