Kotlety mielone z chałką zamiast namoczonej w mleku bułki

Kotlety mielone to klasyk wśród polskich obiadów. Dziś przygotowaliśmy je z jednym niestandardowym dodatkiem, który odmieni smak Twoich kotletów. Zastąp nim bułkę tartą i zobacz różnicę! Kotlety mielone z chałką to hit, który pokocha cała rodzina.

Obrazek
Ewa

Jakie mięso do kotletów mielonych?

Podstawą dobrych mielonych jest oczywiście odpowiednie mięso. Najlepiej wybrać się do sklepu i poprosić o zmielenie kawałków, które po prostu wpadły nam w oko. W taki sposób kupujemy mięso bez dodatków i możemy je dowolnie doprawić. Decydowanie się na gotowe mielone niesie za sobą pewne ryzyko, nie tylko co do jakości mięsa, ale i jego dodatków.

Jakie mięso na kotlety mielone? Najczęściej kupuje się karkówkę lub łopatkę, ale wielu decyduje się również na szynkę albo na drób. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wymieszać dwa rodzaje mięsa mielonego.

Chałka do mielonych

Sekretem naszego przepisu jest dodatek chałki zamiast bułki tartej. Ten trik przekazała nam babcia, która od lat dodaje ją do masy na kotlety mielone.

Kotlety mielone z chałką - składniki:

  • 2 kromki chałki
  • 200 ml mleka
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • 1 cebula - podsmażona
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szkl. bułki tartej

Przepis na kotlety mielone

Przygotuj dwie kromki chałki. Możesz użyć również czerstwego pieczywa- to świetny pomysł, żeby nie marnować nawet starej chałki. Porwij kromki na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki.

Obrazek

Zalej chałkę mlekiem, Po chwili odciśnij ją z nadmiaru mleka. W misce umieść mięso mielone i dodaj odciśniętą chałkę. Dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, majeranek i dopraw solą oraz pieprzem. Wyrób mięso, najlepiej rękami.

Kotlety mielone z chałką

Z wyrobionego mięsa uformuj podłużne, nieco spłaszczone kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Powinno wystarczyć ok. 15-20 minut smażenia. Wszystko zależy od tego, jak duże kotlety uformujesz.

Kotlety mielone z chałką

Kotlety mielone z chałką

Nasze kotlety mielone są już gotowe. Podaj je z ziemniakami i ulubionym dodatkiem: buraczkami, mizerią lub inną surówką. Prawdziwy domowy obiad zniknie w kilka chwil z talerzy. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀