Sekret zdrowia naszych babć. Wiele osób uważa ją za chwast

Pokrzywa często mylnie nazywana jest chwastem. Chociaż rośnie powszechnie, to mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie korzyści niesie dla zdrowia.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Chociaż z pokrzywą kojarzą nam się głównie oparzenia i wspomnienia z dzieciństwa, to od lat znajduje ona zastosowanie w medycynie naturalnej. Opanowała Europę, Azję, Afrykę i obie Ameryki. W Polsce pokrzywa jest rośliną bardzo pospolitą, występującą w różnych środowiskach, od lasów, przez pola i łąki, aż po miejskie tereny zielone. Nie każdy jednak wie, ile zdrowotnych korzyści niesie za sobą ta roślina.

Czy pokrzywy są zdrowe?

Pokrzywa to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na swoje właściwości lecznicze. Sok z pokrzywy i jej ekstrakt stosowane są w leczeniu stanów zapalnych skóry, egzemy, trądziku i łuszczycy. Wspomaga również pracę naszych nerek - dzięki właściwościom moczopędnym wspomagają usuwanie toksyn oraz nadmiaru wody z naszego organizmu. Pokrzywy są bogate w witaminy i składniki mineralne, które pomagają wzmocnić naturalną odporność organizmu, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Zawarte w tej roślinie flawonoidy wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu bólu stawów.

Pokrzywa - Pyszności; źródło Canva
Pokrzywa - Pyszności; źródło Canva

Do swojej codziennej diety warto włączyć napar z tej rośliny. Picie herbaty z pokrzywy ma korzystny wpływ na organizm, ponieważ pomaga w walce z osłabieniem i niedokrwistością, sprzyja produkcji czerwonych krwinek oraz reguluje poziom cukru we krwi. Napar z pokrzywy działa kojąco na stres i pozwala zrelaksować się po trudnym dniu.

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa to roślina, która może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów. Z jej liści można przygotować pyszne sałatki lub dodać je do zupy. Możesz ją także wykorzystać jako dodatek do kanapek i kanapek z jajkiem. Pokrzywa może być również użyta do przygotowania pesto lub jako dodatek do sosów, dipów i marynat.

Sałatka z pokrzywy

Składniki:

  • 3 duże garści młodych liści pokrzywy
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • oliwa
  • mała sałata
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Liście pokrzywy dokładnie umyj i sparz, aby pozbyć się drażniących właściwości.
  2. Umyte liście sałaty porwij na mniejsze części i dodaj do nich posiekaną pokrzywę.
  3. Dodaj pokrojone pomidory i ogórki oraz pokruszony ser feta.
  4. Polej całość oliwą z oliwek, skropl sokiem z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.
Pokrzywa - Pyszności; źródło: Canva
Pokrzywa - Pyszności; źródło: Canva

Koktajl z pokrzywą

Składniki:

  • 1 banan
  • 1/2 szklanki jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj liście pokrzywy i odsącz je z wody.
  2. Obierz banana i pokrój go na mniejsze kawałki.
  3. Włóż do blendera liście pokrzywy, pokrojonego banana, jagody, mleko roślinne oraz miód lub syrop klonowy.
  4. Blenduj składniki na wysokich obrotach przez około 30 sekund lub do momentu, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Dodaj kilka kostek lodu i jeszcze raz zmiksuj.
  6. Shake wlej do szklanki i podawaj od razu.

Przepis na sałatkę Stokrotka znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis