Idealnie chrupiąca skórka i soczyste mięso. Przepis na udka dała mi sąsiadka i od razu stał się hitem
24.03.2024 16:06, aktual.: 25.03.2024 14:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczone udka z chrupiącą skórką, soczyste i otulone aromatem uwielbianych dodatków, czyli czosnku, rozmarynu i papryki są skazane na sukces. Danie wydaje się proste, w gruncie rzeczy takie jest, ale podane z finezyjnie przygotowanymi ziemniakami i chrupiącą surówką sprawia wrażenie niezwykle kunsztownego. Nie czekaj, tylko zapisz sobie ten przepis.
Moja sąsiadka jest mistrzynią w pieczeniu mięs. Kiedyś zajmowała się tym zawodowo, dzisiaj gotuje dla bliskich i przyjaciół. Jej przepis na pieczone udka to absolutny hit. Geniusz tej receptury tkwi w prostocie. Nie trzeba kombinować, by uzyskać danie jak z restauracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby udka z kurczaka były chrupiące?
Chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku - przygotowanie idealnych udek kurczaka nie jest wyczynem, ale bardzo łatwo popełnić gafę. Pamiętaj, że mięso przed pieczeniem warto zamarynować w odrobinie tłuszczu (który to odpowiada za chrupkość wierzchniej warstwy) oraz ulubionych przyprawach. Moja sąsiadka łączy kilka łatwo dostępnych przypraw, a na końcu do mięsa dorzuca gałązkę rozmarynu. W nim właśnie tkwi sekret smaku.
Następnie mięso należy upiec - tej wersji najpierw pod przykryciem, a następnie bez, aby wierzchnia warstwa mogła ładnie się przyrumienić. Już po wyjęciu dania z piekarnika warto odstawić je na kilka minut pod przykryciem, by "odpoczęło". Chodzi o to, by temperatura we wnętrzu mięsa się wyrównała.
Zobacz także
Pieczone udka z kurczaka. Przepis
Składniki:
- 500 g udek kurczaka,
- 2 gałązki rozmarynu,
- mielona słodka papryka, suszony czosnek, bazylia,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Rozmaryn umyj. Połowę drobno posiekaj.
- Sól, pieprz, posiekany rozmaryn, mieloną paprykę, suszony czosnek, bazylię wymieszaj z oliwą. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj udka kurczaka.
- Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj resztę rozmarynu.
- Przykryj całość i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz całość kolejne 30 minut.
- Gotowe udka wyjmij z piekarnika, przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie będą gotowe do podania.