Siostra Anastazja zupę grzybową zawsze podaje z tym dodatkiem. Trudno o lepszy przepis
Domowe przepisy siostry Anastazji cieszą się niesłabnącą popularnością. Być może dlatego, że przywołują smaki z czasów błogiego dzieciństwa. W końcu podobnie gotowały nasze babcie. Autorka wielu książek kulinarnych ma też kilka swoich sposobów na przygotowanie potraw wigilijnych. Przyznaję, że przepis na zupę grzybową jest szczególnie interesujący. Jeden prosty dodatek, a tak dobrze się komponuje.
13.12.2024 20:04
Z wigilijnym barszczem z uszkami o pierwsze miejsce na podium od lat walczy zupa grzybowa. Pojawia się w różnych regionach Polski, a w każdym jest przygotowywana inaczej. Czasem ma postać klarownego rosołu, innym razem jest zabielana śmietaną. Możesz ją podać z pływającymi kapeluszami borowików lub bez, z łazankami lub uszkami z grzybowym farszem. Siostra Anastazja podaje ją z innym, mniej oczywistym dodatkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd pochodzi tradycja podawania zupy grzybowej na Wigilię?
Nie jest łatwo prześledzić historię wigilijnych tradycji. Wiadomo, że były to dania postne. Wiele z nich miało znaczenie symboliczne – również grzyby, w których dostrzegano właściwości magiczne. W końcu niektóre gatunki mogą być trujące, a inne wprawiają w stan nieco odmiennej świadomości. Grzyby są także symbolem dostatku. Podawanie potraw z grzybami miało więc wyrazić wdzięczność za dary natury i zapewnić obfitość zbiorów w kolejnym roku.
Zupa grzybowa w różnych regionach Polski
Tradycja podawania zupy grzybowej na Wigilię jest żywa przede wszystkim w trzech regionach: na Mazowszu, w Małopolsce i na Śląsku. W centralnej Polsce przygotowywana jest na zakwasie z kapusty. Figuruje też pod nazwą barszczu białego z grzybami. W Małopolsce jest obficie zabielana gęstą słodką śmietaną. Przybiera wręcz konsystencję grzybowego kremu. Śląsk obfituje w największą różnorodność. Tutaj grzybowa podawana jest z wieloma różnymi dodatkami – z makaronem, ziemniakami lub kaszą. W przepisie siostry Anastazji widać wpływ tej ostatniej tradycji.
Przepis na zupę grzybową siostry Anastazji
Danie popularnej zakonnicy jest wzbogacone o dodatek kaszy gryczanej. Trzeba przyznać, że zdrowy i sycący składnik świetnie komponuje się w duecie z grzybami nie tylko w postnych gołąbkach czy krokietach.
Składniki:
- 3 litry wody,
- pół szklanki kaszy gryczanej,
- 30 g suszonych grzybów,
- kawałek selera,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- pół pora,
- natka pietruszki,
- 100 ml słodkiej śmietany,
- pół łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Grzyby namocz w wodzie. Możesz je pozostawić w lodówce nawet na całą noc.
- Obierz warzywa i ugotuj w 3 litrach wody. Gdy będą miękkie, wyjmij je i pokrój w półplasterki, po czym odłóż z powrotem do garnka.
- W osobnym garnku upraż kaszę, dodaj do niej 2 łyżki masła.
- Grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, po czym wyjmij je z wody i pokrój w paseczki.
- Wodę po grzybach przelej do garnka z warzywami. Dodaj pokrojone grzyby i kaszę.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z mąką i dwie chochelkami bulionu. Dodaj do garnka z zupą grzybową. Wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Inny przepis na grzybową siostry Anastazji
W książkach siostry Anastazji znajdziesz też inne przepisy na zupę grzybową, na przykład z serkiem topionym i łazankami. Taka delikatniejsza wersja z pewnością przypadnie do gustu młodszym uczestnikom wigilijnej wieczerzy.