WideoBarszcz czerwony z uszkami. Jak zrobić, aby zachwycić bliskich w te święta?

Barszcz czerwony z uszkami. Jak zrobić, aby zachwycić bliskich w te święta?

Bez tego duetu nie sposób wyobrazić sobie Wigilii
Bez tego duetu nie sposób wyobrazić sobie Wigilii
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
22.12.2023 13:54, aktualizacja: 22.12.2023 18:28

Wigilia to wyjątkowy dzień w całym roku kalendarzowym. Z naszymi przepisami przygotujesz ją w perfekcyjnym wydaniu. Dziś przychodzimy ze sprawdzoną recepturą na czerwony barszczyk i uszka z grzybami.

Każdy z nas już nie może doczekać się niedzieli, kiedy to zasiądziemy wraz z pierwszą gwiazdką do wigilijnej wieczerzy. Po podzieleniu się opłatkiem i złożeniu sobie życzeń, na stole jako pierwsze danie z pewnością pojawi się czerwony barszcz z uszkami. I nie ma w tym nic dziwnego, bo ten duet to czyste złoto, któremu nie potrafi odmówić nawet największy niejadek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

I choć przygotowanie domowego barszczu i uszek z grzybami zajmuje trochę czasu, to naprawdę warto. Efekt końcowy jest po prostu nieziemski, dlatego też na jednej porcji aromatycznej i pożywnej zupy z delikatnymi uszkami na pewno się nie skończy!

Genialny barszcz czerwony z dodatkiem przepysznych uszek to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

Barszcz czerwony: 

  • 40 g suszonych borowików,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 opalona cebula, 
  • 4 listki laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 1,5 kg buraków,
  • 1 korzeń selera,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250 ml zakwasu z buraków,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Ciasto na uszka: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego,
  • 170 ml ciepłej wody.

Farsz na uszka: 

  • 40 g suszonych grzybów,
  • 250 ml wody,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania suszonych grzybów. W tym celu zalewam je zimną wodązaczynam gotować. W międzyczasie do garnka trafia czosnek oraz opalona cebula. Całość gotuję ok. 20 minut.

Najpierw przygotowuję suszone grzyby do barszczu
Najpierw przygotowuję suszone grzyby do barszczu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie ścieram na tarce obrane buraki, jabłka oraz seler. Owocowo-warzywną mieszankę przekładam na palnik i zalewam wodą

Baza na wywar już jest
Baza na wywar już jest© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po chwili dodaję do garnka również wywar z grzybów, liście laurowe, pieprz w ziarenkach oraz ziele angielskie. Całość gotuję pod przykryciem przez 20 minut

W zupie nie zabraknie aromatycznych przypraw
W zupie nie zabraknie aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy mieszanka na barszcz się gotuje, zabieram się za przygotowanie uszek. Najpierw gotuję suszone grzyby z dodatkiem wody przez 30 minut

Teraz przygotowuję grzyby do uszek
Teraz przygotowuję grzyby do uszek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie łączę na rozgrzanej patelni masło oraz drobno posiekaną cebulę. Na patelnię dodaję też ugotowanego i odsączone grzyby. Mieszankę doprawiam na koniec solą i pieprzem, po czym mieszam dokładnie zawartość patelni przy pomocy drewnianej łopatki. 

W farszu do uszek też nie zabraknie aromatycznych przypraw
W farszu do uszek też nie zabraknie aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Po ostudzeniu mieszanki z patelni siekam ją drobno na małej desce do krojenia.

Krok 6. Pod koniec gotowania barszczu dodaję do niego trochę octu. Po chwili go odcedzam. W garnku ma zostać tylko wywar, do którego dodaję zakwas z buraków, cukier, pieprz oraz sól. Zawartość garnka dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.

Ostanie dodatki i barszcz jest gotowy
Ostanie dodatki i barszcz jest gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec zostaje już tylko przygotowanie od podstaw ciasta na uszka. Najpierw przesiewam mąkę. Następnie w osobnej miseczce łączę ciepłą wodę z solą i olejem. Po chwili zaczynam łączyć mieszankę z miseczki z mąką, zagniatając stopniowo składniki na ciasto

Ciasto na uszka robi się dosłownie w kilka minut
Ciasto na uszka robi się dosłownie w kilka minut© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Powstałe ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowuję je na cienkie placki, po czym wycinam kółka. Każdy taki element faszeruję grzybami z dodatkami. Na koniec lepię małe uszka.

I uszka gotowe
I uszka gotowe© Licencjodawca | Pyszności

Przygotowane w ten sposób uszka gotuję w osolonej i wrzącej wodzie przez 3 minuty od chwili wypłynięcia.

Krok 9. Gotowe uszka podaję od razu z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Można zajadać!
Można zajadać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także