PrzepisNajbardziej chrupiące placki z cukinii świata bez smażenia. Trzymaj się 1 zasady, a zawsze wyjdą idealnie

Najbardziej chrupiące placki z cukinii świata bez smażenia. Trzymaj się 1 zasady, a zawsze wyjdą idealnie

Najbardziej chrupiące placki z cukinii świata bez smażenia. Trzymaj się 1 zasady, a zawsze wyjdą idealnie - Pyszności; Foto: Canva.com
Najbardziej chrupiące placki z cukinii świata bez smażenia. Trzymaj się 1 zasady, a zawsze wyjdą idealnie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

31.08.2022 11:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące placki z cukinii zachwycą wszystkich twoich gości. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i lekka. Wspaniale sprawdzi się w ciepłe, słoneczne dni. Jednak pamiętaj, aby podczas przygotowywania placków trzymać się jednej ważnej zasady. Dzięki temu potrawa będzie wyjątkowo chrupiąca. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

Jedna, ważna zasada

Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Chrupiące placki z cukinii przygotujesz bardzo szybko bez smażenia. Wystarczy, że je upieczesz. Oprócz cukinii, w skład potrawy wchodzi m.in. marchewka, jajko i mąka. Podczas przygotowywania potrawy pamiętaj o jednej zasadzie - mąka wpływa na chrupkość dania.

W związku z tym należy zwrócić uwagę na ilość tego składnika. Jeśli zależy ci na bardzo chrupiącej potrawie - możesz dodać do masy na placki nieco więcej niż pół szklanki mąki. Świetnie sprawdzi się tutaj mąka gryczana, owsiana, czy nawet jaglana.

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki z cukinii - Pyszności; Foto: Canva.com
Placki z cukinii - Pyszności; Foto: Canva.com

Chrupiące placki z cukinii są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Poza tym nie musisz ich smażyć - wystarczy, że upieczesz je w piekarniku. Poniżej podajemy przepis na to wyjątkowe danie.

Składniki:

0,5 cukinii

marchewka

jajko

0,5 - 1 szklanka mąki

posiekany ząbek czosnku

sól i pieprz

pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie umyj, a następnie zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Odłóż ją na jakiś czas, aż puści sok. W międzyczasie zetrzyj marchewkę - również na tarce o drobnych oczkach. Następnie posiekaj koperek na drobne kawałki.

W kolejnym kroku cukinię mocno odciśnij z wody. Wymieszaj ją z marchewką i koperkiem. Dodaj resztę składników. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. 

Z powstałej masy formuj niewielkie placuszki i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placki piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Gotowe danie wspaniale sprawdzi się na obiad, z dodatkiem ulubionego sosu.

Jeśli masz ochotę wzbogacić smak potrawy, polecamy dodać do masy niewielką ilość startego żółtego sera. Chrupiące placki z cukinii świetnie współgrają z dodatkiem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować osiem przepisów na pierś z kurczaka z piekarnika krok po kroku.