Pieczone pierogi, które biją na głowę klasyczne. Teściowa po pierwszym gryzie zapytała o przepis

Postanowiłem urozmaicić oklepany przepis na pierogi. Co zrobiłem? Zastąpiłem klasyczny farsz zieloną soczewicą, a całość – zamiast gotować – upiekłem. Jak wyszło? Cóż, skoro smak pochwaliła nawet teściowa, to wiedz, że musiało być dobrze. Przepis jest absolutnie banalny!

Przepis na pieczone pierogi z pysznym farszemPrzepis na pieczone pierogi z pysznym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vm2002

Zawsze twierdziłem, że pierogi to – pod względem kulinarnym – wynalazek doskonały. Zamknięcie dowolnego farszu w delikatnym cieście (polecam wersję drożdżową, bo charakteryzuje się ona cudowną wręcz puszystością) to prosty zabieg, który działa za każdym razem. A skoro o dowolności mowa, to ostatnio postanowiłem nieco poszaleć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Przepis na pieczone pierogi jest naprawdę jedyny w swoim rodzaju. Farsz z zielonej soczewicy (swoją drogą jest to składnik wyjątkowo bogaty w błonnik pokarmowy, co może okazać się przydatne podczas świątecznej rozpusty jedzeniowej), chili, kolendry i kurkumy, a na dodatek pieczenie zamiast gotowania. Już po samym opisie można stwierdzić, że jest to opcja wręcz rewolucyjna, prawda? Receptura pochodzi z bloga veganbanda.pl i jest – jak łatwo się domyślić – totalnie wegańska. Jestem jednak pewny, że spodoba się ona nie tylko tym, którzy zdecydowali się na dietę bezmięsną.

Pieczone pierogi z zieloną soczewicą

Składniki:

Ciasto:

  • 1/3 kostki drożdży (około 30 g),
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 szklanki mąki,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 3 łyżki oleju.

Farsz:

  • 2 filiżanki zielonej soczewicy,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka przyprawy curry,
  • 1 łyżka garam masala,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • chili,
  • sos sojowy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszone drożdże umieszczam w misce, dodaję 1 łyżkę mąki i zalewam ciepłą wodą. Doprawiam cukrem i odstawiam na kwadrans w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie dodaję jeszcze olej, pozostałą mąkę, kurkumę i sól. Krótko wyrabiam, przykrywam czystą szmatką i odstawiam na 60 minut.
  3. W międzyczasie przygotowuję farsz. Soczewicę przekładam do garnka i dodaję trzykrotność wody – w tym przypadku około 6 filiżanek.
  4. Gotuję pół godziny; po tym czasie soczewica powinna wchłonąć wodę. Gdy tak się stanie, dorzucam do niej podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Mieszam.
  5. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowuję i wycinam krążki. Nakładam po trochu farszu, zlepiam. Piekę 20 minut w 190°C. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯