Łączę mięso mielone z tym dodatkiem. Kotlety mielone wychodzą soczyste jak nigdy i znikają błyskawicznie
Kotlety mielone to obiadowy klasyk, który doskonale znamy z rodzinnych domów. Kiedy wjeżdża na stoły, cieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeden prosty dodatek odmieni ich smak i sprawi, że wyjdą jeszcze smaczniejsze niż do tej pory.
07.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 11:24
W przygotowaniu kotletów mielonych próżno szukać skomplikowanych kroków, przez co są idealnym pomysłem na szybki i smaczny obiad. Chociaż tradycyjnego mielonego uwielbiają niemal wszyscy, to ten z niecodziennym dodatkiem smakuje równie dobrze, jak nie lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z twarogiem
Jedni do mięsa mielonego dodają bułkę tartą, inni stawiają na chałkę namoczoną w mleku. Ja jednak stawiam na nieco inny dodatek - półtłusty twaróg. Nadaje on mięsnym kulkom dodatkowej puszystości i lekkości, a po usmażeniu są niesamowicie soczyste. Kotlety rozpływają się w ustach i każdy chętnie sięga po dokładkę.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 200 g półtłustego twarogu,
- 1 kajzerka,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka mielona, suszona natka pietruszki, cząber,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na oleju. Po ostudzeniu dodaj do mięsa mielonego.
- Kajzerkę namocz w zimnej wodzie lub mleku na kilka minut, a następnie odciśnij i również dodaj do mięsa.
- Wbij do mięsa jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony twaróg. Dokładnie wyrób całość ręką na gładką masę. Dopraw do smaku.
- Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Ja uwielbiam je w tradycyjnej odsłonie, z ziemniaczanym purée i buraczkami. Smacznego!