Najlepsza surówka na świecie - z selera, rodzynek i majonezu

Każdy z nas chyba zna to połączenie, czyli seler i rodzynki. Oto nasze sprawdzone przepisy na surówkę z tym wartościowym i pysznym warzywem. Zaczynajmy! Oto najlepsza surówka na świecie.

Obrazek
Paulina

Składniki:

            
  • 1 duży seler korzeniowy
  • 4-5 marchewek
  • 3 jabłka
  • 100 gram rodzynek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew i seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, od razu skrapiam sokiem z cytryny. Mieszamy z selerem i marchewką. Dodajemy sparzone rodzynki i posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na talerze.

Obrazek

Najlepsza surówka na świecie z soczystym selerem

Składniki:

            
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 średnie jabłko
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • spora garść orzechów włoskich
  • 2 garści rodzynek
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • łyżka majonezu
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyj. Następnie pokrój seler i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Tak samo zrób z jabłkiem. Wymieszaj pokrojone składniki i odstaw na 5 minut. Przygotuj sos: do miski wlej też świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec jeszcze pokruszone orzechy włoskie bez skorupek, łyżka majonezu i śmietany, 3 łyżki oleju oraz sól i pieprz. Przygotowany sos połacz w resztą składników. Sałatka idealnie smakuje schłodzona.

Obrazek
Seler - Pyszności; Foto Canva.com

Czemu seler jest zdrowy?

Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy są niezwykle zdrowe i mają wysoką gęstość odżywczą. Oznacza to, że w małej ilości kalorii dostarczają wielu składników odżywczych, jak witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w nich dużą dawkę potasu, istotnego dla pracy mięśnia sercowego. Zawierają one też wapń, magnez, cynk, żelazo, a także witaminę C, B-karoten, foliany i witaminę K. Wiele pozytywnych cech ze spożywania selera wynika z tego, że jest bogaty w przeciwutleniacze. To te składniki, które wykazują działanie przeciwzapalne, obniżające ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu we krwi, zapobiega cukrzycy typu 2 przez zwiększanie wrażliwości tkanek na insulinę. Dlatego warto włączyć seler do swojej diety.

Oprócz przedstawionych surówek możesz przygotować bitki z dodatkiem zakręconego selera:

Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka