Sałatka po tatarsku. Inspirowana popularnym sosem, ale jeszcze smaczniejsza

Czego by nie powiedzieć o sosie tatarskim, to jeden z czołowych elementów uroczystego polskiego stołu. Do mięs, do chleba, do jajek - odnajdzie się w wielu kompozycjach. Tak samo jest z sałatką po tatarsku. Ta ma jedną przewagę nad sosem - po prostu smakuje lepiej.

Sałatka po tatarsku Sałatka po tatarsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na święta, na niedzielę, na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi - sałatka po tatarsku odnajdzie się w każdej sytuacji. Nie musisz martwić się o to, jak goście na nią zareagują, ponieważ specjał ten jest jak "podkręcony" sos tatarski. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Sałatka po tatarsku. Nowość w starym stylu

Przepis na sos tatarski na przestrzeni lat uległ kilku modyfikacjom. Pisała o nim nawet Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Dawniej dodawano do niego pokruszone jaja na twardo, jednak kiedy zaczęły pojawiać się majonezy, poradniki polecały przepisy z ich użyciem. Dzisiaj sos tatarski w wersji wiedeńskiej podaje się z korniszonami, kaparami i natką pietruszki. W wersji francuskiej natomiast z majonezem łączy się roztarte ugotowane żółtko i posiekane białko oraz szczypiorek.

Sałatka po tatarsku to coś podobnego. Zawiera takie składniki, na jakie powinien składać się sos tatarski, jednak wzbogacona jest wyrazistymi dodatkami. To m.in. ser żółty i chrupiąca rzodkiewka, które dodadzą całości koloru i smaku. Całość wieńczy aksamitny sos na bazie jogurtu, śmietany i majonezu doprawiony musztardą oraz garść świeżo posiekanego szczypiorku.

Rzodkiewka jest jednym ze składników sałatki po tatarsku
Rzodkiewka jest jednym ze składników sałatki po tatarsku © Pixabay

Sałatka po tatarsku. Przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 słoiczek pieczarek marynowanych,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek świeży.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, rzodkiewkę i ser żółty również pokrój w drobną kostkę.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj ze śmietaną, jogurtem, majonezem i musztardą.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj soli i pieprzu.
  5. Sałatkę po tatarsku włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Przed podaniem posyp sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem