Mizerię do obiadu robię po grecku. Sto razy smaczniejsza niż zwykła
Ostatnio znudziła mi się nasza tradycyjna, ciężka mizeria. Chciałam jednak zrobić do obiadu sałatkę z ogórków, więc postanowiłam zainspirować się grecką kuchnią i zrobić mizerię w śródziemnomorskim stylu.
Mizeria to klasyka polskiego obiadu, ale czasem warto wyjść poza utarte schematy i dać się zaskoczyć śródziemnomorskiej inspiracji. Do ogórków dodaję jogurt grecki zamiast zwykłej śmietany, dzięki czemu sałatka staje się lekka i orzeźwiająca, no i mniej kaloryczna niż klasyczna wersja. Z kolei cebula i czosnek dodają całości wyrazistego wymiaru. Mizeria w takim wydaniu idealnie sprawdzi się jako dodatek do głównego dania lub grilla.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Przepis na grecką mizerię
Z podanych składników powinno wyjść około 2-3 porcje. Jeśli chciałbyś jeszcze bardziej podkreślić grecki styl tej mizerii, to dodaj trochę oliwek i fety. Uważaj wtedy z solą, bo te dodatki są same w sobie dosyć słone.
Składniki:
- 1 duży ogórek szklarniowy,
- pół czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka,
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pokrój ogórka w cienkie plasterki. Posól go lekko i odstaw na 10 minut, żeby puścił wodę. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu.
- W misce połącz jogurt grecki, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodaj również koperek.
- Do sosu dodaj odciśniętego ogórka, cebulę i oliwki. Delikatnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
- Mizeria najlepiej smakuje po 15–30 minutach w lodówce, kiedy smaki się przegryzą.