Najbardziej chrupiące placki z cukinii świata bez smażenia. Trzymaj się 1 zasady, a zawsze wyjdą idealnie

Chrupiące placki z cukinii zachwycą wszystkich twoich gości. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i lekka. Wspaniale sprawdzi się w ciepłe, słoneczne dni. Jednak pamiętaj, aby podczas przygotowywania placków trzymać się jednej ważnej zasady. Dzięki temu potrawa będzie wyjątkowo chrupiąca. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

ObrazekNajbardziej chrupiące placki z cukinii świata bez smażenia. Trzymaj się 1 zasady, a zawsze wyjdą idealnie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jedna, ważna zasada

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Chrupiące placki z cukinii przygotujesz bardzo szybko bez smażenia. Wystarczy, że je upieczesz. Oprócz cukinii, w skład potrawy wchodzi m.in. marchewka, jajko i mąka. Podczas przygotowywania potrawy pamiętaj o jednej zasadzie - mąka wpływa na chrupkość dania.

W związku z tym należy zwrócić uwagę na ilość tego składnika. Jeśli zależy ci na bardzo chrupiącej potrawie - możesz dodać do masy na placki nieco więcej niż pół szklanki mąki. Świetnie sprawdzi się tutaj mąka gryczana, owsiana, czy nawet jaglana.

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Obrazek
Placki z cukinii - Pyszności; Foto: Canva.com

Chrupiące placki z cukinii są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Poza tym nie musisz ich smażyć - wystarczy, że upieczesz je w piekarniku. Poniżej podajemy przepis na to wyjątkowe danie.

Składniki:

0,5 cukinii

marchewka

jajko

0,5 - 1 szklanka mąki

posiekany ząbek czosnku

sól i pieprz

pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie umyj, a następnie zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Odłóż ją na jakiś czas, aż puści sok. W międzyczasie zetrzyj marchewkę - również na tarce o drobnych oczkach. Następnie posiekaj koperek na drobne kawałki.

W kolejnym kroku cukinię mocno odciśnij z wody. Wymieszaj ją z marchewką i koperkiem. Dodaj resztę składników. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. 

Z powstałej masy formuj niewielkie placuszki i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placki piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Gotowe danie wspaniale sprawdzi się na obiad, z dodatkiem ulubionego sosu.

Jeśli masz ochotę wzbogacić smak potrawy, polecamy dodać do masy niewielką ilość startego żółtego sera. Chrupiące placki z cukinii świetnie współgrają z dodatkiem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować osiem przepisów na pierś z kurczaka z piekarnika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek