W domu cały czas proszą mnie o to ciasto. Na szczęście nie muszę nawet włączać piekarnika
Ciasto snickers bez pieczenia to jeden z moich ulubionych deserów. Jest pyszne, łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Do tego jest bardzo sycące i znika ze stołu w mgnieniu oka.
18.10.2023 | aktual.: 28.04.2024 14:12
Ciasto snickers bez pieczenia to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich deserów. Nie tylko jest niezwykle smaczne, ale również bardzo proste do przygotowania. Co najlepsze, nie wymaga użycia piekarnika. Przedstawiamy przepis na to wyjątkowe ciasto, które zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto snickers bez pieczenia - przepis
Chcesz zrobić deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagających łasuchów? Wypróbuj przepis na ciasto snickers bez pieczenia.
Składniki:
Krem budyniowy:
- 1 litr mleka,
- 170 g cukru,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego,
- 5 żółtek,
- 230 g mąki pszennej,
- Opcjonalnie: 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek),
- 200 g masła.
Dodatkowo:
- 200 g herbatników jasnych,
- 200 g herbatników kakaowych,
- 1 puszka masy kajmakowej (np. o smaku krówkowym lub słonym karmelu).
Warstwa orzechowa:
- 100 g orzeszków ziemnych,
- 130 g czekolady gorzkiej,
- 80 g śmietanki kremówki (30 proc. lub 36 proc.)
Przygotowanie tego przepisu jest naprawdę proste. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami:
- Rozpocznij od przygotowania kremu budyniowego. Weź garnek i wlej do niego 800 ml mleka, a następnie doprowadź je do wrzenia. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, resztę mleka i mąkę. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlej przygotowaną masę jajeczną i gotuj na niewielkim ogniu. Cały czas mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw budyń do całkowitego ostygnięcia.
- Teraz zajmij się masłem. Utrzyj je, aby uzyskać kremową konsystencję. Następnie dodawaj po łyżce przygotowanego budyniu, miksuj całość aż do otrzymania jednolitego kremu.
- Teraz czas na ułożenie warstw ciasta. Na dnie formy wyłożonej kakaowymi herbatnikami rozprowadź połowę przygotowanego kremu budyniowego. Następnie ułóż warstwę jasnych herbatników na wierzchu. Na tę warstwę wykorzystaj 3/4 puszki masy kajmakowej, wybierając smak, który najbardziej lubisz, na przykład słony karmel. Następnie znów ułóż warstwę jasnych herbatników. Na tej warstwie rozprowadź pozostały krem budyniowy. Na wierzch ciasta ułóż warstwę kakaowych herbatników.
- Przygotuj polewę czekoladową. Delikatnie podgrzej śmietankę, upewniając się, że nie doprowadzasz jej do wrzenia. Następnie dodaj do niej posiekaną gorzką czekoladę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Polej nią wierzch ciasta.
Ciasto snickers bez pieczenia jest gotowe! Zanim zaczniesz się nim rozkoszować, pozwól mu odpocząć w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Herbatniki w cieście są chrupiące i lekkie, ale po odpoczynku w lodówce zmiękną i staną się bardziej kremowe. Dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło i będzie miało bardziej intensywny smak.