Strzelczyk robi najlepszą zupę grzybową na Wigilię. Łączy tylko kilka składników, a wychodzi obłędna
To niewiarygodne, że tak prosta zupa może smakować aż tak dobrze. Może to zasługa cząbru, a może słodkiej śmietanki? Jedno jest pewne – zupa grzybowa Tomasza Strzelczyka to numer 1 na wigilijnym stole. Nawet jeśli w twoim domu nie było to w zwyczaju, warto przełamać tradycję. Już jedno spojrzenie na talerz sprawi, że wszyscy zapomną o czerwonym barszczu.
W moim domu na Wigilię zawsze był barszcz z uszkami, ale teraz coraz częściej stawiam na nowe smaki. Poznając kolejne osoby miałam okazję doświadczyć zarówno kontrowersyjnej śledziówki, jak i zupy rybnej z rodzynkami. Myślę, że w tym roku czas na zupę grzybową. Ta od Tomasza Strzelczyka wygląda bosko, a przy tym jest bardzo łatwa do przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek
Jak przygotować grzyby na wigilijną zupę?
Zazwyczaj zalewam grzyby niewielką ilością wody. Dodaję jej tylko tyle, żeby pokryć kapelusze. Jednak mając w planach gotowanie zupy grzybowej, od razu sięgam po większą miskę lub garnek. Do 80 g suszonych grzybów dodaje 3 litry wody. Przykrywam pokrywką lub folią spożywczą i wstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Tomasz Strzelczyk proponuje wykorzystać mieszankę podgrzybków i borowików.
Bazą jest dobry wywar z włoszczyzny
Standardowo przygotuj warzywa na bulion. Obierz marchewki, umyj seler, por i pietruszkę. Cebulę warto opalić nad palnikiem, aby nabrała dymnych aromatów. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, możesz użyć opalarki do crème brûlée lub wrzucić ją na chwilę do piekarnika z funkcją grilla. Warzywa zalej wodą z moczenia grzybów. To ona przejęła większość leśnego aromatu. Jeśli pominiesz ten krok, wylejesz wodę z grzybów i użyjesz zwykłej wody z kranu, zupa wyjdzie płytka i pozbawiona smaku.
Przepis na wigilijną zupę grzybową według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 80 g suszonych podgrzybków i borowików,
- 4 marchewki,
- 3 cebule,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 por,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego cząbru,
- 2 duże łyżki masła,
- sól, pieprz do smaku,
- 250 ml słodkiej śmietanki 18 proc.
Wykonanie:
- Obrane i umyte warzywa wrzuć do garnka, dodaj 2 liście laurowe i cztery ziarna ziela angielskiego. Warzywa zalej wodą, w której moczyły się grzyby przez całą noc. Gotuj przez 1 godzinę, od momentu wrzenia na małym ogniu.
- Na patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę z 2 łyżkami masła, dodaj pokrojone w kostkę namoczone grzyby, wrzuć łyżeczkę cząbru.
- Z wywaru wyłów ugotowane warzywa. Dodaj grzyby i cebulę z patelni. Warto ją opłukać i taką wodę też dodać do garnka, aby nie wylewać aromatu do zlewu. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj ok. 20 minut.
- Na koniec dodaj słodką śmietanę 18 proc. Nie musisz jej hartować. Podgrzewaj jeszcze 5 min. Podaj z makaronem, uszkami lub łazankami.