InspiracjeMizerię do obiadu robię po grecku. Sto razy smaczniejsza niż zwykła

Mizerię do obiadu robię po grecku. Sto razy smaczniejsza niż zwykła

Ostatnio znudziła mi się nasza tradycyjna, ciężka mizeria. Chciałam jednak zrobić do obiadu sałatkę z ogórków, więc postanowiłam zainspirować się grecką kuchnią i zrobić mizerię w śródziemnomorskim stylu.

Grecka mizeria zachwyci twoją rodzinę
Grecka mizeria zachwyci twoją rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mizeria to klasyka polskiego obiadu, ale czasem warto wyjść poza utarte schematy i dać się zaskoczyć śródziemnomorskiej inspiracji. Do ogórków dodaję jogurt grecki zamiast zwykłej śmietany, dzięki czemu sałatka staje się lekka i orzeźwiająca, no i mniej kaloryczna niż klasyczna wersja. Z kolei cebula i czosnek dodają całości wyrazistego wymiaru. Mizeria w takim wydaniu idealnie sprawdzi się jako dodatek do głównego dania lub grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Przepis na grecką mizerię

Z podanych składników powinno wyjść około 2-3 porcje. Jeśli chciałbyś jeszcze bardziej podkreślić grecki styl tej mizerii, to dodaj trochę oliwek i fety. Uważaj wtedy z solą, bo te dodatki są same w sobie dosyć słone.

Składniki:

  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • pół czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka,
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pokrój ogórka w cienkie plasterki. Posól go lekko i odstaw na 10 minut, żeby puścił wodę. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu.
  2. W misce połącz jogurt grecki, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodaj również koperek.
  3. Do sosu dodaj odciśniętego ogórka, cebulę i oliwki. Delikatnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
  4. Mizeria najlepiej smakuje po 15–30 minutach w lodówce, kiedy smaki się przegryzą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mizeriamizeria inaczejsurówka z ogórków

Wybrane dla Ciebie