PoradyJak zrobić ciasto na pierogi bez jajka? Dodaj 1 składnik, a będzie je lepić z przyjemnością

Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka? Dodaj 1 składnik, a będzie je lepić z przyjemnością

Tradycyjne ciasto na pierogi wcale nie potrzebuje jajka. Wiele osób dodaje je z obawy o to, że bez ich dodatku pierogi będą się rozpadać podczas lepienia. Jednak nic bardziej mylnego. Sekretem na udane ciasto na pierogi wcale nie są jajka, a wrzątek i odrobina prawdziwego masła.

Lepienie pierogów wydaje się trudne, a wcale nie musi takie być
Lepienie pierogów wydaje się trudne, a wcale nie musi takie być
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.12.2024 | aktual.: 06.12.2024 08:57

Czy można zrobić ciasto na pierogi bez jajka? Jak najbardziej, moja babcia nigdy go nie dodawała. Chociaż w wielu przepisach się pojawia, bez tego dodatku ciasto wychodzi idealnie miękkie, gładkie i elastyczne. Wystarczy sama mąka, sól i wrzątek. Aby lepienie pierogów było łatwiejsze, dodaj 1 łyżkę masła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto na pierogi bez jajka – uniwersalny przepis

Przygotowanie ciasta na pierogi jest niezwykle proste, a z podanych proporcji otrzymasz około 40 sztuk pierogów. Ciasto jest odpowiednie do wszystkich rodzajów farszu – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Wychodzi lekkie i delikatne, idealnie eksponując aromaty farszy wigilijnych – kapusty z grzybami leśnymi, czy maku z bakaliami.

Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szklanka wrzątku,
  • łyżka masła.

Przygotowanie ciasta na pierogi krok po kroku

  1. Rozpocznij od przesiania mąki do miski, dodaj sól, a następnie roztopione we wrzątku masło. Wymieszaj składniki łyżką.
  2. Przełóż masę na stolnicę oprószoną mąką. Teraz kolej na wyrabianie ciasta. Jeśli klei się do stolnicy, podsyp je mąką.
  3. Zagniecione ciasto do przełóż do miski i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i zagniataj przez około 2 minuty.
  4. Dużą kulę podziel na 3-4 części i każdą rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki, wytnij koła, nałóż farsz i sklejaj na pół. Jeśli potrafisz, możesz zrobić falbankę na rancie. Jeśli nie, przyciśnij krawędzie widelcem lub przy pomocy foremki do lepienia pierogów.

Czy z przepisu na ciasto na pierogi bez jajka możesz zrobić uszka?

Oczywiście. Ciasto jest odpowiednio elastyczne i bez problemu sprawdzi się także przy mniejszych formach. Co więcej, z tego przepisu możesz także przygotować łazanki. Wystarczy, że rozwałkujesz ciasto na cienki placek i pokroisz w kwadraty. Wystarczy ugotować je w osolonej wodzie i gotowe.

Łazanki możesz podawać do zarówno do klasycznego wigilijnego barszczu z buraków, jak i barszczu na grzybach leśnych. Świetnie smakują wymieszane ze smażoną kapustą lub na słodko – z makiem i bakaliami.

potrawy wigilijnepierogiprzepis

Wybrane dla Ciebie