Siostra Anastazja zupę grzybową zawsze podaje z tym dodatkiem. Trudno o lepszy przepis
Domowe przepisy siostry Anastazji cieszą się niesłabnącą popularnością. Być może dlatego, że przywołują smaki z czasów błogiego dzieciństwa. W końcu podobnie gotowały nasze babcie. Autorka wielu książek kulinarnych ma też kilka swoich sposobów na przygotowanie potraw wigilijnych. Przyznaję, że przepis na zupę grzybową jest szczególnie interesujący. Jeden prosty dodatek, a tak dobrze się komponuje.
Z wigilijnym barszczem z uszkami o pierwsze miejsce na podium od lat walczy zupa grzybowa. Pojawia się w różnych regionach Polski, a w każdym jest przygotowywana inaczej. Czasem ma postać klarownego rosołu, innym razem jest zabielana śmietaną. Możesz ją podać z pływającymi kapeluszami borowików lub bez, z łazankami lub uszkami z grzybowym farszem. Siostra Anastazja podaje ją z innym, mniej oczywistym dodatkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny
Skąd pochodzi tradycja podawania zupy grzybowej na Wigilię?
Nie jest łatwo prześledzić historię wigilijnych tradycji. Wiadomo, że były to dania postne. Wiele z nich miało znaczenie symboliczne – również grzyby, w których dostrzegano właściwości magiczne. W końcu niektóre gatunki mogą być trujące, a inne wprawiają w stan nieco odmiennej świadomości. Grzyby są także symbolem dostatku. Podawanie potraw z grzybami miało więc wyrazić wdzięczność za dary natury i zapewnić obfitość zbiorów w kolejnym roku.
Zupa grzybowa w różnych regionach Polski
Tradycja podawania zupy grzybowej na Wigilię jest żywa przede wszystkim w trzech regionach: na Mazowszu, w Małopolsce i na Śląsku. W centralnej Polsce przygotowywana jest na zakwasie z kapusty. Figuruje też pod nazwą barszczu białego z grzybami. W Małopolsce jest obficie zabielana gęstą słodką śmietaną. Przybiera wręcz konsystencję grzybowego kremu. Śląsk obfituje w największą różnorodność. Tutaj grzybowa podawana jest z wieloma różnymi dodatkami – z makaronem, ziemniakami lub kaszą. W przepisie siostry Anastazji widać wpływ tej ostatniej tradycji.
Przepis na zupę grzybową siostry Anastazji
Danie popularnej zakonnicy jest wzbogacone o dodatek kaszy gryczanej. Trzeba przyznać, że zdrowy i sycący składnik świetnie komponuje się w duecie z grzybami nie tylko w postnych gołąbkach czy krokietach.
Składniki:
- 3 litry wody,
- pół szklanki kaszy gryczanej,
- 30 g suszonych grzybów,
- kawałek selera,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- pół pora,
- natka pietruszki,
- 100 ml słodkiej śmietany,
- pół łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Grzyby namocz w wodzie. Możesz je pozostawić w lodówce nawet na całą noc.
- Obierz warzywa i ugotuj w 3 litrach wody. Gdy będą miękkie, wyjmij je i pokrój w półplasterki, po czym odłóż z powrotem do garnka.
- W osobnym garnku upraż kaszę, dodaj do niej 2 łyżki masła.
- Grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, po czym wyjmij je z wody i pokrój w paseczki.
- Wodę po grzybach przelej do garnka z warzywami. Dodaj pokrojone grzyby i kaszę.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z mąką i dwie chochelkami bulionu. Dodaj do garnka z zupą grzybową. Wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Inny przepis na grzybową siostry Anastazji
W książkach siostry Anastazji znajdziesz też inne przepisy na zupę grzybową, na przykład z serkiem topionym i łazankami. Taka delikatniejsza wersja z pewnością przypadnie do gustu młodszym uczestnikom wigilijnej wieczerzy.