Była postrachem całego podwórka. Zrobisz z niej zdrową zupę

Z tą rośliną wojnę toczyło całe podwórko, wytłukując ją kijkami. Nieraz poparzyła nogi nieostrożnej osoby, która weszła w zielone krzaki. Nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jej właściwości, tłumacząc, że to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

Zupa z pokrzywy - PysznościZupa z pokrzywy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pokrzywa, bo o niej właśnie mowa, a od wieków była doceniana ze względu na swoje niezwykłe właściwości lecznicze. Jej zielone liście skrywają w sobie prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów i innych cennych substancji. Szerokie zastosowanie znalazła również w kuchni, nie tylko pod postacią zdrowej ziołowej herbatki. Przygotować z niej można bowiem smaczną zupę, która zajadać się będą dzieci i dorośli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Zdrowotne właściwości pokrzywy

Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B oraz minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i potas. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia kości i poprawia kondycję skóry.

Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia
Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia © Pixabay

Pokrzywa jest również ceniona ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Stosowana zewnętrznie w postaci okładów lub wewnętrznie w postaci naparów może przyczynić się do łagodzenia bólu stawów i zmniejszenia obrzęków.

Pokrzywa ma działanie diuretyczne, co oznacza, że pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Wspomaga w ten sposób pracę nerek, poprawia pracę układu moczowego i zapobiega infekcjom dróg moczowych.

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa to nie tylko roślina lecznicza, ale także doskonały składnik wielu potraw. Mimo że jej liście parzą, po odpowiednim przygotowaniu stają się delikatne i smaczne. Z pokrzywy można przygotować zupy, sałatki, koktajle, a nawet pesto. Warto eksperymentować z tym skarbem prosto z ogródka. Tym bardziej że po sparzeniu wrzątkiem traci swoje drażniące właściwości.

Pokrzywa - Pyszności
Pokrzywa - Pyszności © Canva | lunovmykola

Zupa z pokrzywy

Jednym z najsmaczniejszych przepisów jest pyszna zupa z pokrzywy. Jest lekka, prosta w przygotowaniu i pyszna.

Zupa z pokrzywy - Pyszności
Zupa z pokrzywy - Pyszności © Canva | elenahramovaphoto

Składniki:

  • 200 g liści i łodyg pokrzywy,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę zalej wrzątkiem, odcedź i posiekaj.
  2. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj drobno.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę do złotego koloru. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Do garnka z cebulą i mąką dodaj posiekaną pokrzywę, startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Chwilę podsmaż, a następnie zalej wszystko bulionem warzywnym.
  5. Gotuj zupę przez około 25 minut, aż warzywa będą miękkie i łatwo się rozpadną.
  6. W miseczce wymieszaj żółtko z odrobiną śmietany. Następnie wlej do gotującej się zupy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
  7. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Prosta i zdrowa zupa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej