Na czym najlepiej smażyć karpia? Tak zrobisz go "na złoto"

Smażony karp w wielu polskich domach jest gwiazdą Wigilii. Trzeba przyznać, że świeża ryba, marynowana w przyprawach i usmażona na złoty kolor, może rozbudzić kubki smakowe. Ma swoich zwolenników i przeciwników. Jednak zwykle i tak w wigilijny wieczór ląduje na patelni, składając hołd polskiej tradycji.

Co roku rozgrzewa dyskusja na temat smażenia karpiaCo roku rozgrzewa dyskusja na temat smażenia karpia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kucharze, dietetycy i smakosze karpia od lat spierają się na temat tego, czy lepiej smażyć rybę na oleju, czy na maśle. Walka na argumenty może zagęścić atmosferę również w twojej kuchni. Zwłaszcza gdy rękawicę szefa kuchni przejmują osoby, które zjeżdżają do rodzinnego domu specjalnie na Boże Narodzenie. Sprawdziłam różne opcje i już wiem, jak przygotuję karpia w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten duet od wielu lat rozpoczyna wieczerzę wigilijną. Z nami zrobisz go w perfekcyjnym wydaniu

Smażony karp na oleju czy na maśle?

Mgr Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie sugeruje na stronie mp.pl, że najlepsze do smażenia tłuszcze to olej rzepakowy i oliwa z oliwek.

"Olej rzepakowy zawiera około 61 proc. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 29 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a oliwa z oliwek 70 proc. JKT i 11 proc. WKT. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są bardziej odporne na utlenianie pod wpływem wysokiej temperatury niż wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego olej rzepakowy i oliwę z oliwek można stosować zarówno na surowo, np. do surówek i sałatek, jak i do krótkiego smażenia".

Z kolei w artykule na medonet.pl – konsultowanym przez lek. Beatę Wańczyk-Dręczewską – można przeczytać o zaletach spożywania tłuszczów nasyconych. Co prawda, spożywanie ich w nadmiarze podnosi poziom cholesterolu LDL, co może powodować choroby serca. Jednak tłuszcze zwierzęce mają też pozytywne działanie – rozpuszczają i rozprowadzają witaminy A, D, E i K, regulują hormony i budują tkankę tłuszczową, która chroni organizm przed wychłodzeniem.

Ważny jest próg dymienia

Do smażenia na pewno nie jest odpowiednie zwykłe masło, ze względu na niski próg dymienia – 150 stopni Celsjusza. Olej rzepakowy i oliwę z oliwek charakteryzuje większa stabilność. Substancje szkodliwe zaczynają się wydzielać dopiero przy temperaturze powyżej 170 stopni Celsjusza.

Najwyższym progiem dymienia może pochwalić się masło klarowane, które pozostaje stabilne chemicznie w temperaturze nawet do 250 stopni Celsjusza. Jednak trzeba pamiętać o tym, że masło klarowane zawiera średnio ok. 63 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywanie ich w nadmiarze nie jest wskazane dla seniorów, osób z nadwagą, chorujących na serce czy wątrobę.

Jak smaży karpia finalista programu "MasterChef"?

Grzegorz Zawierucha, zwycięzca ósmej edycji programu "MasterChef", twierdzi, że:

— Olej rzepakowy to najlepszy wybór. Ma neutralny aromat, więc nie zaburzy smaku ryby. Kolejną jego zaletą jest wysoka temperatura dymienia. Można go rozgrzać do około 180 stopni, a następnie na patelnię wkładać kawałki panierowanego karpia.

Kucharz podaje też inne rozwiązanie – do oleju rzepakowego możesz dodać odrobinę masła klarowanego. W ten sposób smażony karp nabierze kremowego, maślanego finiszu, a przy tym nie obciąży tak bardzo układu naczyniowego jak samo masło.

W wyniku połączenia masła klarowanego z olejem rzepakowych zwiększy się także próg dymienia, zapobiegając wytwarzaniu substancji, które mogą mieć działanie rakotwórcze.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej