Ewa Wachowicz robi kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa. O jednym z nich mało kto by pomyślał

Kotlety mielone według przepisu Ewy Wachowicz są wyjątkowo aromatyczne i smaczne. Potrawa zachwyci całą twoją rodzinę. Wszystko to za sprawą dodatku kaczej piersi. Jeśli masz ochotę na popularne danie w trochę innym wydaniu - poniżej podajemy fantastyczną recepturę Ewy Wachowicz.

ObrazekEwa Wachowicz kotlety mielone robi nie tylko z wieprzowiny - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowe danie z dodatkiem kaczki

Obrazek
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone to kultowe danie, które zazwyczaj wykonujemy z mięsa wieprzowego. Niekiedy dodajemy do niego również mięso wołowe. Danie jest tak popularne, że wyjątkowo często trafia na nasze stoły podczas rodzinnego obiadu.

Jeśli zależy wam, aby kotlety były wyjątkowo smaczne - koniecznie sprawdźcie przepis Ewy Wachowicz na to popularne danie. Dziennikarka dodaje do nich kaczą pierś.Składnik ten wspaniale wzbogaca smak i aromat potrawy.

Przepis na kotlety mielone według Ewy Wachowicz

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone według Ewy Wachowicz zachwycą całą twoją rodzinę. Dziennikarka dodaje do potrawy oprócz kaczej piersi, również miętę. Dzięki temu kotlety wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Podczas wykonywania kotletów, polecamy samemu zmielić mięso w maszynce. W ten sposób będą one jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • 400 g kaczej piersi
  • 400 g wieprzowiny
  • bułka namoczona w mleku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • mięta
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni. Do smażenia użyj masła klarowanego. Dodaj do niej posiekany czosnek. Całość smaż jeszcze przez chwilę.
  2. Miętę posiekaj na drobne kawałeczki. Mięso zmiel w maszynce. Na końcu połącz mięso z odciśniętą bułką. Dodaj cebulę, czosnek, jajko i miętę. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj ze sobą. Następnie wyrabiaj masę rękoma.
  3. Uformuj kotlety. Następnie piecz je na grillu bądź patelni grillowej przez około 4 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Ewa Wachowicz serwuje danie z sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych oraz ogórka (całość polana domowym sosem winegret).

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku. Potrawa jest wyborna!

Wybrane dla Ciebie
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał