Strzelczyk pokazał, jak zrobić młodą kapustę. Wystarczy kilka składników i wychodzi rewelacyjna
Od maja do sierpnia trwa sezon na młodą kapustę, która jest delikatniejsza i słodsza niż zeszłoroczne główki. Duszona na maśle z kilkoma prostymi dodatkami często odgrywa główną rolę na talerzu, odsuwając w cień nawet najlepszego kotleta. Tomasz Strzelczyk do młodej kapusty dodaje wędzony boczek.
Warto sięgnąć po młodą kapustę nie tylko ze względu na jej wyjątkowy smak, ale także na bogactwo składników odżywczych. We wczesnych główkach znajduje się o wiele więcej witaminy C oraz witamin z grupy B niż w starszych i zeszłorocznych – ubytek ten jest związany nie tylko z procesem dojrzewania kapusty, ale wynika także ze sposobu przechowywania warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Co można zrobić z młodej kapusty?
Najpopularniejsza jest duszona lub zasmażana kapusta z dodatkiem boczku, kiełbasy bądź koperku. Ale z młodych główek możesz przygotować o wiele więcej pysznych potraw. Wykorzystaj ją do zup jarzynowych lub gołąbków – zielone liście są miękkie i bardziej podatne na zawijanie. Młodą kapustę możesz dodać także do zapiekanki ziemniaczanej lub zrobić z niej surówkę à la colesław.
Przepis na młodą kapustę od Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk doskonale wie o tym, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego nie żałuje wędzonego boczku, a podczas smażenia dodaje 2 łyżki smalcu wieprzowego, które dodają potrawie kremowości.
Składniki:
- 0,5 kg młodej kapusty,
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 łyżki smalcu,
- 100 ml wody,
- 1 łyżka octu,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka cukru,
- pęczek koperku.
Wykonanie:
- Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na głębokiej patelni z dodatkiem smalcu. Gry boczek się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i smaż razem na złoty kolor.
- Oczyść i osusz kapustę, posiekaj ją w paski, po czym dodaj do podsmażonych składników na patelni.
- Całość dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Smaż bez pokrywki, aż liście kapusty zmiękną.
- Przemieszaj, dolej 100 ml wody i przykryj pokrywką. Duś przez ok. 10-15 minut.
- Na koniec dodaj posiekany koperek i łyżkę octu. Zamieszaj, gotuj jeszcze przez 2 minuty i przełóż na talerze.
Kapustę podawaj z młodymi ziemniaczkami lub pajdą świeżego chleba na zakwasie. Ciekawy pomysłem jest nadziewanie nią pierogów pieczonych, które doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym.