Ewa Wachowicz robi kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa. O jednym z nich mało kto by pomyślał

Kotlety mielone według przepisu Ewy Wachowicz są wyjątkowo aromatyczne i smaczne. Potrawa zachwyci całą twoją rodzinę. Wszystko to za sprawą dodatku kaczej piersi. Jeśli masz ochotę na popularne danie w trochę innym wydaniu - poniżej podajemy fantastyczną recepturę Ewy Wachowicz.

ObrazekEwa Wachowicz kotlety mielone robi nie tylko z wieprzowiny - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowe danie z dodatkiem kaczki

Obrazek
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone to kultowe danie, które zazwyczaj wykonujemy z mięsa wieprzowego. Niekiedy dodajemy do niego również mięso wołowe. Danie jest tak popularne, że wyjątkowo często trafia na nasze stoły podczas rodzinnego obiadu.

Jeśli zależy wam, aby kotlety były wyjątkowo smaczne - koniecznie sprawdźcie przepis Ewy Wachowicz na to popularne danie. Dziennikarka dodaje do nich kaczą pierś.Składnik ten wspaniale wzbogaca smak i aromat potrawy.

Przepis na kotlety mielone według Ewy Wachowicz

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone według Ewy Wachowicz zachwycą całą twoją rodzinę. Dziennikarka dodaje do potrawy oprócz kaczej piersi, również miętę. Dzięki temu kotlety wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Podczas wykonywania kotletów, polecamy samemu zmielić mięso w maszynce. W ten sposób będą one jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • 400 g kaczej piersi
  • 400 g wieprzowiny
  • bułka namoczona w mleku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • mięta
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni. Do smażenia użyj masła klarowanego. Dodaj do niej posiekany czosnek. Całość smaż jeszcze przez chwilę.
  2. Miętę posiekaj na drobne kawałeczki. Mięso zmiel w maszynce. Na końcu połącz mięso z odciśniętą bułką. Dodaj cebulę, czosnek, jajko i miętę. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj ze sobą. Następnie wyrabiaj masę rękoma.
  3. Uformuj kotlety. Następnie piecz je na grillu bądź patelni grillowej przez około 4 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Ewa Wachowicz serwuje danie z sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych oraz ogórka (całość polana domowym sosem winegret).

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku. Potrawa jest wyborna!

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym