W domu cały czas proszą mnie o to ciasto. Na szczęście nie muszę nawet włączać piekarnika

Ciasto snickers bez pieczenia to jeden z moich ulubionych deserów. Jest pyszne, łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Do tego jest bardzo sycące i znika ze stołu w mgnieniu oka.

Pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia - snickers.Pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia - snickers.
Źródło zdjęć: © Pysznosci.pl, YouTube
Marcin Michałowski

Ciasto snickers bez pieczenia to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich deserów. Nie tylko jest niezwykle smaczne, ale również bardzo proste do przygotowania. Co najlepsze, nie wymaga użycia piekarnika. Przedstawiamy przepis na to wyjątkowe ciasto, które zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Ciasto snickers bez pieczenia - przepis

Chcesz zrobić deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagających łasuchów? Wypróbuj przepis na ciasto snickers bez pieczenia.

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka,
  • 170 g cukru,
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego,
  • 5 żółtek,
  • 230 g mąki pszennej,
  • Opcjonalnie: 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek),
  • 200 g masła.

Dodatkowo:

  • 200 g herbatników jasnych,
  • 200 g herbatników kakaowych,
  • 1 puszka masy kajmakowej (np. o smaku krówkowym lub słonym karmelu).

Warstwa orzechowa:

  • 100 g orzeszków ziemnych,
  • 130 g czekolady gorzkiej,
  • 80 g śmietanki kremówki (30 proc. lub 36 proc.)

Przygotowanie tego przepisu jest naprawdę proste. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Rozpocznij od przygotowania kremu budyniowego. Weź garnek i wlej do niego 800 ml mleka, a następnie doprowadź je do wrzenia. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, resztę mleka i mąkę. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlej przygotowaną masę jajeczną i gotuj na niewielkim ogniu. Cały czas mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw budyń do całkowitego ostygnięcia.
  2. Teraz zajmij się masłem. Utrzyj je, aby uzyskać kremową konsystencję. Następnie dodawaj po łyżce przygotowanego budyniu, miksuj całość aż do otrzymania jednolitego kremu.
  3. Teraz czas na ułożenie warstw ciasta. Na dnie formy wyłożonej kakaowymi herbatnikami rozprowadź połowę przygotowanego kremu budyniowego. Następnie ułóż warstwę jasnych herbatników na wierzchu. Na tę warstwę wykorzystaj 3/4 puszki masy kajmakowej, wybierając smak, który najbardziej lubisz, na przykład słony karmel. Następnie znów ułóż warstwę jasnych herbatników. Na tej warstwie rozprowadź pozostały krem budyniowy. Na wierzch ciasta ułóż warstwę kakaowych herbatników.
  4. Przygotuj polewę czekoladową. Delikatnie podgrzej śmietankę, upewniając się, że nie doprowadzasz jej do wrzenia. Następnie dodaj do niej posiekaną gorzką czekoladę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Polej nią wierzch ciasta.

Ciasto snickers bez pieczenia jest gotowe! Zanim zaczniesz się nim rozkoszować, pozwól mu odpocząć w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Herbatniki w cieście są chrupiące i lekkie, ale po odpoczynku w lodówce zmiękną i staną się bardziej kremowe. Dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło i będzie miało bardziej intensywny smak.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej