My mamy za chwast. Nasze babcie gotowały z niego pyszną wiosenną zupę
Z jego znalezieniem nikt nie będzie miał kłopotu, bo rośnie pospolicie niemal wszędzie. Uznaje się go za chwast. Zamiast jednak po nim deptać, lepiej zebrać jego młode listki. Są idealne jako dodatek do sałatek, można też ugotować z nich zupę. Warto wykorzystać sezon na mniszek lekarski.
Mniszek lekarski, znany również jako mlecz zwyczajny, kojarzymy najczęściej jako chwast. Jednak to także cenny dar natury, który od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jego młode listki zaś są smaczne, warto wykorzystać je do lekkich dań. Właśnie przed kwitnieniem są delikatne, bo potem nabierają goryczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół
Jak zbierać listki mniszka lekarskiego?
Po listki mniszka lekarskiego najlepiej udać się na łono natury i zbierać je daleko od dróg i innych zanieczyszczeń. Łatwo go znaleźć na polach, łąkach, a nawet w rowach. Warto wybierać niewielkie, młode listki, które właśnie wczesną wiosną są najsmaczniejsze. Trzeba też uważać, by mniszka nie pomylić z popularnym mleczem. Obie te rośliny należą do tej samej rodziny i są do siebie podobne. Zwróć uwagę na dwa szczegóły.
- Liście mniszka lekarskiego rosną tylko u podstawy rośliny, liście mleczy wyrastają na całej długości łodygi.
- Liście mniszka lekarskiego mają ostre brzegi, liście mlecza są bardziej zaokrąglone.
Co zawiera mniszek lekarski?
Mniszek lekarski jest bogaty w witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, a także minerały takie jak wapń, żelazo i potas. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a także wzmacnia kości.
Roślina ta jest ceniona za swoje działanie moczopędne i żółciopędne, co czyni ją pomocną w leczeniu schorzeń wątroby i nerek. Mniszek lekarski wspomaga również trawienie, stymulując produkcję żółci, co jest korzystne dla osób z problemami żołądkowymi. Dodatkowo, jego właściwości antyoksydacyjne mogą wspierać walkę z nowotworami.
Do czego wykorzystać listki mniszka?
Młode listki mniszka lekarskiego nadają się do sałatek, naparów, a nasze babcie przygotowywały z nich prostą zupę. Warto wrócić do tego smaku.
Zupa z mniszka lekarskiego
Składniki:
- 3–4 garście listków mniszka,
- 1 marchewka,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 l bulionu warzywnego,
- koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania warzyw. Umyj je i pokrój w kostkę.
- Zalej je bulionem i gotujemy przez około pół godziny, tak by były miękkie.
- Zdejmuj garnek z ognia, dodajemy umyte i pokrojone liście mniszka.
- Zupę dopraw do smaku. Możesz ją zmiksować na krem.
- Zupę podawaj ze świeżym koperkiem.