W ogrodzie tępimy te małe kwiatuszki jak chwast. Nie wiemy, jak są cenne i smaczne

Wiele chwastów będących zmorą w ogrodzie czy spotykanych na łące i w lesie można wykorzystywać kulinarnie. Są dodatkiem do potraw lub stanowią główny składnik dań. Taka dzika kuchnia staje się coraz popularniejsza. Jak i z czym zjeść swojego uciążliwego "wroga"?

Żółtlica drobnokwiatowa to doskonała alternatywa dla szpinakuŻółtlica drobnokwiatowa to doskonała alternatywa dla szpinaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pokrzywa zwyczajna – zaparz ją, a przestanie parzyć

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest znana jako roślina lecznicza. Często wykorzystuje się ją w formie herbatki, m.in. przy niedoborze żelaza w organizmie. Ponadto zawiera witaminę A, C i witaminy z grupy B. Od wieków ten chwast jest wykorzystywany jako roślina jadalna. Na przełomie XIX i XX wieku traktowano ją jako pożywienie głodowe, od lat powraca moda na pokrzywę na talerzu. Jedną z najbardziej znanych potraw jest kwaskowata zupa z pokrzywy. Chwast można również przyrządzać jak szpinak, dodawać do farszu (pierogi, naleśniki) i smażyć z jajecznicą. Młode liście dodaje się do piwa. Liście i młode pędy po obróbce termicznej (np. zalaniu wrzątkiem) tracą właściwości parzące.

Żółtlica drobnokwiatowa – alternatywa dla szpinaku?

Żółtlica drobnokwiatowa (Galinsoga parviflora) przebyła długą drogę, zanim stała się wszędobylskim chwastem w polskich ogrodach i miejscach dzikich. W XVIII wieku sprowadzono ją z Ameryki Południowej do angielskiego Królewskiego Ogrodu Botanicznego w Kew jako roślinę ozdobną. Szybko rozprzestrzeniła się na inne europejskie kraje. Tymczasem w ojczyźnie pochodzenia jest to dzikie warzywo, które można...kupić, np. na targach w Peru. Pozostaje miękkie po ugotowaniu i usmażeniu. Ma niespodziewanie dobry smak. Żółtlicę można przyrządzać jak szpinak. Młode liście są dodawane do sałatek, zup i sosów.

Podagrycznik pospolity – posypka do zup i sosów

Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria) najczęściej porasta zacienione miejsca w ogrodzie, np. pod drzewami. To ekspansywny gatunek, który może zagłuszyć rośliny uprawne, np. byliny okrywowe uprawiane na takich stanowiskach. Walka z podagrycznikiem jest trudna, gdyż silnie rozprzestrzenia się przez kłącza, a odrasta nawet z niewielkich, pozostawionych fragmentów. Chwast przy okazji zwalczania warto wykorzystać w kuchni. Jadalne są młode liście i ogonki liściowe. Można przyrządzać je jak szpinak lub są dodatkiem do zup i sosów. Stosuje się w formie mocno rozdrobnionej posypki, w końcowym etapie przygotowywania potrawy. Podagrycznik ma aromat pietruszki i selera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Komosa biała – do niedawna dzikie warzywo w Polsce, dzisiaj chwast

Komosa biała (Chenopodium album) jest uznawana za najpopularniejsze dzikie warzywo w Polsce. Było powszechnie spożywane do XIX wieku, później jej popularność systematycznie spadała. Pewien wpływ na to miało postrzeganie, w końcu traktowano komosę białą jako pokarm biedoty. Roślina ta jest natomiast do dziś powszechnie wykorzystywana w krajach azjatyckich jako jadalna. Spożywa się liście i młode pędy, a także nasiona. Liście i pędy warto przed przyrządzaniem zalać wrzątkiem i pozostawić na chwilę (a potem wodę wylać), nasiona moczy się w wodzie przez całą noc. To poprawia smak rośliny. Liście z pędami można po wyparzeniu smażyć na maśle. Sprawdzają się także jako dodatek do gulaszów. Nasiona praży się na patelni.

Mniszek lekarski – cenny dla przyrody i dla człowieka

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) z punktu widzenia właścicieli ogrodów to pospolity chwast trawników. Obniża wartość estetyczną i jest konkurencją dla trawy. Jednocześnie jest korzystny dla przyrody, gdyż stanowi pożytek pszczeli w trudnym okresie dla pszczół, czyli wczesną wiosną, gdy brakuje im pokarmu. Człowiek najczęściej wykorzystuje tę roślinę w celach leczniczych. W rzeczywistości mniszek przydaje się również na talerzu. Młode liście mniszka dodaje się do sałatek, surówek, zup i sosów. W dwóch pierwszych przypadkach warto wcześniej zaparzyć je wrzątkiem, wtedy tracą goryczkowaty smak. Kwiaty wykorzystuje się do produkcji soku, jednocześnie mogą służyć jako dodatek do wina i piwa.

Powyżej przedstawione chwasty są popularne jako rośliny jadalne, w rzeczywistości można wykorzystywać znacznie więcej gatunków. Chwasty, jako konkurencja roślin uprawnych, są niedoceniane, tymczasem to cenne wsparcie kuchni i domowej apteczki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej