Przed zakupem zajrzyj pod szypułkę. Tak rozpoznasz polskie truskawki
Podobno są najlepsze w Europie, a nawet na świecie. Słodkie i kwaśne jednocześnie, intensywnie czerwone i soczyste. Polskie truskawki to dla wielu absolutny rarytas, niełatwo jednak rozpoznać rodzime dobro wśród pełnych skrzynek owoców z importu. Katarzyna Bosacka ma na to rady.
18.04.2024 15:58
Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka, opublikowała w mediach społecznościowych wpis na temat polskich truskawek. Wyjaśniła, jakie są teraz dostępne w sklepach oraz jak odróżnić polskie okazy od zagranicznych. Nie jest to łatwe, ale możliwe. Warto znać te porady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sezon na polskie truskawki 2024. Kiedy będą dostępne w sprzedaży?
W sklepach i na targowiskach można natrafić już na truskawki, jednak jeśli są to truskawki polskie, to z pewnością pochodzą z upraw szklarniowych. Szczyt sezonu na truskawki gruntowe przypada zwykle na połowę czerwca, o czym przypomina Katarzyna Bosacka w wideo opublikowanym na Instagramie.
- Kiedy kupujemy truskawki, pamiętajmy, że te polskie gruntowe pojawią się w naszych sklepach tak naprawdę w drugiej połowie czerwca. Na razie możemy spotkać bardzo drogie polskie truskawki, ale szklarniowe. One będą smaczne, ale nie będą aż tak bardzo pachnące - wyjaśnia.
I od tego jednak są wyjątki. Przypomnijmy, że według informacji serwisu jagodnik.pl w 2024 roku pierwszych truskawek gruntowych można spodziewać się w połowie maja, natomiast te pochodzące z upraw tunelowych mogą być dostępne już po weekendzie majowym. Mowa tutaj o owocach pochodzących z plantacji w regionie Czerwińska nad Wisłą, gdzie mikroklimat i sposób uprawy sprzyja szybszemu wzrostowi truskawek (więcej na ten temat pisaliśmy TUTAJ).
Jak rozpoznać polskie truskawki? Zajrzyj pod szypułkę
Zdecydowana większość truskawek dostępnych w sprzedaży przed sezonem to truskawki importowane z Hiszpanii, Grecji lub Cypru. Przed zakupem więc należy sprawdzić kraj pochodzenia owoców na opakowaniu lub skrzynce. Znakiem "rozpoznawczym" truskawek z importu może być też ich niska cena przed sezonem. Zdecydowanie trudniej jest rozpoznać polską truskawkę, jeśli owoce kupujemy luzem lub w kobiałkach. Katarzyna Bosacka radzi, by w takiej sytuacji zwrócić uwagę na wygląd i kolor szypułki.
- Jeśli jest ona zwiędnięta i trudno nam odchodzi od truskawki, widać, że ma już taki matowy kolor, to znaczy, że te truskawki przebył do nas długą drogę - tłumaczy ekspertka.
Warto również przyjrzeć się owocom w miejscu, gdzie przylega szypułka. Truskawki importowane zbierane są przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, a więc w tym miejscu będą mieć jaśniejszy, nierównomierny kolor.