Moja mama przechowuje tak rzodkiewkę. Dzięki temu o wiele dłużej jest świeża i chrupiąca

Kiedy tylko na straganach pojawia się świeża rzodkiewka, od razu ląduje w moim koszyku. Aby dłużej pozostała świeża i chrupiąca stosuję prosty patent mojej mamy. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a warzywo dłużej pozostaje świeże i pyszne.

Rzodkiewka - PysznościRzodkiewka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ivabalk
Ewa Malinowska

W moim rodzinnym domu wiosną i latem rzodkiewka pojawiała się niemal na każdej kanapce. Wiele lat myślałam, że moja mama regularnie uzupełnia zapasy, odwiedzając często pobliski warzywniak. Zdradziła mi jednak, że chrupiąca i jędrna rzodkiewka to nie zasługa codziennych spacerków, a odpowiedniego przechowywania. Od kiedy zdradziła mi swój paten, robię tak samo jak ona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Zakupy zrobione, kilka pęczków rzodkiewki kupionych. Aby nie stała się gumowata i zwiędła, warto jest zadbać o odpowiednie przechowywanie. Pierwszym krokiem jest oddzielenie liści od samych rzodkiewek. Nie oznacza to jednak, że mają trafić one do kosza - świetnie sprawdzą się jako baza do pesto.

Rzodkiewka
Rzodkiewka © Adobe Stock | Darryl Brooks

Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Kolejny krok to tak naprawdę sedno odpowiedniego przechowywania rzodkiewek. Umieść rzodkiewki w czystym słoiku lub pojemniku. Wlej zimną wodę tak, aby rzodkiewki były zanurzone do połowy. Zakręć słoik szczelną pokrywką. Woda powinna lekko przykrywać rzodkiewki, ale nie powinna ich całkowicie zalewać. Słoik umieść w lodówce.

rzodkiewka
rzodkiewka © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek

W ten sposób rzodkiewki zachowają świeżość do 7 dni. Pamiętaj, aby codziennie wymieniać wodę na świeżą. Dzięki temu rzodkiewki będą przyjemnie chrupały nie tylko świeżo po zakupie.

Ratunek dla zwiędniętych rzodkiewek

Zanim przez głowę przejdzie ci myśl, że straciły już swoją wartość i nadają się jedynie do śmieci, spróbuj je uratować. Napełnij miskę zimną wodą - możesz dodać do niej kilka kostek lodu, aby jeszcze bardziej obniżyć temperaturę.

Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki © Adobe Stock

Umieść rzodkiewki w misce z wodą, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, a ich liście znajdują się pod powierzchnią i pozostaw je na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmij warzywo z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Twoje rzodkiewki powinny teraz odzyskać swoją jędrność i chrupkość.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej