Gołąbki od Ewy Wachowicz - wyjątkowa, zaskakująca receptura

Gołąbki od Ewy Wachowicz zaskakują. Są pyszne, sycące a zarazem bez grama mięsa. Tak przygotowane danie jest nie tylko dobre w smaku, ale również bardzo zdrowe. Czy próbowaliście kiedyś gołąbków z ziemniaczanym farszem? Jeśli nie, to dzisiaj będziecie mieli okazję!

Obrazek
Agnieszka
Obrazek
instagram.com/ewawachowicz

Gołąbki od Ewy Wachowicz - składniki:

           
  • jedna główka kapusty włoskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • bulion jarzynowy
Obrazek

Opis przygotowania gołąbków ziemniaczanych:

Obierz ziemniaki i cebulę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Następnie smaż ją na średnim ogniu, aż do zarumienienia.

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki wymieszaj w misce z usmażoną cebulą, kaszą manną, jajkami oraz majerankiem. Całość dopraw pieprzem i solą.

Kapustę włoską wrzuć do garnka z wrzątkiem. Następnie obgotuj ją dokładnie, aby zmiękła. Polecamy co jakiś czas obracać kapustę. W ten sposób cała kapusta zostanie równomiernie obgotowana.

W kolejnym kroku wyjmij kapustę z garnka i delikatnie odcinaj liście nożem. Na każdy liść nałóż około 1 - 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Warto zostawić trochę miejsca, aby podczas składania gołąbka nie wypłynął farsz. Odstaw na bok kilka sztuk, całych liści kapusty włoskiej na później.

Skrupulatnie zawijaj gołąbki, w taki sam sposób jak krokiety

gołąbki w sosie pomidorowym

Dno brytfanki wyłóż odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty włoskiej. Układaj ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Łączenie kapusty gołąbka powinno znajdować się na dole. Dzięki temu gołąbki zachowają formę podczas pieczenia i nie wypłynie z nich farsz. Tak ułożone gołąbki przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.

W oddzielnym garnku zagotuj niewielką ilość bulionu, a następnie polej nim gołąbki. Gołąbki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C bądź dusić przez 40 minut. Pamiętaj, że podczas duszenia gołąbków, nie powinieneś ich mieszać, inaczej rozpadną się.

Pozostały wywar z gołąbków przelej do oddzielnej miski. Jest to świetna baza do sosu, z którym możesz podać gołąbki. To pyszne danie idealnie współgra z sosem pomidorowym lub grzybowym. Gołąbki można podawać również z podsmażoną cebulka i boczkiem.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser