Idealnie chrupiąca skórka i soczyste mięso. Przepis na udka dała mi sąsiadka i od razu stał się hitem

Pieczone udka z chrupiącą skórką, soczyste i otulone aromatem uwielbianych dodatków, czyli czosnku, rozmarynu i papryki są skazane na sukces. Danie wydaje się proste, w gruncie rzeczy takie jest, ale podane z finezyjnie przygotowanymi ziemniakami i chrupiącą surówką sprawia wrażenie niezwykle kunsztownego. Nie czekaj, tylko zapisz sobie ten przepis.

Jak zrobić idealne pieczone udka kurczaka? Jak zrobić idealne pieczone udka kurczaka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moja sąsiadka jest mistrzynią w pieczeniu mięs. Kiedyś zajmowała się tym zawodowo, dzisiaj gotuje dla bliskich i przyjaciół. Jej przepis na pieczone udka to absolutny hit. Geniusz tej receptury tkwi w prostocie. Nie trzeba kombinować, by uzyskać danie jak z restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Co zrobić, żeby udka z kurczaka były chrupiące?

Chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku - przygotowanie idealnych udek kurczaka nie jest wyczynem, ale bardzo łatwo popełnić gafę. Pamiętaj, że mięso przed pieczeniem warto zamarynować w odrobinie tłuszczu (który to odpowiada za chrupkość wierzchniej warstwy) oraz ulubionych przyprawach. Moja sąsiadka łączy kilka łatwo dostępnych przypraw, a na końcu do mięsa dorzuca gałązkę rozmarynu. W nim właśnie tkwi sekret smaku.

Następnie mięso należy upiec - tej wersji najpierw pod przykryciem, a następnie bez, aby wierzchnia warstwa mogła ładnie się przyrumienić. Już po wyjęciu dania z piekarnika warto odstawić je na kilka minut pod przykryciem, by "odpoczęło". Chodzi o to, by temperatura we wnętrzu mięsa się wyrównała.

Pieczone udka
Pieczone udka © Pixabay

Pieczone udka z kurczaka. Przepis

Składniki:

  • 500 g udek kurczaka,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • mielona słodka papryka, suszony czosnek, bazylia,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Rozmaryn umyj. Połowę drobno posiekaj.
  2. Sól, pieprz, posiekany rozmaryn, mieloną paprykę, suszony czosnek, bazylię wymieszaj z oliwą. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj udka kurczaka.
  3. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj resztę rozmarynu.
  4. Przykryj całość i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz całość kolejne 30 minut.
  6. Gotowe udka wyjmij z piekarnika, przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie będą gotowe do podania.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥