Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka? Dodaj 1 składnik, a będzie je lepić z przyjemnością

Tradycyjne ciasto na pierogi wcale nie potrzebuje jajka. Wiele osób dodaje je z obawy o to, że bez ich dodatku pierogi będą się rozpadać podczas lepienia. Jednak nic bardziej mylnego. Sekretem na udane ciasto na pierogi wcale nie są jajka, a wrzątek i odrobina prawdziwego masła.

Lepienie pierogów wydaje się trudne, a wcale nie musi takie byćLepienie pierogów wydaje się trudne, a wcale nie musi takie być
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czy można zrobić ciasto na pierogi bez jajka? Jak najbardziej, moja babcia nigdy go nie dodawała. Chociaż w wielu przepisach się pojawia, bez tego dodatku ciasto wychodzi idealnie miękkie, gładkie i elastyczne. Wystarczy sama mąka, sól i wrzątek. Aby lepienie pierogów było łatwiejsze, dodaj 1 łyżkę masła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Ciasto na pierogi bez jajka – uniwersalny przepis

Przygotowanie ciasta na pierogi jest niezwykle proste, a z podanych proporcji otrzymasz około 40 sztuk pierogów. Ciasto jest odpowiednie do wszystkich rodzajów farszu – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Wychodzi lekkie i delikatne, idealnie eksponując aromaty farszy wigilijnych – kapusty z grzybami leśnymi, czy maku z bakaliami.

Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szklanka wrzątku,
  • łyżka masła.

Przygotowanie ciasta na pierogi krok po kroku

  1. Rozpocznij od przesiania mąki do miski, dodaj sól, a następnie roztopione we wrzątku masło. Wymieszaj składniki łyżką.
  2. Przełóż masę na stolnicę oprószoną mąką. Teraz kolej na wyrabianie ciasta. Jeśli klei się do stolnicy, podsyp je mąką.
  3. Zagniecione ciasto do przełóż do miski i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i zagniataj przez około 2 minuty.
  4. Dużą kulę podziel na 3-4 części i każdą rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki, wytnij koła, nałóż farsz i sklejaj na pół. Jeśli potrafisz, możesz zrobić falbankę na rancie. Jeśli nie, przyciśnij krawędzie widelcem lub przy pomocy foremki do lepienia pierogów.

Czy z przepisu na ciasto na pierogi bez jajka możesz zrobić uszka?

Oczywiście. Ciasto jest odpowiednio elastyczne i bez problemu sprawdzi się także przy mniejszych formach. Co więcej, z tego przepisu możesz także przygotować łazanki. Wystarczy, że rozwałkujesz ciasto na cienki placek i pokroisz w kwadraty. Wystarczy ugotować je w osolonej wodzie i gotowe.

Łazanki możesz podawać do zarówno do klasycznego wigilijnego barszczu z buraków, jak i barszczu na grzybach leśnych. Świetnie smakują wymieszane ze smażoną kapustą lub na słodko – z makiem i bakaliami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej