PrzepisProste przepisyŁączę mięso mielone z tym dodatkiem. Kotlety mielone wychodzą soczyste jak nigdy i znikają błyskawicznie

Łączę mięso mielone z tym dodatkiem. Kotlety mielone wychodzą soczyste jak nigdy i znikają błyskawicznie

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | graletta
07.03.2024 08:58, aktualizacja: 20.03.2024 11:24

Kotlety mielone to obiadowy klasyk, który doskonale znamy z rodzinnych domów. Kiedy wjeżdża na stoły, cieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeden prosty dodatek odmieni ich smak i sprawi, że wyjdą jeszcze smaczniejsze niż do tej pory.

W przygotowaniu kotletów mielonych próżno szukać skomplikowanych kroków, przez co są idealnym pomysłem na szybki i smaczny obiad. Chociaż tradycyjnego mielonego uwielbiają niemal wszyscy, to ten z niecodziennym dodatkiem smakuje równie dobrze, jak nie lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z twarogiem

Jedni do mięsa mielonego dodają bułkę tartą, inni stawiają na chałkę namoczoną w mleku. Ja jednak stawiam na nieco inny dodatek - półtłusty twaróg. Nadaje on mięsnym kulkom dodatkowej puszystości i lekkości, a po usmażeniu są niesamowicie soczyste. Kotlety rozpływają się w ustach i każdy chętnie sięga po dokładkę.

Kotlety mielone
Kotlety mielone© Adobe Stock

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 200 g półtłustego twarogu,
  • 1 kajzerka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka mielona, suszona natka pietruszki, cząber,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na oleju. Po ostudzeniu dodaj do mięsa mielonego.
  2. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie lub mleku na kilka minut, a następnie odciśnij i również dodaj do mięsa.
  3. Wbij do mięsa jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony twaróg. Dokładnie wyrób całość ręką na gładką masę. Dopraw do smaku.
  4. Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Ja uwielbiam je w tradycyjnej odsłonie, z ziemniaczanym purée i buraczkami. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także