Najbardziej chrupiące placki z cukinii świata bez smażenia. Trzymaj się 1 zasady, a zawsze wyjdą idealnie

Chrupiące placki z cukinii zachwycą wszystkich twoich gości. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i lekka. Wspaniale sprawdzi się w ciepłe, słoneczne dni. Jednak pamiętaj, aby podczas przygotowywania placków trzymać się jednej ważnej zasady. Dzięki temu potrawa będzie wyjątkowo chrupiąca. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

ObrazekNajbardziej chrupiące placki z cukinii świata bez smażenia. Trzymaj się 1 zasady, a zawsze wyjdą idealnie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jedna, ważna zasada

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Chrupiące placki z cukinii przygotujesz bardzo szybko bez smażenia. Wystarczy, że je upieczesz. Oprócz cukinii, w skład potrawy wchodzi m.in. marchewka, jajko i mąka. Podczas przygotowywania potrawy pamiętaj o jednej zasadzie - mąka wpływa na chrupkość dania.

W związku z tym należy zwrócić uwagę na ilość tego składnika. Jeśli zależy ci na bardzo chrupiącej potrawie - możesz dodać do masy na placki nieco więcej niż pół szklanki mąki. Świetnie sprawdzi się tutaj mąka gryczana, owsiana, czy nawet jaglana.

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Obrazek
Placki z cukinii - Pyszności; Foto: Canva.com

Chrupiące placki z cukinii są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Poza tym nie musisz ich smażyć - wystarczy, że upieczesz je w piekarniku. Poniżej podajemy przepis na to wyjątkowe danie.

Składniki:

0,5 cukinii

marchewka

jajko

0,5 - 1 szklanka mąki

posiekany ząbek czosnku

sól i pieprz

pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie umyj, a następnie zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Odłóż ją na jakiś czas, aż puści sok. W międzyczasie zetrzyj marchewkę - również na tarce o drobnych oczkach. Następnie posiekaj koperek na drobne kawałki.

W kolejnym kroku cukinię mocno odciśnij z wody. Wymieszaj ją z marchewką i koperkiem. Dodaj resztę składników. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. 

Z powstałej masy formuj niewielkie placuszki i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placki piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Gotowe danie wspaniale sprawdzi się na obiad, z dodatkiem ulubionego sosu.

Jeśli masz ochotę wzbogacić smak potrawy, polecamy dodać do masy niewielką ilość startego żółtego sera. Chrupiące placki z cukinii świetnie współgrają z dodatkiem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować osiem przepisów na pierś z kurczaka z piekarnika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇