Sałatka po tatarsku. Inspirowana popularnym sosem, ale jeszcze smaczniejsza
Czego by nie powiedzieć o sosie tatarskim, to jeden z czołowych elementów uroczystego polskiego stołu. Do mięs, do chleba, do jajek - odnajdzie się w wielu kompozycjach. Tak samo jest z sałatką po tatarsku. Ta ma jedną przewagę nad sosem - po prostu smakuje lepiej.
16.04.2024 17:31
Na święta, na niedzielę, na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi - sałatka po tatarsku odnajdzie się w każdej sytuacji. Nie musisz martwić się o to, jak goście na nią zareagują, ponieważ specjał ten jest jak "podkręcony" sos tatarski. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka po tatarsku. Nowość w starym stylu
Przepis na sos tatarski na przestrzeni lat uległ kilku modyfikacjom. Pisała o nim nawet Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Dawniej dodawano do niego pokruszone jaja na twardo, jednak kiedy zaczęły pojawiać się majonezy, poradniki polecały przepisy z ich użyciem. Dzisiaj sos tatarski w wersji wiedeńskiej podaje się z korniszonami, kaparami i natką pietruszki. W wersji francuskiej natomiast z majonezem łączy się roztarte ugotowane żółtko i posiekane białko oraz szczypiorek.
Sałatka po tatarsku to coś podobnego. Zawiera takie składniki, na jakie powinien składać się sos tatarski, jednak wzbogacona jest wyrazistymi dodatkami. To m.in. ser żółty i chrupiąca rzodkiewka, które dodadzą całości koloru i smaku. Całość wieńczy aksamitny sos na bazie jogurtu, śmietany i majonezu doprawiony musztardą oraz garść świeżo posiekanego szczypiorku.
Zobacz także
Sałatka po tatarsku. Przepis
Składniki:
- 6 jajek,
- 100 g sera żółtego,
- 1 słoiczek pieczarek marynowanych,
- pęczek rzodkiewek,
- 4 ogórki konserwowe,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- szczypiorek świeży.
Przygotowanie:
- Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, rzodkiewkę i ser żółty również pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj ze śmietaną, jogurtem, majonezem i musztardą.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj soli i pieprzu.
- Sałatkę po tatarsku włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem posyp sałatkę posiekanym szczypiorkiem.