Była postrachem całego podwórka. Zrobisz z niej zdrową zupę

Z tą rośliną wojnę toczyło całe podwórko, wytłukując ją kijkami. Nieraz poparzyła nogi nieostrożnej osoby, która weszła w zielone krzaki. Nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jej właściwości, tłumacząc, że to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

Zupa z pokrzywy - PysznościZupa z pokrzywy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pokrzywa, bo o niej właśnie mowa, a od wieków była doceniana ze względu na swoje niezwykłe właściwości lecznicze. Jej zielone liście skrywają w sobie prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów i innych cennych substancji. Szerokie zastosowanie znalazła również w kuchni, nie tylko pod postacią zdrowej ziołowej herbatki. Przygotować z niej można bowiem smaczną zupę, która zajadać się będą dzieci i dorośli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Zdrowotne właściwości pokrzywy

Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B oraz minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i potas. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia kości i poprawia kondycję skóry.

Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia
Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia © Pixabay

Pokrzywa jest również ceniona ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Stosowana zewnętrznie w postaci okładów lub wewnętrznie w postaci naparów może przyczynić się do łagodzenia bólu stawów i zmniejszenia obrzęków.

Pokrzywa ma działanie diuretyczne, co oznacza, że pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Wspomaga w ten sposób pracę nerek, poprawia pracę układu moczowego i zapobiega infekcjom dróg moczowych.

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa to nie tylko roślina lecznicza, ale także doskonały składnik wielu potraw. Mimo że jej liście parzą, po odpowiednim przygotowaniu stają się delikatne i smaczne. Z pokrzywy można przygotować zupy, sałatki, koktajle, a nawet pesto. Warto eksperymentować z tym skarbem prosto z ogródka. Tym bardziej że po sparzeniu wrzątkiem traci swoje drażniące właściwości.

Pokrzywa - Pyszności
Pokrzywa - Pyszności © Canva | lunovmykola

Zupa z pokrzywy

Jednym z najsmaczniejszych przepisów jest pyszna zupa z pokrzywy. Jest lekka, prosta w przygotowaniu i pyszna.

Zupa z pokrzywy - Pyszności
Zupa z pokrzywy - Pyszności © Canva | elenahramovaphoto

Składniki:

  • 200 g liści i łodyg pokrzywy,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę zalej wrzątkiem, odcedź i posiekaj.
  2. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj drobno.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę do złotego koloru. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Do garnka z cebulą i mąką dodaj posiekaną pokrzywę, startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Chwilę podsmaż, a następnie zalej wszystko bulionem warzywnym.
  5. Gotuj zupę przez około 25 minut, aż warzywa będą miękkie i łatwo się rozpadną.
  6. W miseczce wymieszaj żółtko z odrobiną śmietany. Następnie wlej do gotującej się zupy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
  7. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Prosta i zdrowa zupa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna