PrzepisZupyByła postrachem całego podwórka. Zrobisz z niej zdrową zupę

Była postrachem całego podwórka. Zrobisz z niej zdrową zupę

Zupa z pokrzywy - Pyszności
Zupa z pokrzywy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2024 13:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z tą rośliną wojnę toczyło całe podwórko, wytłukując ją kijkami. Nieraz poparzyła nogi nieostrożnej osoby, która weszła w zielone krzaki. Nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jej właściwości, tłumacząc, że to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

Pokrzywa, bo o niej właśnie mowa, a od wieków była doceniana ze względu na swoje niezwykłe właściwości lecznicze. Jej zielone liście skrywają w sobie prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów i innych cennych substancji. Szerokie zastosowanie znalazła również w kuchni, nie tylko pod postacią zdrowej ziołowej herbatki. Przygotować z niej można bowiem smaczną zupę, która zajadać się będą dzieci i dorośli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowotne właściwości pokrzywy

Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B oraz minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i potas. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia kości i poprawia kondycję skóry.

Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia
Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia© Pixabay

Pokrzywa jest również ceniona ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Stosowana zewnętrznie w postaci okładów lub wewnętrznie w postaci naparów może przyczynić się do łagodzenia bólu stawów i zmniejszenia obrzęków.

Pokrzywa ma działanie diuretyczne, co oznacza, że pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Wspomaga w ten sposób pracę nerek, poprawia pracę układu moczowego i zapobiega infekcjom dróg moczowych.

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa to nie tylko roślina lecznicza, ale także doskonały składnik wielu potraw. Mimo że jej liście parzą, po odpowiednim przygotowaniu stają się delikatne i smaczne. Z pokrzywy można przygotować zupy, sałatki, koktajle, a nawet pesto. Warto eksperymentować z tym skarbem prosto z ogródka. Tym bardziej że po sparzeniu wrzątkiem traci swoje drażniące właściwości.

Pokrzywa - Pyszności
Pokrzywa - Pyszności© Canva | lunovmykola

Zupa z pokrzywy

Jednym z najsmaczniejszych przepisów jest pyszna zupa z pokrzywy. Jest lekka, prosta w przygotowaniu i pyszna.

Zupa z pokrzywy - Pyszności
Zupa z pokrzywy - Pyszności© Canva | elenahramovaphoto

Składniki:

  • 200 g liści i łodyg pokrzywy,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę zalej wrzątkiem, odcedź i posiekaj.
  2. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj drobno.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę do złotego koloru. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Do garnka z cebulą i mąką dodaj posiekaną pokrzywę, startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Chwilę podsmaż, a następnie zalej wszystko bulionem warzywnym.
  5. Gotuj zupę przez około 25 minut, aż warzywa będą miękkie i łatwo się rozpadną.
  6. W miseczce wymieszaj żółtko z odrobiną śmietany. Następnie wlej do gotującej się zupy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
  7. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Prosta i zdrowa zupa jest już gotowa. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także