PoradyWiosną zajadamy się aż miło. Mało kto wie, jak naprawdę wpływa na organizm

Wiosną zajadamy się aż miło. Mało kto wie, jak naprawdę wpływa na organizm

Wyglądem przypomina szpinak, jednak jest od niego o wiele bardziej wyrazisty. Kwaśny smak jest wyczuwalny już w surowych liściach, które z taką przyjemnością zajadało się w dawnych latach na wakacjach u babci. Przypominamy sobie o nim raz w roku, gotując zupę szczawiową. Dietetycy zachęcają, by sięgać częściej, ale w określonych ilościach.

Już z końcem kwietnia rozpocznie się sezon na szczaw
Już z końcem kwietnia rozpocznie się sezon na szczaw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szczaw jest jest obecny w kuchni europejskiej od dawnych czasów. Kiedyś nawet częściej korzystano z jego właściwości zdrowotnych niż teraz. Liście o charakterystycznym kwaśnym smaku są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy. Zawiera również sporą porcję żelaza, co czyni go cennym składnikiem diety osób z niedokrwistością. Ważnym składnikiem zielonych liści jest błonnik, który wspomaga zdrowie układu trawiennego i reguluje poziom cukru we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z liści rzodkiewek z dodatkiem rzeżuchy

Nie tylko do zupy szczawiowej

Kwaśne liście szczawiu mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Tradycyjna zupa szczawiowa jest tylko jedną z wielu możliwości. Do ryb lub dań z kurczaka możesz przygotować pyszny sos szczawiowy z dodatkiem kwaśnej śmietany. Orzeźwiające liście doskonale sprawdzą się także w sałatkach, na przykład z dodatkiem pomidorków koktajlowych czy nowalijek.

Szczaw idealnie komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo, więc może być wartościowym dodatkiem do pasty jajecznej lub sałatek na bazie jajek i majonezu. Sezon trwa tylko przez jeden miesiąc, więc dobrym pomysłem jest zamknięcie szczawiu w słoikach w słonej zalewie. Z tak przygotowanych liści możesz korzystać przez wiele kolejnych miesięcy.

Umiar w spożyciu szczawiu

Chociaż szczaw jest pełen witamin i minerałów, zawiera także kwas szczawiowy, który spożywany w nadmiarze może przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych u osób podatnych na ich odkładanie. Dietetycy zalecają, aby dziennie nie spożywać więcej niż 90-100 g szczawiu. Tę porcję należy zmniejszyć u dzieci, osób wrażliwych na choroby nerek i chorujących na reumatyzm. Należy pamiętać o zróżnicowaniu dziennej diety.

Wybrane dla Ciebie