Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka? Dodaj 1 składnik, a będzie je lepić z przyjemnością
Tradycyjne ciasto na pierogi wcale nie potrzebuje jajka. Wiele osób dodaje je z obawy o to, że bez ich dodatku pierogi będą się rozpadać podczas lepienia. Jednak nic bardziej mylnego. Sekretem na udane ciasto na pierogi wcale nie są jajka, a wrzątek i odrobina prawdziwego masła.
05.12.2024 | aktual.: 06.12.2024 08:57
Czy można zrobić ciasto na pierogi bez jajka? Jak najbardziej, moja babcia nigdy go nie dodawała. Chociaż w wielu przepisach się pojawia, bez tego dodatku ciasto wychodzi idealnie miękkie, gładkie i elastyczne. Wystarczy sama mąka, sól i wrzątek. Aby lepienie pierogów było łatwiejsze, dodaj 1 łyżkę masła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto na pierogi bez jajka – uniwersalny przepis
Przygotowanie ciasta na pierogi jest niezwykle proste, a z podanych proporcji otrzymasz około 40 sztuk pierogów. Ciasto jest odpowiednie do wszystkich rodzajów farszu – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Wychodzi lekkie i delikatne, idealnie eksponując aromaty farszy wigilijnych – kapusty z grzybami leśnymi, czy maku z bakaliami.
Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- szklanka wrzątku,
- łyżka masła.
Przygotowanie ciasta na pierogi krok po kroku
- Rozpocznij od przesiania mąki do miski, dodaj sól, a następnie roztopione we wrzątku masło. Wymieszaj składniki łyżką.
- Przełóż masę na stolnicę oprószoną mąką. Teraz kolej na wyrabianie ciasta. Jeśli klei się do stolnicy, podsyp je mąką.
- Zagniecione ciasto do przełóż do miski i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i zagniataj przez około 2 minuty.
- Dużą kulę podziel na 3-4 części i każdą rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki, wytnij koła, nałóż farsz i sklejaj na pół. Jeśli potrafisz, możesz zrobić falbankę na rancie. Jeśli nie, przyciśnij krawędzie widelcem lub przy pomocy foremki do lepienia pierogów.
Czy z przepisu na ciasto na pierogi bez jajka możesz zrobić uszka?
Oczywiście. Ciasto jest odpowiednio elastyczne i bez problemu sprawdzi się także przy mniejszych formach. Co więcej, z tego przepisu możesz także przygotować łazanki. Wystarczy, że rozwałkujesz ciasto na cienki placek i pokroisz w kwadraty. Wystarczy ugotować je w osolonej wodzie i gotowe.
Łazanki możesz podawać do zarówno do klasycznego wigilijnego barszczu z buraków, jak i barszczu na grzybach leśnych. Świetnie smakują wymieszane ze smażoną kapustą lub na słodko – z makiem i bakaliami.