WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Sekret zdrowia naszych babć. Wiele osób uważa ją za chwast

Pokrzywa często mylnie nazywana jest chwastem. Chociaż rośnie powszechnie, to mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie korzyści niesie dla zdrowia.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Chociaż z pokrzywą kojarzą nam się głównie oparzenia i wspomnienia z dzieciństwa, to od lat znajduje ona zastosowanie w medycynie naturalnej. Opanowała Europę, Azję, Afrykę i obie Ameryki. W Polsce pokrzywa jest rośliną bardzo pospolitą, występującą w różnych środowiskach, od lasów, przez pola i łąki, aż po miejskie tereny zielone. Nie każdy jednak wie, ile zdrowotnych korzyści niesie za sobą ta roślina.

Czy pokrzywy są zdrowe?

Pokrzywa to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na swoje właściwości lecznicze. Sok z pokrzywy i jej ekstrakt stosowane są w leczeniu stanów zapalnych skóry, egzemy, trądziku i łuszczycy. Wspomaga również pracę naszych nerek - dzięki właściwościom moczopędnym wspomagają usuwanie toksyn oraz nadmiaru wody z naszego organizmu. Pokrzywy są bogate w witaminy i składniki mineralne, które pomagają wzmocnić naturalną odporność organizmu, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Zawarte w tej roślinie flawonoidy wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu bólu stawów.

Pokrzywa - Pyszności; źródło Canva
Pokrzywa - Pyszności; źródło Canva

Do swojej codziennej diety warto włączyć napar z tej rośliny. Picie herbaty z pokrzywy ma korzystny wpływ na organizm, ponieważ pomaga w walce z osłabieniem i niedokrwistością, sprzyja produkcji czerwonych krwinek oraz reguluje poziom cukru we krwi. Napar z pokrzywy działa kojąco na stres i pozwala zrelaksować się po trudnym dniu.

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa to roślina, która może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów. Z jej liści można przygotować pyszne sałatki lub dodać je do zupy. Możesz ją także wykorzystać jako dodatek do kanapek i kanapek z jajkiem. Pokrzywa może być również użyta do przygotowania pesto lub jako dodatek do sosów, dipów i marynat.

Sałatka z pokrzywy

Składniki:

  • 3 duże garści młodych liści pokrzywy
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • oliwa
  • mała sałata
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Liście pokrzywy dokładnie umyj i sparz, aby pozbyć się drażniących właściwości.
  2. Umyte liście sałaty porwij na mniejsze części i dodaj do nich posiekaną pokrzywę.
  3. Dodaj pokrojone pomidory i ogórki oraz pokruszony ser feta.
  4. Polej całość oliwą z oliwek, skropl sokiem z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.
Pokrzywa - Pyszności; źródło: Canva
Pokrzywa - Pyszności; źródło: Canva

Koktajl z pokrzywą

Składniki:

  • 1 banan
  • 1/2 szklanki jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj liście pokrzywy i odsącz je z wody.
  2. Obierz banana i pokrój go na mniejsze kawałki.
  3. Włóż do blendera liście pokrzywy, pokrojonego banana, jagody, mleko roślinne oraz miód lub syrop klonowy.
  4. Blenduj składniki na wysokich obrotach przez około 30 sekund lub do momentu, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Dodaj kilka kostek lodu i jeszcze raz zmiksuj.
  6. Shake wlej do szklanki i podawaj od razu.

Przepis na sałatkę Stokrotka znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości