Strzelczyk robi najlepszą zupę grzybową na Wigilię. Łączy tylko kilka składników, a wychodzi obłędna

To niewiarygodne, że tak prosta zupa może smakować aż tak dobrze. Może to zasługa cząbru, a może słodkiej śmietanki? Jedno jest pewne – zupa grzybowa Tomasza Strzelczyka to numer 1 na wigilijnym stole. Nawet jeśli w twoim domu nie było to w zwyczaju, warto przełamać tradycję. Już jedno spojrzenie na talerz sprawi, że wszyscy zapomną o czerwonym barszczu.

Zupa grzybowa Strzelczyka wychodzi kremowa i pełna aromatuZupa grzybowa Strzelczyka wychodzi kremowa i pełna aromatu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva
Anna Galuhn

W moim domu na Wigilię zawsze był barszcz z uszkami, ale teraz coraz częściej stawiam na nowe smaki. Poznając kolejne osoby miałam okazję doświadczyć zarówno kontrowersyjnej śledziówki, jak i zupy rybnej z rodzynkami. Myślę, że w tym roku czas na zupę grzybową. Ta od Tomasza Strzelczyka wygląda bosko, a przy tym jest bardzo łatwa do przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Jak przygotować grzyby na wigilijną zupę?

Zazwyczaj zalewam grzyby niewielką ilością wody. Dodaję jej tylko tyle, żeby pokryć kapelusze. Jednak mając w planach gotowanie zupy grzybowej, od razu sięgam po większą miskę lub garnek. Do 80 g suszonych grzybów dodaje 3 litry wody. Przykrywam pokrywką lub folią spożywczą i wstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Tomasz Strzelczyk proponuje wykorzystać mieszankę podgrzybków i borowików.

Bazą jest dobry wywar z włoszczyzny

Standardowo przygotuj warzywa na bulion. Obierz marchewki, umyj seler, por i pietruszkę. Cebulę warto opalić nad palnikiem, aby nabrała dymnych aromatów. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, możesz użyć opalarki do crème brûlée lub wrzucić ją na chwilę do piekarnika z funkcją grilla. Warzywa zalej wodą z moczenia grzybów. To ona przejęła większość leśnego aromatu. Jeśli pominiesz ten krok, wylejesz wodę z grzybów i użyjesz zwykłej wody z kranu, zupa wyjdzie płytka i pozbawiona smaku.

Przepis na wigilijną zupę grzybową według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 80 g suszonych podgrzybków i borowików,
  • 4 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 por,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru,
  • 2 duże łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18 proc.

Wykonanie:

  1. Obrane i umyte warzywa wrzuć do garnka, dodaj 2 liście laurowe i cztery ziarna ziela angielskiego. Warzywa zalej wodą, w której moczyły się grzyby przez całą noc. Gotuj przez 1 godzinę, od momentu wrzenia na małym ogniu.
  2. Na patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę z 2 łyżkami masła, dodaj pokrojone w kostkę namoczone grzyby, wrzuć łyżeczkę cząbru.
  3. Z wywaru wyłów ugotowane warzywa. Dodaj grzyby i cebulę z patelni. Warto ją opłukać i taką wodę też dodać do garnka, aby nie wylewać aromatu do zlewu. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj ok. 20 minut.
  4. Na koniec dodaj słodką śmietanę 18 proc. Nie musisz jej hartować. Podgrzewaj jeszcze 5 min. Podaj z makaronem, uszkami lub łazankami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"