Gołąbki od Ewy Wachowicz - wyjątkowa, zaskakująca receptura

Gołąbki od Ewy Wachowicz zaskakują. Są pyszne, sycące a zarazem bez grama mięsa. Tak przygotowane danie jest nie tylko dobre w smaku, ale również bardzo zdrowe. Czy próbowaliście kiedyś gołąbków z ziemniaczanym farszem? Jeśli nie, to dzisiaj będziecie mieli okazję!

Obrazek
Agnieszka
Obrazek
instagram.com/ewawachowicz

Gołąbki od Ewy Wachowicz - składniki:

           
  • jedna główka kapusty włoskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • bulion jarzynowy
Obrazek

Opis przygotowania gołąbków ziemniaczanych:

Obierz ziemniaki i cebulę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Następnie smaż ją na średnim ogniu, aż do zarumienienia.

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki wymieszaj w misce z usmażoną cebulą, kaszą manną, jajkami oraz majerankiem. Całość dopraw pieprzem i solą.

Kapustę włoską wrzuć do garnka z wrzątkiem. Następnie obgotuj ją dokładnie, aby zmiękła. Polecamy co jakiś czas obracać kapustę. W ten sposób cała kapusta zostanie równomiernie obgotowana.

W kolejnym kroku wyjmij kapustę z garnka i delikatnie odcinaj liście nożem. Na każdy liść nałóż około 1 - 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Warto zostawić trochę miejsca, aby podczas składania gołąbka nie wypłynął farsz. Odstaw na bok kilka sztuk, całych liści kapusty włoskiej na później.

Skrupulatnie zawijaj gołąbki, w taki sam sposób jak krokiety

gołąbki w sosie pomidorowym

Dno brytfanki wyłóż odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty włoskiej. Układaj ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Łączenie kapusty gołąbka powinno znajdować się na dole. Dzięki temu gołąbki zachowają formę podczas pieczenia i nie wypłynie z nich farsz. Tak ułożone gołąbki przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.

W oddzielnym garnku zagotuj niewielką ilość bulionu, a następnie polej nim gołąbki. Gołąbki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C bądź dusić przez 40 minut. Pamiętaj, że podczas duszenia gołąbków, nie powinieneś ich mieszać, inaczej rozpadną się.

Pozostały wywar z gołąbków przelej do oddzielnej miski. Jest to świetna baza do sosu, z którym możesz podać gołąbki. To pyszne danie idealnie współgra z sosem pomidorowym lub grzybowym. Gołąbki można podawać również z podsmażoną cebulka i boczkiem.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟