PrzepisDania mięsneIdealnie chrupiąca skórka i soczyste mięso. Przepis na udka dała mi sąsiadka i od razu stał się hitem

Idealnie chrupiąca skórka i soczyste mięso. Przepis na udka dała mi sąsiadka i od razu stał się hitem

Jak zrobić idealne pieczone udka kurczaka?
Jak zrobić idealne pieczone udka kurczaka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.03.2024 16:06, aktualizacja: 25.03.2024 14:59

Pieczone udka z chrupiącą skórką, soczyste i otulone aromatem uwielbianych dodatków, czyli czosnku, rozmarynu i papryki są skazane na sukces. Danie wydaje się proste, w gruncie rzeczy takie jest, ale podane z finezyjnie przygotowanymi ziemniakami i chrupiącą surówką sprawia wrażenie niezwykle kunsztownego. Nie czekaj, tylko zapisz sobie ten przepis.

Moja sąsiadka jest mistrzynią w pieczeniu mięs. Kiedyś zajmowała się tym zawodowo, dzisiaj gotuje dla bliskich i przyjaciół. Jej przepis na pieczone udka to absolutny hit. Geniusz tej receptury tkwi w prostocie. Nie trzeba kombinować, by uzyskać danie jak z restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby udka z kurczaka były chrupiące?

Chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku - przygotowanie idealnych udek kurczaka nie jest wyczynem, ale bardzo łatwo popełnić gafę. Pamiętaj, że mięso przed pieczeniem warto zamarynować w odrobinie tłuszczu (który to odpowiada za chrupkość wierzchniej warstwy) oraz ulubionych przyprawach. Moja sąsiadka łączy kilka łatwo dostępnych przypraw, a na końcu do mięsa dorzuca gałązkę rozmarynu. W nim właśnie tkwi sekret smaku.

Następnie mięso należy upiec - tej wersji najpierw pod przykryciem, a następnie bez, aby wierzchnia warstwa mogła ładnie się przyrumienić. Już po wyjęciu dania z piekarnika warto odstawić je na kilka minut pod przykryciem, by "odpoczęło". Chodzi o to, by temperatura we wnętrzu mięsa się wyrównała.

Pieczone udka
Pieczone udka© Pixabay

Pieczone udka z kurczaka. Przepis

Składniki:

  • 500 g udek kurczaka,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • mielona słodka papryka, suszony czosnek, bazylia,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Rozmaryn umyj. Połowę drobno posiekaj.
  2. Sól, pieprz, posiekany rozmaryn, mieloną paprykę, suszony czosnek, bazylię wymieszaj z oliwą. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj udka kurczaka.
  3. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj resztę rozmarynu.
  4. Przykryj całość i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz całość kolejne 30 minut.
  6. Gotowe udka wyjmij z piekarnika, przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie będą gotowe do podania.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także