Surówka z czerwonej kapusty ze składnikiem niespodzianką. Słodki dodatek mocno podbija jej smak

Surówka z czerwonej kapusty to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Oprócz kapusty skrywa w sobie również takie owoce jak jabłka, czy śliwki. Składniki te wspaniale wzbogacają smak oraz aromat surówki. Jeśli masz na nią ochotę - poniżej podajemy przepis!

ObrazekSurówka z czerwonej kapusty ze składnikiem niespodzianką. Słodki dodatek mocno podbija jej smak - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Fantastyczny dodatek do dań obiadowych

Obrazek
Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva.com

Surówka to wyjątkowa skarbnica zdrowia. Zazwyczaj powstaje na bazie surowych warzyw bądź owoców. W związku z tym odznacza się dużą zawartością witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu wspaniale wzbogaca wartość odżywczą naszych dań obiadowych.

Dzisiaj podajemy przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Oprócz walorów zdrowotnych wyróżnia się ona również wspaniałymi walorami smakowymi. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w obecności jabłek oraz suszonych śliwek. Składniki te wraz z czerwoną kapustą stanowią wspaniałe połączenie.

Przepis - surówka z czerwonej kapusty

Obrazek
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

0,5 główki czerwonej kapusty

jabłko

czerwona cebula

łyżka oliwy

1 - 2 łyżeczki miodu

3 łyżki majonezu

1 łyżka octu winnego

około 5 suszonych śliwek

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Świetnie sprawdzi się tutaj specjalna szatkownica. Przełóż ją do miseczki. Następnie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. To samo zrób z uprzednio obraną cebulą. W kolejnym kroku posiekaj suszone śliwki na drobne kawałki.

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Surówka z czerwonej kapusty wspaniale smakuje jako dodatek do dań mięsnych. Przed podaniem można ją schłodzić w lodówce. Jeśli chcesz, aby kapusta była wyjątkowo miękka - polecamy ją sparzyć.

Jak sparzyć kapustę?

Wystarczy, że zagotujesz w garnku wodę z niewielką ilością soli. Jeśli chcesz, możesz dodać również trochę cukru. Następnie wrzuć uprzednio poszatkowaną kapustę do gotującej się wody na około 2 - 3 minuty. Pod koniec dodaj jedną łyżkę soku z cytryny lub octu. Dzięki temu warzywo zachowa swój piękny kolor. Następnie odcedź kapustę oraz odstaw ją do ostudzenia.

Jeśli masz ochotę na surówkę w nieco innej odsłonie - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować surówkę Colesław. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟