Pieczone pierogi, które biją na głowę klasyczne. Teściowa po pierwszym gryzie zapytała o przepis

Postanowiłem urozmaicić oklepany przepis na pierogi. Co zrobiłem? Zastąpiłem klasyczny farsz zieloną soczewicą, a całość – zamiast gotować – upiekłem. Jak wyszło? Cóż, skoro smak pochwaliła nawet teściowa, to wiedz, że musiało być dobrze. Przepis jest absolutnie banalny!

Przepis na pieczone pierogi z pysznym farszemPrzepis na pieczone pierogi z pysznym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vm2002

Zawsze twierdziłem, że pierogi to – pod względem kulinarnym – wynalazek doskonały. Zamknięcie dowolnego farszu w delikatnym cieście (polecam wersję drożdżową, bo charakteryzuje się ona cudowną wręcz puszystością) to prosty zabieg, który działa za każdym razem. A skoro o dowolności mowa, to ostatnio postanowiłem nieco poszaleć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Przepis na pieczone pierogi jest naprawdę jedyny w swoim rodzaju. Farsz z zielonej soczewicy (swoją drogą jest to składnik wyjątkowo bogaty w błonnik pokarmowy, co może okazać się przydatne podczas świątecznej rozpusty jedzeniowej), chili, kolendry i kurkumy, a na dodatek pieczenie zamiast gotowania. Już po samym opisie można stwierdzić, że jest to opcja wręcz rewolucyjna, prawda? Receptura pochodzi z bloga veganbanda.pl i jest – jak łatwo się domyślić – totalnie wegańska. Jestem jednak pewny, że spodoba się ona nie tylko tym, którzy zdecydowali się na dietę bezmięsną.

Pieczone pierogi z zieloną soczewicą

Składniki:

Ciasto:

  • 1/3 kostki drożdży (około 30 g),
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 szklanki mąki,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 3 łyżki oleju.

Farsz:

  • 2 filiżanki zielonej soczewicy,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka przyprawy curry,
  • 1 łyżka garam masala,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • chili,
  • sos sojowy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszone drożdże umieszczam w misce, dodaję 1 łyżkę mąki i zalewam ciepłą wodą. Doprawiam cukrem i odstawiam na kwadrans w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie dodaję jeszcze olej, pozostałą mąkę, kurkumę i sól. Krótko wyrabiam, przykrywam czystą szmatką i odstawiam na 60 minut.
  3. W międzyczasie przygotowuję farsz. Soczewicę przekładam do garnka i dodaję trzykrotność wody – w tym przypadku około 6 filiżanek.
  4. Gotuję pół godziny; po tym czasie soczewica powinna wchłonąć wodę. Gdy tak się stanie, dorzucam do niej podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Mieszam.
  5. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowuję i wycinam krążki. Nakładam po trochu farszu, zlepiam. Piekę 20 minut w 190°C. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"