Wygląda jak zerwane zielsko. Grecy się zajadają

Na pierwszy rzut oka może nie wyglądać zachęcająco, ale po spróbowaniu szybko można się do niej przekonać. To popularny dodatek do greckich potraw, który znaleźć można w wielu tawernach.

Horta to grecki przysmakHorta to grecki przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pamiętasz, jak w dzieciństwie gotowałeś zupę z wody i wyrwanych z trawnika chwastów? Grecy poszli o krok dalej i zerwaną zieleninę zaserwowali nie jako poczęstunek dla lalek, a przystawkę w restauracji. Horta to w języku greckim po prostu chwasty i w zasadzie najlepiej określa to danie. Wbrew pozorom jest to naprawdę smaczny dodatek do obiadu, który zastąpi sałatę ze śmietaną czy mizerię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski

Grecka horta

Tak naprawdę horta nie jest żadną specyficzną zieleniną, a raczej określeniem dla dzikich warzyw liściastych. Wśród nich jest między innymi mniszek lekarski, cykoria, szczaw, portulaka pospolita i pokrzywa. Tradycyjnie Grecy wychodzili na pola, by zbierać pierwszą zieleniną po zimowym nieurodzaju. Przysmak do dziś serwuje się w wielu domach i restauracjach. Ważne, aby zbierać zioła z czystych miejsc, z dala od dróg i zanieczyszczeń.

Mieszanka ziół
Mieszanka ziół © Pixabay

Horta to zdrowy pomysł na dodatek do obiadu. W zależności od tego, na jakie zioła postawisz, może mieć nieco inne właściwości. W zieleninie nie brakuje witamin i składników odżywczych. Znaleźć w niej można również potas, żelazo i wapń oraz błonnik, który poprawia trawienie. To również solidna dawka antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia się.

Składniki:

  • ok. 1 kg dzikich zielonych warzyw (szczaw, mniszek lekarski, sparzona pokrzywa, cykoria, lebioda, gwiazdnica pospolita),
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • około pół szklanki oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zieleninę dokładnie umyj.
  2. Grube łodygi i uszkodzone liście usuń. Większe kawałki grubo posiekaj.
  3. W garnku zagotuj wodę z solą i wrzucaj partiami zioła.
  4. Gotuj przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
  5. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski z lodowatą wodą. Dzięki temu zatrzymasz proces gotowania, pozbędziesz się goryczki i zachowasz apetyczną zieleń.
  6. Cebulę podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
  7. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  8. Dorzuć odcedzone zioła i wymieszaj dokładnie, aby pokryły się oliwą.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż przez 10-15 minut, aż zielenina będzie miękka.
  10. Na koniec skropl sokiem z cytryny.

Grecka horta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce