PrzepisGołąbki od Ewy Wachowicz - wyjątkowa, zaskakująca receptura

Gołąbki od Ewy Wachowicz - wyjątkowa, zaskakująca receptura

Gołąbki od Ewy Wachowicz - wyjątkowa, zaskakująca receptura
Agnieszka
24.05.2022 12:17, aktualizacja: 20.03.2024 11:51

Gołąbki od Ewy Wachowicz zaskakują. Są pyszne, sycące a zarazem bez grama mięsa. Tak przygotowane danie jest nie tylko dobre w smaku, ale również bardzo zdrowe. Czy próbowaliście kiedyś gołąbków z ziemniaczanym farszem? Jeśli nie, to dzisiaj będziecie mieli okazję!

instagram.com/ewawachowicz
instagram.com/ewawachowicz

Gołąbki od Ewy Wachowicz - składniki:

           
  • jedna główka kapusty włoskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • bulion jarzynowy
Obraz

Opis przygotowania gołąbków ziemniaczanych:

Obierz ziemniaki i cebulę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Następnie smaż ją na średnim ogniu, aż do zarumienienia.

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki wymieszaj w misce z usmażoną cebulą, kaszą manną, jajkami oraz majerankiem. Całość dopraw pieprzem i solą.

Kapustę włoską wrzuć do garnka z wrzątkiem. Następnie obgotuj ją dokładnie, aby zmiękła. Polecamy co jakiś czas obracać kapustę. W ten sposób cała kapusta zostanie równomiernie obgotowana.

W kolejnym kroku wyjmij kapustę z garnka i delikatnie odcinaj liście nożem. Na każdy liść nałóż około 1 - 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Warto zostawić trochę miejsca, aby podczas składania gołąbka nie wypłynął farsz. Odstaw na bok kilka sztuk, całych liści kapusty włoskiej na później.

Skrupulatnie zawijaj gołąbki, w taki sam sposób jak krokiety

Obraz

Dno brytfanki wyłóż odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty włoskiej. Układaj ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Łączenie kapusty gołąbka powinno znajdować się na dole. Dzięki temu gołąbki zachowają formę podczas pieczenia i nie wypłynie z nich farsz. Tak ułożone gołąbki przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.

W oddzielnym garnku zagotuj niewielką ilość bulionu, a następnie polej nim gołąbki. Gołąbki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C bądź dusić przez 40 minut. Pamiętaj, że podczas duszenia gołąbków, nie powinieneś ich mieszać, inaczej rozpadną się.

Pozostały wywar z gołąbków przelej do oddzielnej miski. Jest to świetna baza do sosu, z którym możesz podać gołąbki. To pyszne danie idealnie współgra z sosem pomidorowym lub grzybowym. Gołąbki można podawać również z podsmażoną cebulka i boczkiem.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także