Miękkie i soczyste mięso pieczone w zasięgu ręki

Co zrobić, aby mięso pieczone było za każdym razem miękkie i soczyste? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne! Tego nie możesz przegapić ?

Obrazek
Frania

Mięso pieczone bardzo często pojawia się na naszych stołach. Czas więc opanować wszystkie sztuczki, dzięki którym uzyskasz genialne efekty i to w bardzo prosty sposób ?

#1 Marynata to podstawa

Obrazek

Przede wszystkim musisz postawić na dobre i świeże mięso oraz zioła, które staną się główną bazą Twojej marynaty. Gotową mieszankę rozprowadź na mięsie i wstaw do lodówki na całą noc.

To bardzo ważne, aby kawałek mięsa miał wystarczająco dużo czasu na "kąpiel" w marynacie. Uwierz mi, efekt końcowy będzie powalający.

#2 Mięso powinno znaleźć się w zamknięciu

Najlepszym sposobem, aby przygotować soczyste i miękkie zarazem mięso, jest zapewnienie mu odpowiednich warunków podczas pieczenia.

I tu sprawdzonym sposobem jest rękaw do pieczenia, dzięki któremu kawałek mięsa przez cały czas będzie piekł się we własnym sosie. Tym samym nie wyschnie na wiór. Do rękawa możesz dolać ok. 1/2 szklanki wody, aby mięso miało się w czym "kąpać".

#3 Odpowiednia temperatura i czas

Obrazek

W tym przypadku wszystko uzależnione jest od wielkości pieczonego mięsa. Moja mama stosuje zasadę, że kilogramowe mięso powinno spędzić w piekarniku ok. 60 minut. Również stosuję ten trik i za każdym razem efekty są zadawalające.

I w końcu temperatura. Nie możemy tu przesadzić, aby mięso zbyt szybko nie stało się wysuszone. Najlepiej postawić na 170 stopni Celsjusza i obserwować od czasu do czasu, co dzieje się z mięsem. W razie potrzeby możesz zmniejszyć lub zwiększyć temperaturę.

I to wszystko! A może znasz inne ciekawe triki, które pozwolą otrzymać perfekcyjne mięso pieczone?

Wybrane dla Ciebie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇