Nie lubisz odgrzewanych kotletów? Ten sposób wszystko zmieni, będą jak dopiero zdjęte z patelni

Odgrzewane kotlety schabowe często są twarde i pozbawione smaku. To frustrujące, ale mam dla ciebie rozwiązanie, które zmieni twój sposób myślenia o odgrzewaniu kotletów schabowych. Zapomnij o tradycyjnych metodach takich jak patelnia czy mikrofalówka.

Nie lubisz odgrzewanych kotletów? Ten sposób wszystko zmieni, będą jak dopiero zdjęte z patelniNie lubisz odgrzewanych kotletów? Ten sposób wszystko zmieni, będą jak dopiero zdjęte z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlet schabowy - król polskiego stołu! Bez niego trudno wyobrazić sobie obiad, a jego pyszny smak zachwyca zarówno Polaków, jak i turystów. Choć najlepiej smakuje on prosto z patelni, zdarza się, że zostają nam resztki. Niestety, odgrzewane kotlety często tracą soczystość i stają się twarde niczym podeszwa. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zaradzić! Wystarczy odgrzać je w kąpieli wodnej w piekarniku, a będą jak dopiero co usmażone!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Sekret tkwi w "saunie" dla kotletów

Kluczem do sukcesu jest stworzenie w piekarniku warunków przypominających saunę. Umieść w nim naczynie z wodą (np. miskę żaroodporną). Pod wpływem temperatury woda będzie parować, otaczając kotlety delikatną mgiełką. Dzięki temu mięso nabierze soczystości i delikatności, a panierka nie straci chrupkości.

Jak odgrzewać kotlety schabowe w piekarniku?

  1. Przygotuj kotlety: Ostudź je po usmażeniu i szczelnie zamknij w pojemniku. Dzięki temu zachowają wilgoć.
  2. Stwórz saunę: Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na dno włóż naczynie wypełnione wodą.
  3. Odgrzej kotlety: Umieść je na ruszcie nad miską z wodą. Wystarczy 15-20 minut, aby kotlety odzyskały soczystość i smak.

Aby kotlety po odgrzaniu były jeszcze smaczniejsze, warto zastosować się do kilku dodatkowych wskazówek:

  • Przed włożeniem do piekarnika kotlety można skropić odrobiną oleju lub bulionu.
  • Do naczynia z wodą można dodać plasterki cytryny lub świeże zioła, np. tymianek czy rozmaryn.
  • Zamiast folii aluminiowej można użyć papieru do pieczenia.
  • Po odgrzaniu kotlety można na chwilę umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby nadać im chrupkości.

Wykorzystując metodę kąpieli wodnej w piekarniku, możesz zapomnieć o gumowatych i bezsmakowych kotletach schabowych. Od teraz odgrzewane danie będzie równie pyszne i aromatyczne, jak w dniu smażenia. Spróbuj i przekonaj się sam!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"