Barszcz czerwony z uszkami. Jak zrobić, aby zachwycić bliskich w te święta?

Wigilia to wyjątkowy dzień w całym roku kalendarzowym. Z naszymi przepisami przygotujesz ją w perfekcyjnym wydaniu. Dziś przychodzimy ze sprawdzoną recepturą na czerwony barszczyk i uszka z grzybami.

Bez tego duetu nie sposób wyobrazić sobie WigiliiBez tego duetu nie sposób wyobrazić sobie Wigilii
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Każdy z nas już nie może doczekać się niedzieli, kiedy to zasiądziemy wraz z pierwszą gwiazdką do wigilijnej wieczerzy. Po podzieleniu się opłatkiem i złożeniu sobie życzeń, na stole jako pierwsze danie z pewnością pojawi się czerwony barszcz z uszkami. I nie ma w tym nic dziwnego, bo ten duet to czyste złoto, któremu nie potrafi odmówić nawet największy niejadek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten duet od wielu lat rozpoczyna wieczerzę wigilijną. Z nami zrobisz go w perfekcyjnym wydaniu

I choć przygotowanie domowego barszczu i uszek z grzybami zajmuje trochę czasu, to naprawdę warto. Efekt końcowy jest po prostu nieziemski, dlatego też na jednej porcji aromatycznej i pożywnej zupy z delikatnymi uszkami na pewno się nie skończy!

Genialny barszcz czerwony z dodatkiem przepysznych uszek to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

Barszcz czerwony: 

  • 40 g suszonych borowików,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 opalona cebula, 
  • 4 listki laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 1,5 kg buraków,
  • 1 korzeń selera,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250 ml zakwasu z buraków,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Ciasto na uszka: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego,
  • 170 ml ciepłej wody.

Farsz na uszka: 

  • 40 g suszonych grzybów,
  • 250 ml wody,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania suszonych grzybów. W tym celu zalewam je zimną wodązaczynam gotować. W międzyczasie do garnka trafia czosnek oraz opalona cebula. Całość gotuję ok. 20 minut.

Najpierw przygotowuję suszone grzyby do barszczu
Najpierw przygotowuję suszone grzyby do barszczu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie ścieram na tarce obrane buraki, jabłka oraz seler. Owocowo-warzywną mieszankę przekładam na palnik i zalewam wodą

Baza na wywar już jest
Baza na wywar już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po chwili dodaję do garnka również wywar z grzybów, liście laurowe, pieprz w ziarenkach oraz ziele angielskie. Całość gotuję pod przykryciem przez 20 minut

W zupie nie zabraknie aromatycznych przypraw
W zupie nie zabraknie aromatycznych przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy mieszanka na barszcz się gotuje, zabieram się za przygotowanie uszek. Najpierw gotuję suszone grzyby z dodatkiem wody przez 30 minut

Teraz przygotowuję grzyby do uszek
Teraz przygotowuję grzyby do uszek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie łączę na rozgrzanej patelni masło oraz drobno posiekaną cebulę. Na patelnię dodaję też ugotowanego i odsączone grzyby. Mieszankę doprawiam na koniec solą i pieprzem, po czym mieszam dokładnie zawartość patelni przy pomocy drewnianej łopatki. 

W farszu do uszek też nie zabraknie aromatycznych przypraw
W farszu do uszek też nie zabraknie aromatycznych przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Po ostudzeniu mieszanki z patelni siekam ją drobno na małej desce do krojenia.

Krok 6. Pod koniec gotowania barszczu dodaję do niego trochę octu. Po chwili go odcedzam. W garnku ma zostać tylko wywar, do którego dodaję zakwas z buraków, cukier, pieprz oraz sól. Zawartość garnka dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.

Ostanie dodatki i barszcz jest gotowy
Ostanie dodatki i barszcz jest gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec zostaje już tylko przygotowanie od podstaw ciasta na uszka. Najpierw przesiewam mąkę. Następnie w osobnej miseczce łączę ciepłą wodę z solą i olejem. Po chwili zaczynam łączyć mieszankę z miseczki z mąką, zagniatając stopniowo składniki na ciasto

Ciasto na uszka robi się dosłownie w kilka minut
Ciasto na uszka robi się dosłownie w kilka minut © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Powstałe ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowuję je na cienkie placki, po czym wycinam kółka. Każdy taki element faszeruję grzybami z dodatkami. Na koniec lepię małe uszka.

I uszka gotowe!
I uszka gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowane w ten sposób uszka gotuję w osolonej i wrzącej wodzie przez 3 minuty od chwili wypłynięcia.

Krok 9. Gotowe uszka podaję od razu z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Można zajadać!
Można zajadać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę