Moja mama przechowuje tak rzodkiewkę. Dzięki temu o wiele dłużej jest świeża i chrupiąca
Kiedy tylko na straganach pojawia się świeża rzodkiewka, od razu ląduje w moim koszyku. Aby dłużej pozostała świeża i chrupiąca stosuję prosty patent mojej mamy. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a warzywo dłużej pozostaje świeże i pyszne.
15.04.2024 10:59
W moim rodzinnym domu wiosną i latem rzodkiewka pojawiała się niemal na każdej kanapce. Wiele lat myślałam, że moja mama regularnie uzupełnia zapasy, odwiedzając często pobliski warzywniak. Zdradziła mi jednak, że chrupiąca i jędrna rzodkiewka to nie zasługa codziennych spacerków, a odpowiedniego przechowywania. Od kiedy zdradziła mi swój paten, robię tak samo jak ona.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać rzodkiewkę?
Zakupy zrobione, kilka pęczków rzodkiewki kupionych. Aby nie stała się gumowata i zwiędła, warto jest zadbać o odpowiednie przechowywanie. Pierwszym krokiem jest oddzielenie liści od samych rzodkiewek. Nie oznacza to jednak, że mają trafić one do kosza - świetnie sprawdzą się jako baza do pesto.
Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Kolejny krok to tak naprawdę sedno odpowiedniego przechowywania rzodkiewek. Umieść rzodkiewki w czystym słoiku lub pojemniku. Wlej zimną wodę tak, aby rzodkiewki były zanurzone do połowy. Zakręć słoik szczelną pokrywką. Woda powinna lekko przykrywać rzodkiewki, ale nie powinna ich całkowicie zalewać. Słoik umieść w lodówce.
W ten sposób rzodkiewki zachowają świeżość do 7 dni. Pamiętaj, aby codziennie wymieniać wodę na świeżą. Dzięki temu rzodkiewki będą przyjemnie chrupały nie tylko świeżo po zakupie.
Zobacz także
Ratunek dla zwiędniętych rzodkiewek
Zanim przez głowę przejdzie ci myśl, że straciły już swoją wartość i nadają się jedynie do śmieci, spróbuj je uratować. Napełnij miskę zimną wodą - możesz dodać do niej kilka kostek lodu, aby jeszcze bardziej obniżyć temperaturę.
Umieść rzodkiewki w misce z wodą, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, a ich liście znajdują się pod powierzchnią i pozostaw je na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmij warzywo z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Twoje rzodkiewki powinny teraz odzyskać swoją jędrność i chrupkość.