Miękkie i soczyste mięso pieczone w zasięgu ręki

Co zrobić, aby mięso pieczone było za każdym razem miękkie i soczyste? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne! Tego nie możesz przegapić ?

Obrazek
Frania

Mięso pieczone bardzo często pojawia się na naszych stołach. Czas więc opanować wszystkie sztuczki, dzięki którym uzyskasz genialne efekty i to w bardzo prosty sposób ?

#1 Marynata to podstawa

Obrazek

Przede wszystkim musisz postawić na dobre i świeże mięso oraz zioła, które staną się główną bazą Twojej marynaty. Gotową mieszankę rozprowadź na mięsie i wstaw do lodówki na całą noc.

To bardzo ważne, aby kawałek mięsa miał wystarczająco dużo czasu na "kąpiel" w marynacie. Uwierz mi, efekt końcowy będzie powalający.

#2 Mięso powinno znaleźć się w zamknięciu

Najlepszym sposobem, aby przygotować soczyste i miękkie zarazem mięso, jest zapewnienie mu odpowiednich warunków podczas pieczenia.

I tu sprawdzonym sposobem jest rękaw do pieczenia, dzięki któremu kawałek mięsa przez cały czas będzie piekł się we własnym sosie. Tym samym nie wyschnie na wiór. Do rękawa możesz dolać ok. 1/2 szklanki wody, aby mięso miało się w czym "kąpać".

#3 Odpowiednia temperatura i czas

Obrazek

W tym przypadku wszystko uzależnione jest od wielkości pieczonego mięsa. Moja mama stosuje zasadę, że kilogramowe mięso powinno spędzić w piekarniku ok. 60 minut. Również stosuję ten trik i za każdym razem efekty są zadawalające.

I w końcu temperatura. Nie możemy tu przesadzić, aby mięso zbyt szybko nie stało się wysuszone. Najlepiej postawić na 170 stopni Celsjusza i obserwować od czasu do czasu, co dzieje się z mięsem. W razie potrzeby możesz zmniejszyć lub zwiększyć temperaturę.

I to wszystko! A może znasz inne ciekawe triki, które pozwolą otrzymać perfekcyjne mięso pieczone?

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca