InspiracjeSałatka po tatarsku. Inspirowana popularnym sosem, ale jeszcze smaczniejsza

Sałatka po tatarsku. Inspirowana popularnym sosem, ale jeszcze smaczniejsza

Czego by nie powiedzieć o sosie tatarskim, to jeden z czołowych elementów uroczystego polskiego stołu. Do mięs, do chleba, do jajek - odnajdzie się w wielu kompozycjach. Tak samo jest z sałatką po tatarsku. Ta ma jedną przewagę nad sosem - po prostu smakuje lepiej.

Sałatka po tatarsku
Sałatka po tatarsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.04.2024 17:31

Na święta, na niedzielę, na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi - sałatka po tatarsku odnajdzie się w każdej sytuacji. Nie musisz martwić się o to, jak goście na nią zareagują, ponieważ specjał ten jest jak "podkręcony" sos tatarski. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka po tatarsku. Nowość w starym stylu

Przepis na sos tatarski na przestrzeni lat uległ kilku modyfikacjom. Pisała o nim nawet Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Dawniej dodawano do niego pokruszone jaja na twardo, jednak kiedy zaczęły pojawiać się majonezy, poradniki polecały przepisy z ich użyciem. Dzisiaj sos tatarski w wersji wiedeńskiej podaje się z korniszonami, kaparami i natką pietruszki. W wersji francuskiej natomiast z majonezem łączy się roztarte ugotowane żółtko i posiekane białko oraz szczypiorek.

Sałatka po tatarsku to coś podobnego. Zawiera takie składniki, na jakie powinien składać się sos tatarski, jednak wzbogacona jest wyrazistymi dodatkami. To m.in. ser żółty i chrupiąca rzodkiewka, które dodadzą całości koloru i smaku. Całość wieńczy aksamitny sos na bazie jogurtu, śmietany i majonezu doprawiony musztardą oraz garść świeżo posiekanego szczypiorku.

Rzodkiewka jest jednym ze składników sałatki po tatarsku
Rzodkiewka jest jednym ze składników sałatki po tatarsku © Pixabay

Sałatka po tatarsku. Przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 słoiczek pieczarek marynowanych,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek świeży.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, rzodkiewkę i ser żółty również pokrój w drobną kostkę.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj ze śmietaną, jogurtem, majonezem i musztardą.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj soli i pieprzu.
  5. Sałatkę po tatarsku włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Przed podaniem posyp sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie