WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Wygląda jak zerwane zielsko. Grecy się zajadają

Na pierwszy rzut oka może nie wyglądać zachęcająco, ale po spróbowaniu szybko można się do niej przekonać. To popularny dodatek do greckich potraw, który znaleźć można w wielu tawernach.

Horta to grecki przysmakHorta to grecki przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pamiętasz, jak w dzieciństwie gotowałeś zupę z wody i wyrwanych z trawnika chwastów? Grecy poszli o krok dalej i zerwaną zieleninę zaserwowali nie jako poczęstunek dla lalek, a przystawkę w restauracji. Horta to w języku greckim po prostu chwasty i w zasadzie najlepiej określa to danie. Wbrew pozorom jest to naprawdę smaczny dodatek do obiadu, który zastąpi sałatę ze śmietaną czy mizerię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski

Grecka horta

Tak naprawdę horta nie jest żadną specyficzną zieleniną, a raczej określeniem dla dzikich warzyw liściastych. Wśród nich jest między innymi mniszek lekarski, cykoria, szczaw, portulaka pospolita i pokrzywa. Tradycyjnie Grecy wychodzili na pola, by zbierać pierwszą zieleniną po zimowym nieurodzaju. Przysmak do dziś serwuje się w wielu domach i restauracjach. Ważne, aby zbierać zioła z czystych miejsc, z dala od dróg i zanieczyszczeń.

Mieszanka ziół
Mieszanka ziół © Pixabay

Horta to zdrowy pomysł na dodatek do obiadu. W zależności od tego, na jakie zioła postawisz, może mieć nieco inne właściwości. W zieleninie nie brakuje witamin i składników odżywczych. Znaleźć w niej można również potas, żelazo i wapń oraz błonnik, który poprawia trawienie. To również solidna dawka antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia się.

Składniki:

  • ok. 1 kg dzikich zielonych warzyw (szczaw, mniszek lekarski, sparzona pokrzywa, cykoria, lebioda, gwiazdnica pospolita),
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • około pół szklanki oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zieleninę dokładnie umyj.
  2. Grube łodygi i uszkodzone liście usuń. Większe kawałki grubo posiekaj.
  3. W garnku zagotuj wodę z solą i wrzucaj partiami zioła.
  4. Gotuj przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
  5. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski z lodowatą wodą. Dzięki temu zatrzymasz proces gotowania, pozbędziesz się goryczki i zachowasz apetyczną zieleń.
  6. Cebulę podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
  7. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  8. Dorzuć odcedzone zioła i wymieszaj dokładnie, aby pokryły się oliwą.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż przez 10-15 minut, aż zielenina będzie miękka.
  10. Na koniec skropl sokiem z cytryny.

Grecka horta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki