Przed zakupem zajrzyj pod szypułkę. Tak rozpoznasz polskie truskawki

Podobno są najlepsze w Europie, a nawet na świecie. Słodkie i kwaśne jednocześnie, intensywnie czerwone i soczyste. Polskie truskawki to dla wielu absolutny rarytas, niełatwo jednak rozpoznać rodzime dobro wśród pełnych skrzynek owoców z importu. Katarzyna Bosacka ma na to rady.

Jak rozpoznać polskie truskawki?Jak rozpoznać polskie truskawki?
Źródło zdjęć: © Canva | Engin Akyurt

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka, opublikowała w mediach społecznościowych wpis na temat polskich truskawek. Wyjaśniła, jakie są teraz dostępne w sklepach oraz jak odróżnić polskie okazy od zagranicznych. Nie jest to łatwe, ale możliwe. Warto znać te porady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem? Przygotuj truskawkowe tiramisu

Sezon na polskie truskawki 2024. Kiedy będą dostępne w sprzedaży?

W sklepach i na targowiskach można natrafić już na truskawki, jednak jeśli są to truskawki polskie, to z pewnością pochodzą z upraw szklarniowych. Szczyt sezonu na truskawki gruntowe przypada zwykle na połowę czerwca, o czym przypomina Katarzyna Bosacka w wideo opublikowanym na Instagramie.

- Kiedy kupujemy truskawki, pamiętajmy, że te polskie gruntowe pojawią się w naszych sklepach tak naprawdę w drugiej połowie czerwca. Na razie możemy spotkać bardzo drogie polskie truskawki, ale szklarniowe. One będą smaczne, ale nie będą aż tak bardzo pachnące - wyjaśnia.

I od tego jednak są wyjątki. Przypomnijmy, że według informacji serwisu jagodnik.pl w 2024 roku pierwszych truskawek gruntowych można spodziewać się w połowie maja, natomiast te pochodzące z upraw tunelowych mogą być dostępne już po weekendzie majowym. Mowa tutaj o owocach pochodzących z plantacji w regionie Czerwińska nad Wisłą, gdzie mikroklimat i sposób uprawy sprzyja szybszemu wzrostowi truskawek (więcej na ten temat pisaliśmy TUTAJ).

Jak rozpoznać polskie truskawki?
Jak rozpoznać polskie truskawki? © Pixabay

Jak rozpoznać polskie truskawki? Zajrzyj pod szypułkę

Zdecydowana większość truskawek dostępnych w sprzedaży przed sezonem to truskawki importowane z Hiszpanii, Grecji lub Cypru. Przed zakupem więc należy sprawdzić kraj pochodzenia owoców na opakowaniu lub skrzynce. Znakiem "rozpoznawczym" truskawek z importu może być też ich niska cena przed sezonem. Zdecydowanie trudniej jest rozpoznać polską truskawkę, jeśli owoce kupujemy luzem lub w kobiałkach. Katarzyna Bosacka radzi, by w takiej sytuacji zwrócić uwagę na wygląd i kolor szypułki.

- Jeśli jest ona zwiędnięta i trudno nam odchodzi od truskawki, widać, że ma już taki matowy kolor, to znaczy, że te truskawki przebył do nas długą drogę - tłumaczy ekspertka.

Warto również przyjrzeć się owocom w miejscu, gdzie przylega szypułka. Truskawki importowane zbierane są przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, a więc w tym miejscu będą mieć jaśniejszy, nierównomierny kolor.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej