Makaron z czerwonym pesto i pieczonym kalafiorem
Materiał powstał we współpracy z marką Tefal
25.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:04
Prosty i smaczny makaron z czerwonym pesto i pieczonym kalafiorem to sprawdzony patent na szybki obiad. Pyszny posiłek w wege wydaniu.
Makaron z pesto to mój patent na błyskawiczny obiad w zabiegane dni. Pewnego dnia zaczęłam się zastanawiać, jak wzbogacić i urozmaicić tę prostą potrawę. Wtedy z lodówkowej półki uśmiechnął się do mnie kalafior. Nie każdy lubi jego smak w wersji gotowanej, jednak pieczone różyczki to całkiem inna bajka. Aromatyczne przyprawy wzbogacają jego smak, a samo warzywo pozostaje chrupiące. Dzięki temu w talerzach mojej rodziny ląduje dodatkowa porcja warzyw. Ten makaron to również świetny dowód na to, że obiad bez mięsa może być nie tylko sycący, ale również bardzo smaczny. W przygotowaniu pomogły mi patelnie Tefal Ingenio. Nadają się nie tylko do smażenia i gotowania, ale dzięki odpinanej rączce mogę również bez obaw wkładać je do piekarnika.
Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem
Składniki:
- 1 duża główka kalafiora
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól/pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g czerwonego pesto
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
1. Z kalafiora usuwam liście i dzielę go na mniejsze różyczki.
2. Kalafior przekładam na patelnię, polewam oliwą z oliwek. Dodaję słodką paprykę, sól oraz pieprz.
3. Patelnię z kalafiorem wkładam do piekarnika i odpinam rączkę. Piekę przez 20 minut w 200 st. Celsjusza.
4. Po tym czasie do kalafiora dodaję starty czosnek oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie mieszam i piekę jeszcze przez 10 minut.
5. Makaron tagliatelle gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.