Miękkie i soczyste mięso pieczone w zasięgu ręki
Co zrobić, aby mięso pieczone było za każdym razem miękkie i soczyste? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne! Tego nie możesz przegapić ?
04.05.2019 | aktual.: 05.06.2020 12:50
Mięso pieczone bardzo często pojawia się na naszych stołach. Czas więc opanować wszystkie sztuczki, dzięki którym uzyskasz genialne efekty i to w bardzo prosty sposób ?
#1 Marynata to podstawa
Przede wszystkim musisz postawić na dobre i świeże mięso oraz zioła, które staną się główną bazą Twojej marynaty. Gotową mieszankę rozprowadź na mięsie i wstaw do lodówki na całą noc.
To bardzo ważne, aby kawałek mięsa miał wystarczająco dużo czasu na "kąpiel" w marynacie. Uwierz mi, efekt końcowy będzie powalający.
#2 Mięso powinno znaleźć się w zamknięciu
Najlepszym sposobem, aby przygotować soczyste i miękkie zarazem mięso, jest zapewnienie mu odpowiednich warunków podczas pieczenia.
I tu sprawdzonym sposobem jest rękaw do pieczenia, dzięki któremu kawałek mięsa przez cały czas będzie piekł się we własnym sosie. Tym samym nie wyschnie na wiór. Do rękawa możesz dolać ok. 1/2 szklanki wody, aby mięso miało się w czym "kąpać".
#3 Odpowiednia temperatura i czas
W tym przypadku wszystko uzależnione jest od wielkości pieczonego mięsa. Moja mama stosuje zasadę, że kilogramowe mięso powinno spędzić w piekarniku ok. 60 minut. Również stosuję ten trik i za każdym razem efekty są zadawalające.
I w końcu temperatura. Nie możemy tu przesadzić, aby mięso zbyt szybko nie stało się wysuszone. Najlepiej postawić na 170 stopni Celsjusza i obserwować od czasu do czasu, co dzieje się z mięsem. W razie potrzeby możesz zmniejszyć lub zwiększyć temperaturę.
I to wszystko! A może znasz inne ciekawe triki, które pozwolą otrzymać perfekcyjne mięso pieczone?
Zobacz także